f Secubit Garam: UNGKEP AYAM STYLE JAWA

N3 Terkini

Wednesday, July 25, 2012

UNGKEP AYAM STYLE JAWA

ASSALAMUALAIKUM..

Quick update ya.. Kali ni nak hidangkan menu ayam yg pertama kali dicuba. Menu hasil tayangan amal Mas di dapurnya minggu lepas. Menurut Mas, sebelum tu Yatie dah pun cuba resipi hero Sedenak ni. Memang sedap, lain kali boleh dibuat lagi tp kena lebihkan gravynya tu.. .. Mekasih Mas (K.Nor amik resipi kat dapur Mas) dan Yatie kerana mnguar2kan resipi ni dan juga pada empunya resipi CMGebu.. Selamat berpuasa semua ya.. :)


UNGKEP AYAM STYLE JAWA 
resepi : Dapur Tanpa Sempadan - CMG
sumber : MasYatie


Bahan :
600 gram ayam, potong saiz sederhana
2 batang serai - dititik
1 keping asam gelugor
2 helai daun salam @ 3 helai bay leaf - Mas dan Kak Yatie guna yg kering je
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Kisar Halus :
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 tangkai cili hijau
10 - 15 biji cili padi merah
1 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
3/4 inci kunyit hidup

Cara memasak :
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan serai dan daun salam @ bay leaf, kacau rata dan masukkan ayam.
Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.
Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam).
Biar mendidih.
Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam.
Masak dengan api sederhana hingga kering.
Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam.
Masak sekejap, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..


14 comments:

  1. Lepas ni gee pulak nk mencuba... kalau makan dgn roti arab pon sedap kot?

    ReplyDelete
  2. nampak sedap ayam tu makan dengan nasi lomak pun best tu boleh try nnti

    ReplyDelete
  3. Salam Ramadhan...

    Makan dengan nasi panas...
    suami kat sebelah pon x perasan opppssss! terlebih sudah

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum Nor Azmihah...rasanya kalau ada masa nanti teringin gak nak membuatnya...:)

    ReplyDelete
  5. kak nor...
    sedapkan ayam ni..
    mas pun nak buat lagi nnti...
    rasa tak puas makan lak..
    colek ngan roti pun best..

    ReplyDelete
  6. aik k.nor.. kemarin ras ada di KL.. dan lagi dia masak laut spesel plok.. nanti ha nak cuba go lah

    ReplyDelete
  7. ungkep memang sodappp!~ aipun suka sangat.. hehe

    ReplyDelete
  8. nelleh air liorrr........... sabor sabor... hehe...

    ReplyDelete
  9. Huhuhuu..Telan air liur...
    Tersesat tetengahari masuk dapo kak nor..

    ReplyDelete
  10. sedap ayam masak camnie kan kaknor..org belah2 johor mmg kerap wat lauk nie..mak zila pun minat lauk nie..

    ReplyDelete
  11. mmng sedap ayam masak mcm ni...ratah2 je pun sodapppppp..

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum..

    gee >> dah cuba belum gee? :)

    k.noor >> mmg sedap kak.. try la

    zaidalifah >> salam kembali..

    uishh... kesian cik abe tu :)

    asyifa mustaffa >> mmg sedap. try la.

    maszull >> w'salam.. slmt mencuba

    mas >> yep.. mmg sedap mas.. buat pedas2 sket lg best :)

    saleha >> kan dah cakap baru2 ni , akan ada entri berjadual.. mmg k.nor ke KL tp k.nor dah siapkan 3 entri berjadual sebelum ke KL.. :)

    noorsha >> k.nor pun suka gak :)

    ratna >> uishh cam budok2 lok nelleh air liur time pose :)

    LP >> makruh pose2 telan air liur hee

    sue >> ni sorang lg.. sabor2.. aik.. boleh pulak tersesat ya.. GPS rosak ke sue? hehe

    zila >> ungkep ni mmg signature dishes org johor/jawa kan..

    yatie >> mekasih yatie sudi uar2kan resipi ni.. mmg sedap :)

    ReplyDelete