f Secubit Garam: HATI & PEDAL AYAM MASAK UNGKEP

N3 Terkini

Tuesday, September 4, 2012

HATI & PEDAL AYAM MASAK UNGKEP

ASSALAMUALAIKUM...

2 hari lepas tengok Cida@Denuanza tayang menu AYAM MASAK UNGKEP. Duk terbayang dah kesedapan masakan ungkep ni sbb sebelum ni K.Nor pernah try UNGKEP AYAM STYLE JAWA , dan ianya sangat menepati citarasa anak tekak K.Nor sekeluarga. Jadi bila nak masuk opis td, datang idea nak masak ungkep dgn menggunakan hati dan pedal ayam yg duk tergolek dlm singki (sementara menunggu defrost). Memang tak sia2 mencuba resipi dr Cida ni, mmg SEDAP!! Spt biasa la kan, tak edit tak sah.. K.Nor tambah sedikit\ hirisan cili padi utk menaikkan rasa masakan ni... Yer la.. lebih pedas lebih ummpphhhh!! kannnnn ^__^


Mekasih pada Cida kerana sudi berkongsi resipi yg mabeles ni.. Insyaallah akan dicuba dgn bahan lain lak spt daging atau ayam. Izinkan K.Nor share resipi tu kat sini ya.. TQ ..


HATI DAN PEDAL AYAM MASAK UNGKEP
resipi asal : AYAM MASAK UNGKEP by Cida@Denuanza

Bahan2:
10 ketul hati + pedal ayam
1 keping asam gelugur
cili merah / hijau- hiris
1 biji bwg besar- hiris
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 btg serai- diketuk
5 biji cili padi ~ dihiris serong (yg ni k.nor tambah)
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih

Bahan2 tumbuk:
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih

Cara:
Hati dan pedal ayam direbus 1/2 masak (boleh juga digoreng jika suka)
Panaskan minyak. tumis bwg besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Masukkan juga serai dan cili hiris
Biar hinga naik bau
Masukkan bahan2 tumbuk + serbuk jintan manis + serbuk ketumbar + asam gelugur
Tambahkan sedikit air dan gaul sebati
Masukkan garam dan sedikit gula jika suka
Biarkan bahan2 sedikit garing dan kering (kemudian boleh ditambah lg sedikit air jika inginkan sedikit basah)
Masukkan hati dan pedal yg digoreng tadi dan goreng hingga hati dan pedal ayam masak.
Hidangkan...

10 comments:

  1. mas pilih pedal sbb tak makan hati...he3
    masuk list....
    nnti nak try gak...

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum kak

    yeyyyy,same suke pedas :D

    ReplyDelete
  3. leh cuba jugak nti ni kak Nor...stok pedal n hati ade kt umh tu...lain dr yg lain ni...tgk pon dh tau sedap sgt..

    ReplyDelete
  4. agak2 kalau ganti dgn paru n limpa lembu sedap tak kak nor? nk try buat jugak la, semua bhn dah ada kat umah..

    ReplyDelete
  5. sedapnya ungkep... lagi2 kalau ayam kampung ke ayam pencen ker
    Liat2 sikit pergh....

    ReplyDelete
  6. sedapnya kak nor ,, simple je.. leh nak cuba nanti :)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum...

    mas >> boleh aje mas.. psst! kalau gitu mas tak pernah makan hati berulamkan jantung la ya.. hehe

    pia >> w'salam pia comel.. yep.. mmg akak suka pedas tp kalau dulu2 lagi suka pedas.. skrg ni, tahap kepedasan yg boleh masuk tu dah turun sket :)

    QH >> dah cuba belum QH? :)

    liza >> insyaallah boleh.. rebus dulu sekejap hati/paru tu rasanya lebih baik..

    balqis >> ooo suka ayam yg liat2 ya.. :)

    wani >> mmg sedap! slmt mencuba wani :)

    amir >> sori lambat reply komen amir, dah abis pun.. :)

    ReplyDelete
  8. biasa je masakan ni, xde yang istimewa pun. Takkan lah kaknor xtau resepi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan semua org di malaysia atau negara lain yg tau masakan jawa. spt mana bukan semua org tau memasak masakan thai seumpamanya kan.. jgn kita fikir, menu yg biasa kita buat adalah menu yg biasa semua org buat ya..

      Delete