f Secubit Garam: Ayam Masak Kicap

N3 Terkini

Sunday, March 20, 2011

Ayam Masak Kicap

ASSALAMUALAIKUM...

Menu simple jer hari ni, Ayam Masak Kicap. Nak cakap banyak pun rasa cam tak ada modal jer. Jom layan resipi Ayam Masak Kicap versi simple dr K.Nor. Resipi yg selalu duk buat masa anak2 kecik2 lagi.


AYAM MASAK KICAP

Bahan:
3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
1 labu bawang besar ~ dipotong baji
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1 sudu lada hitam ~ ditumbuk
2 sudu besar kicap pekat ~ k.nor guna Jalen
3 sudu kicap manis
sedikit air asam jawa/asam keping
secubit belacan ~ optional
1 bj cili merah ~ dihiris
700ml air
sedikit garam
1/2 sudu kecil gula jika suka
minyak

Cara:
Ayam digaul dgn sedikit garam dan kunyit. Goreng hingga 1/2 masak. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang putih dan separuh dari bawang besar.
Tumis hingga layu dan wangi, masukkan lada hitam, kicap pekat dan kicap manis.
Kacau dan goreng seketika, masukkan air. (sukatan air terpulang pd citarasa)
Biarkan mendidih dan ayam, air asam jawa dan belacan.
Biarkan merenih dan masukkan garam, gula, lebihan bawang besar dan cili hijau.
Masak seketika hingga bawang layu dan boleh lah dihidangkan dgn nasi putih.


6 comments:

  1. assalamaualaikum kak nor =)

    suka gak ayam masak kicap nih.. simple tp sedap ^^

    ReplyDelete
  2. askum..
    sama laa menu kita hari ni.. :-)

    ReplyDelete
  3. salam kak nor..
    wah..kegemaran suami ni..dia cukup suka masakan berkicap..beza ngan kita suka yang merah2,kec sizling.. huhu

    ReplyDelete
  4. assalam kak nor...

    terliur tgk ayam masak kicap kak nor...fav kita lak tu..tapi sejak kawin dapat sekali jek buat kak..sebab hubby mmg anti aym masak kicap...huhuhuhu~~~~

    ReplyDelete
  5. kak nor..ayam masak kicap ni peberet ain ngan daniel tau...he...he...

    ReplyDelete
  6. tun >> w'salam.. sama la..k.nor suka letak bawang hiris banyak2 pastu masa makan tu rasa manis bawang tu yg best

    weired rambling >> salam.. yer ke.. :)

    suri >> sesekali boleh aje makan kicap2 gini tp kena ada lauk sampingan yg pedas.. baru boleh jalan :)

    beatty >> salam.. kalau dah nak makan gak boleh, masak 2 lauk tu kalau rajin la.. hehe

    mas >> anak2 mmg suka lauk kicap mas. tak jemu kan :)

    ReplyDelete