f Secubit Garam: FRENCH LOAF WITH CHEESE AND MINCE MEAT & CKT!!!

N3 Terkini

Tuesday, July 31, 2012

FRENCH LOAF WITH CHEESE AND MINCE MEAT & CKT!!!

ASSALAMUALAIKUM...

Menu ulangtayang ya, kegemaran Cik Abe nih.. Memang best pekena time panas2 tu.. krup krap jer tambah pulak dgn inti daging yg digandingkan. Pastu ada pulak cik cheese.. mana boleh kata tak sedap! Kan K.Anim kan.. hehe Hero sulung pun suka gak nih...

uishhh.. lupa nak picitkan sos cili sebelum snap..

Resipi dr rumah K.Nor Aznim, tuan kebun doyan dan tokey tempoyak. Mekasih K.Nim sudi kongsi resipi ni.. Ai tempek sekali lg resipi tu kat sini ya... ^__^

FRENCH LOAF WITH CHEESE AND MINCE MEAT
by- anymz-mykitchen
sumber: K.Nor@SecubitGaram


Bahan2:
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin ~ k.nor guna inti daging homemade
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis ~ tak letak
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese ~ k.nor slice cheese
butter

Cara:
French loaf di potong bulat2 atau menyerong
Tuna atau sardin di lenyek hancur
Ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
Sapu butter di atasnya dan letak tomato
Letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
Tabur serbuk lada putih/hitam
Akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
Sedia untuk di bakar.
Bakar hingga keperang2an.
Dah siap..


* inti tu terpulang pd citarasa masing2 ya.. nak letak sosej, inti ayam atau sardin pun boleh.. 


Yg kat atas ni cuma side dish aje.. Kalau nak tau , main dish utk berbuka smlm adalaaaaaaaahhhhhhhh....... 

pasti tau apa tu kan.. Penang CKT!!

CKT yg tak perlu dipertikaikan.. mmg sangat sedap! Dah ramai yg mencuba resipi Che'Iza ni.. Bagi penggemar CKT dan tak pernah cuba lg resipi ni.. Jom.. cuba buat.. insyaallah tidak akan mengecewakan.. 

PENANG CHAR KUEY TIAW
resipi : Che'iza
sumber: K.Nor@SecubitGaram


Bahan2:
* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula

* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur

Cara-cara:
UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.

UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
**Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jd 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......

oppppsssss!! ada lg nih... Kalau makan CKT wajib ada benda nih.. Kalau tak ada rasa cam kurang nikmat jer kaaaannnn... ^__^


CILI JERUK
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
7 -8 bj cili hijau ~ boleh guna cili merah/hijau
1 cawan air
1 cawan cuka
2 -3 sudu besar gula

Cara :
Basuh cili dan toskan.
Kemudian hiris tp jangan terlalu nipis.
Masak air bersama cuka dan gula hingga mendidih. Biarkan hingga sejuk.
Masukkan cili ke dalam botol yg bersih dan tuangkan air cuka yg dimasak tadi.
Tutup botol dan biarkan sehingga 2 - 3 hari baru lah sedap dimakan bersama mee rebus/goreng dan sebagainya.

10 comments:

  1. Assalamualaikum Nor cayang!!

    kalau kali nie tk lepas komen..akak majuk selamanya...hehehe...

    Nor,selamat menjlnkan ibadah puasa ya...gd idea Nor,akak pun nk cuba aah nanti...thks for sharing..fikiran buntu hari2 dok pikir nk msk apa...nampak sedap tu Nor...ish sesungguhnya kita berpuasa...hehehe.

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum kak

    menu east meet west ,sedap takk terperi

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...

    k.nuridah >> w'salam.. hehee.. gelak dulu k.nur.. jgn marah ek.. puasa kan.. kesian betul.. aritu komen tak lepas ya.. ke sbb k.nur tak mandi lg kut masa dtg ngomen tu.. hehehe

    slmt berpuasa gak buat k.nur sekeluarga.. mmg niat berkongsi disini utk mudahkan org lain mendapat idea nak buat utk berbuka nanti k.nur.. tak ada niat nak buat org tergoda sampai tak tahan iman.. :)

    slmt mencuba k.nur ya.. :)

    pia >> w'salam pia.. sedap tak terperi?? seperti peri pia jer :)

    ReplyDelete
  4. terbaikk kombinasi berbuka puasa akak tuh.. ckt tu mmg menyelerakan. saya kalu buat ckt, memang terpaksa guna ayam je la. huhu.. tapi sodap gakkk.. eh sendiri bikin sendirik puji la kan. kiki

    ReplyDelete
  5. Assalam Nor,
    penang ckt tu memnag sedappp..kita yang dulu tak suka sangat makan kuey teow dah suka pulak semenjak makan ckt ni..heheh

    roti tu rasa nak ambil 2-3 potong nak rasa..eh terlupa sesungguhnya kita berpuasa hehe..

    ReplyDelete
  6. Alamakkkk cili jeruk ngan CKT is my favourite!!! Kecur air liur tgk french loaf tu kak. Nice idea!

    ReplyDelete
  7. Aslkm kak. Nak mohon share resepi la. Geram plak tengok char kue teaw akk tu..hehehe =)

    ReplyDelete
  8. kak nor, inti daging tu, kak nor ada letak apa2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.nor letak bawang besar yg dipotong dadu, rempah gulai, cili mesin, asam keping, garam dan gula sket.. tu jer .. tp kena masak dulu la..

      Delete