f Secubit Garam: KEMBALI ON AIR ... dgn NASI GORENG LADNA

N3 Terkini

Saturday, September 22, 2012

KEMBALI ON AIR ... dgn NASI GORENG LADNA

ASSALAMUALAIKUM...

Dah lebih dari seminggu tuan rumah SecubitGaram menyepikan diri kan... Kalau diikutkan mood nak menghapdet tu masih lagi melayang2 tp kesian pulak pd pengunjung SG duk melayan mata dgn Nasi Daging & The Gang jer.. Dan kalau diikutkan jugak, sebenarnya nak masukkan entri berkaitan dgn wedding anak2 sdara K.Nor di Puchong Sabtu lepas (haaa... tu dia.. dah kembali Sabtu tp gambar2 belum diedit pun lagi.. huhu) tapi bila mengadap jer PC utk edit gambar, MMMMM ku menyerang.. rasa mengantuk, rasa malessss mula la terasa.. alih2 ku BW jer lebih kurang dan angkat montot dr ngadap PC hehehe...


Jadi sebagai entri pemanas utk kembali on air (walau tak sekerap dan tak serajin dolu2) K.Nor hidangkan dgn menu lunch yg simple tadi. Dah lama tak buat Nasi Goreng Ladna, satu versi nasi goreng yg sangat mudah disediakan dan sangat digemari oleh ahli2 dlm rumah ni. Jom la kita tengok resipi ya sbb tuan rumah dah kehabisan idea nak pot pet ditambah sakit kepala yg tak nak ilang2 ni ... dah seminggu lebih tak nak ilang.. redha jer la kan... :(


NASI GORENG LADNA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3 mangkuk nasi putih
2 sudu besar minyak
1 sudu besar kicap

Panaskan minyak dan masukkan kicap, bila kicap dah berbuih masukkah nasi dan kacau goreng hingga rata. Ketepikan.

udang
isi ayam ~ dipotong kecil
sotong ~ dihiris
kailan
carrot
putik jagung
tomato
brokoli/bunga kobis
cili merah ~ dipotong serong
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit serbuk/kuib pati ayam ~ optional
2 sudu besar sos tiram
3 ulas bawang putih ~ diketuk/cincang
garam dan gula secukup rasa
tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
air secukupnya

Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan isi ayam, goreng sekejap dan masukkan udang atau sotong jika suka. Masukkan air mengikut kehendak masing2 nak kuah banyak2 mana. Nak lagi cepat, guna air panas yg baru mendidih. Bila kuah dah mendidih, masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, serbuk/kuib pati ayam, sayur2 mengikut kesukaan masing2 juga gula dan garam secukup rasa. Masak lagi hingga mendidih baru la dimasukkan bancuhan tepung jagung. Kuah jgn terlalu pekat, nanti muak. Hidangkan bersama nasi yg dah digoreng dgn kicap td.

# nak letak cendawan shitake kering pun boleh... sedap! :)


Utk sos cili bermadu
5 bj cili padi ~ dihiris halus atau ditumbuk
2 sudu besar madu
2 sudu besar air
1 sudu besar cuka/jus limau nipis

Cara:
Satukan kesemua bahan dan boleh la dimakan dgn nasi goreng ladna atau boleh dijadikan cicahan utk udang celup tepung.

12 comments:

  1. Asslmkum kak Nor.
    Sue suka mkn nasi mcm ni. Tp order kedai ja lah ya. Hihihii

    ReplyDelete
  2. sue >> uishhh.. nasi goreng simple jer ni sue, takyah order la.. buat sendiri lg best.. :)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak nor...tu lah dah dekat seminggu ilang, tak dek org kita nak kacau...hihi
    kak nor kalau tak ilang2 pening tuh gi cek doctor...jaga kesihatan!daging2 tak mboh makang..bior kite jek yang makang!
    take care!

    ReplyDelete
  4. mokwo >> w'salam... hehehe sejak bila dah tukar jd kak nik ja nih.. mokwo lg glamer kut hehe

    mmg best tiap kali mokwo dtg mengacau kat sini.. ai laik! :)

    ntah la mokwo.. ia berdenyut on & off.. kadang2 bila tunduk jer terasa sakit kat urat kepala tu.. huhu

    ReplyDelete
  5. macam makan kat kedai dah ni...
    meh sepinggan kak.... ^_^

    ReplyDelete
  6. Kena kurangkan mkn udang n sotong sbb darah n kolesterol dah naik, tp memang terliurlah tengok nasi nih!

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum K.Nor :D
    Teringat masa Lin kerja kat Segamat dulu, seminggu 2 kali pasti makan nasi goreng ladna kat bas stand segamat. Sedap nasi goreng ni...
    rindunya....

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Nor,
    nampak segar je nasi goreng ni...nanti boleh cuba pulak..tak pernah buat...yang pernah cuma mee goreng ladna je

    ReplyDelete
  9. Salaam Nor...

    Perfect timing mama tengok entry Nor ni. Masa perut dah kenyang dan mata nak terkatup. Kalau tak, harus terkenang-kenang nasi goreng ladna mu ini... :)

    ReplyDelete
  10. Hi Kak Nor...wahhh nanti buat n3 ye wedding kat Puchong tu kak! Memang missed the chance to meet you. Kebetulan Hubby Love pun berangkat ke Tunisia. Hoping to meet you before I close down Love2cook Malaysia...wahahaha.

    Kat sini pun sama je kak. Malas melanda...masak memang masak. Tapi nak snap pic..nak edit...punyalah malas! Salute kat kengkawan yang sentiasa update blog. Ni dah ada bunny...lagilah malas! Hehehe..

    Apa2pun...Nasi goreng Ladna nampak sungguh menyelerakan la kak! Yummy!!! :)

    ReplyDelete