f Secubit Garam: STRAWBERRY TIRAMISU..

N3 Terkini

Sunday, July 22, 2012

STRAWBERRY TIRAMISU..

ASSALAMUALAIKUM....

Mimpi apa agaknya ya hari ni, dpt hapdet 2 entri dlm sehari. ehh.. rasanya masa di bulan Ramadhan gak, 2 tahun lepas K.Nor  pernah buat posting 3x sehari.. berhari2 gak duk buat gitu.. tu dulu la.. org kata dulu lain, skrg lain.. skrg kelemauan sangat banyak .. ni dpt buat 2 entri pun dikira mujur kan.. Mau esok 1 entri jer, pastu selang dua tiga hari baru keluar 1 entri..  Nak buat camna, kehidupan alam nyata perlu diutamakan dulu kan.. 


 Ni menu dessert utk berbuka smlm.. (biru mata hitam ku hehe) STRAWBERRY TIRAMISU.. Memang dah lama plan nak buat tiramisu kes nak perabiskan cream cheese yg seketul duk bertapa dlm esbok tu.. Sedang elok jer dpt 4 cup, dpt lah satu sorang .. Alhamdulillah.. resipi tiramisu ni mmg terbaik. Cukup puas hati.. Mekasih sekali lg ya Tun :)

Eh.. dah meleleh filling tu.. cpt nganga mulut nak suap.. 
Opssss ... puasa kan.. jamu mata jer la ya... hehe

STRAWBERRY TIRAMISU (versi asal Blueberry Tiramisu)
resipi : Rabiatun
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan untuk syrup: (dapat 4 cup spt di atas)
150 g blueberry (strawberry) filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan2 lain:
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ shiffted
1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar ~ ni Tun tak letak sbb takde stok.

Cara:
1). Mula2 sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
2). Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
3). Campurkan kedua2 whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati.
4). Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
5). Cara untuk melapis : Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada. Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak berapa banyak layer pun. Kalau nak buat asing2 cup by cup mcm Tun pun boleh..lagi senang nak serve. ye dak :-)

* K.Nor guna whipping cream aje sbb tak ada stok whipped cream, jd K.Nor letak 250 whipping cream
** dlm adunan syrup tu K.Nor tambah 1 sudu kecil gelatin (halalgel) dan panaskan kejap atas api (selepas dah bancuh semua bahan2) tu supaya gelatin tu larut (saja letak nak kasi syrup tu tak cair sgt)
*** biskut tu K.Nor celup sekejap dlm air bancuhan nescafe sebelum letak dlm cup



14 comments:

  1. Oh kak nor sayang. Fugaan betul lah. Meleleh2 stoberynya tu. Huhuhuuuu. ,
    selamat berbuka puasa kak! Masak apa pula ya hr ni

    ReplyDelete
  2. salam ramadhan kak... dah bersiaran dr tempat baru eh? kompom dapur baru.. hihihi.. bikin teringin ajaaaaa... huh!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum kak Nor cayang. Salam Ramadhan dan Selamat Beribadah buat akak sekeluarga.

    Wahhhh...patut la terasa nak makan tiramisu Stoberi..rupa2nya ada kat sini..Mekasih kak tak jemu2 buat resipi ni..Macehhh..muahhh..

    ReplyDelete
  4. Salam.. Kak Nor, sedapnya tiramisu ni.. Selamat berpuasa untuk akak sekeluarga.. :)

    ReplyDelete
  5. Assalam kak Nor! ku terguda!..kebetulan hari ni masuk ladang lagi petik stroberi.bulan puasa tak dak keja tunggu masa berbuka lama sangat tu pasal la masuk ladang petk stroberi...hehe

    ok kak Nor, nanti nak terai buat..tq sharing:)

    ReplyDelete
  6. Salam kak nor....dah byk kali buat resepi ni....siap buat utk meja pengantin lg.....mmang best sgt.....Siti Hafsah

    ReplyDelete
  7. aarrggghhh... aku tergoda!!

    ReplyDelete
  8. Salam ramadhan kak Nor... fuh...stoberi tiramisu... sedap tuuuu

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..

    sue >> mentang2 puasa dah jd fugaan ya.. hehe .. menu smlm kena tayang lewat sket.. nak keluar jap, settle urusan penting :)

    ina >> w'salam mek.. dapur? masih lama.. tak cukup fulus nak buat dapur baru.. meh sini 30K boleh? hehe

    puan ros >> alhamdulillah.. mmg sedap.. terbaik :)

    tun >> w'salam tun.. slmt berpuasa gak buat tun sekeluarga.. psst!! syok kan dpt sama2 puasa kat suasana baru :)

    mekasih kembali tun atas resipinya.. mmg k.nor stick dgn resipi tun ni :)

    nur >> w'salam.. slmt berpuasa gak buat nur sekeluarga.. cuba la.. insyaallah menjilat sudu :)

    nieza >> w'salam. uwaaaa.. nak gak stoberi tuuu. petik lebih2 ya.. pastu post sini dlm mimpi nieza hehe

    try la nieza.. mmg yummy :)

    siti hafsah >> mekasi sudi buat.. sepatutnya kena berterima kasih pada empunya resipi (rabiatun).. dia yg share resipi mabeles ni :)

    tahniah ya.. hebat tu .. k.nor tumpang happy :)

    gee >> ahhhh.. slmt mencuba :)

    fnf >> salam ramadan gak buat fnf.. mmg sedap! :)

    ReplyDelete
  10. akakkkkk...sedapnyerr..memang terbaikla kak...nanti boleh sayer ting tong ting tong resepi akak nie yer...hehehe

    ReplyDelete
  11. ct comel >> ting tong ting tong apa ek? godek? hehe..

    ReplyDelete
  12. salam kak nor, saya nk tumpang tanya maklumlah saya ni x pandai sgt bab2 masak.. baru nk belajar sket2.. apa beza whipped cream dan whipping cream? sama je kan? so saya agak keliru di situ. harap akak dapat bagi saya sedikit pencerahan. tq kak nor.

    ReplyDelete
  13. quetim >> w'salam... whipping cream adalah cream yg masih dlm bentuk cecair dan perlu dipukul/putar. manakala whipped cream adalah krim yg telah diputar. boleh tengok maksud yg lebih detail kat sini http://resipinoraini.blogspot.com/2008/02/mengenai-whipping-cream.html

    whipped cream biasanya boleh didapati kat kedai (dlm bentuk cream yg dah diwhipped/putar)

    k.nor biasanya hanya guna whipping cream utk kesemua sukatan whipping cream dan whipped cream tu..

    ReplyDelete