f Secubit Garam: GULAI IKAN MASIN DGN TERUNG

N3 Terkini

Tuesday, September 11, 2012

GULAI IKAN MASIN DGN TERUNG

ASSALAMUALAIKUM..

Hari ni kita layan menu kampung ya, menu yg betul2 kekampungan. Sebenarnya K.Nor tak pernah didedahkan dgn masakan gini sehinggalah K.Nor berkahwin erm..... 24 tahun dulu hehe... Keluarga belah cik abg mmg suka dgn masakan gulai dan ni adalah salah satu masakan yg mmg lazim dia org masak. Bila dah jadi ahli dalam keluarga dia org, kena lah belajar makan dan belajar masak, kan.. Alhamdulillah.. mmg sedap rupanya Gulai Ikan Masin ni, tambah lagi kalau diletakkan terung. Partnerkan dgn ikan panggang dan sambal belacan, ermmmm... mmg syok abis. 


Ikan masin yg selalu K.Nor gunakan (spt yg dia org selalu gunakan juga) adalah ikan talang (part tulang lebih best). Boleh jugak kalau nak guna ikan kurau masin. Kali ni sebagai eksesori dlm gulai ni K.Nor tambahkan belimbing buluh utk beri rasa yg lebih ummph! Memang best!! hehe Nak letak sama belimbing buluh dlm tajuk resipi rasa cam berjela sgt kan, takper la.. kita bg jer nama GULAI IKAN MASIN DGN TERUNG..


GULAI IKAN MASIN DGN TERUNG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
beberapa keping ikan masin ~ ikan talang (amik part tulang)
3 sudu besar cili mesin
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2in halia*
1/4 in lengkuas*  ~ *dikisar
2 sudu besar rempah gulai ~ dibancuh dgn sedikit air panas hingga menjadi paste

4 - 5 cawan air
1/2 cawan santan pekat ~ boleh guna santan kotak atau santan fresh
2 bj terung bulat ~ dipotong 
5 - 7 bj belimbing buluh
sedikit air asam jawa
garam
gula ~ boleh guna campuran gula dgn nisan atau gula melaka
minyak

bahan penumis :
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
5 kelopak bunga lawang

Cara:
Potong ikan masin ke bahagian yg lebih kecil dan rendamkan dlm air seketika utk menghilangkan sedikit rasa masin.
Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis. Tumis hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Biarkan hingga cili garing dan masukkan bahan yg dkisar.
Masak hingga pekat dan masukkan paste rempah gulai.
Kacau dan masak lah hingga pecah minyak (boleh masukkan sedikit air utk pecah minyak dgn lebih elok)
Kemudian masukkan air dan kacau.  
Masak lah hingga kuah mendidih dan masukkan  santan pekat.
Hendaklah sentiasa mengacau supaya tak naik kepala. 
Kemudian masukkan air asam jawa, kepingan ikan masin dan belimbing buluh.
Biarkan masak sekejap dan masukkan terung.
Masukkan pula garam (hati2 bila nak masukkan garam sbb dah ada rasa masin dr ikan masin tadi) dan gula (atau gula nisan/gula melaka) dan biarkan merenih hingga kepekatan kuah yg kita sukai.
Cedukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan.

12 comments:

  1. Memang menyelerakan.. makan ngan nasi panas2.. pecah cili api plak tu.. perghhh.. mmg abis 3 pinggan nasi pun tak sedar.. hehehe

    ReplyDelete
  2. Amboi! kak nor.. peberet saya dan anak-anak saya gulai ikan masin dengan terung ni.. kecur air liur dibuatnya :D

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..

    uishhh cptnyer masuk komen arini hehe

    gee >> mmg sedap gee .. :)

    jassnani >> wahh kuat makan ya.. :)

    nur hayati >> ooo lauk pebret la ni ya.. hehe

    ReplyDelete
  4. sedapnya kak. teringat pula gulai ikan masin yg mak saya msk. tapi dia letak betik muda. :)

    ReplyDelete
  5. Sedappp!! Mmg lauk kampung tp kampung yg vogue ni kak....fuhhh pulun ngan nasi panas, tersandorr!!!!

    ReplyDelete
  6. suka suka kari ikan masin ,kalau versi saya tumis darat je ,makan dengan sambai velacan umphhhh opsss akak tak makan velacan kan

    ReplyDelete
  7. biase Liza buat ikan kering ni masak dgn nenas je...ape2 pun mmg sedap la tgk gambor ikan masin Kak Nor tu, makan pulak dgn sambal belacan...perggghhhh

    ReplyDelete
  8. memang sedapp..
    klu kat utara...
    memang selalu ada kari gini masa kenduri....
    terbaikk la...

    ReplyDelete
  9. Hi Kak Nor,
    I like masakan macam ni..orang kampung lah katakan:)Gulai tu is Kari ker,Kak Nor?Normally,I suka letak kuah sampai banjir n tuang sikit kicap manis,gaul and makan..heaven!I'll cook this next week.Thank you for sharing,Kak Nor.Keep well.

    ReplyDelete
  10. izan >> ooo tak pernah lak dgr org letak betik muda dlm gulai..

    chah >> tukang masak dia vogue tak? hehe

    sue >> aikk.. kata nak diet :)

    mimi >> mmg tak makan dah mimi.. dolu2 jer boleh la.. skrg tukang tumbuk jer :)

    liza >> yep.. biasa gak org buat dgn nenas... baru2 ni kat kenduri kawin ada yg buat gulai kuning dan letak kacang panjang.. sedap :)

    mas >> baru jer ckap ke liza, k.nor makan kat kenduri baru2 ni.. mmg sedap sgt mas.. :)

    shereen >> hi dear... sesekali turun ke bumi mengomen kat entri k.nor, buat k.nor happy jer tau hehe

    kalau belah pantai timur, biasanya dipanggil gulai sbb kita org guna rempah gulai. kalau kari, guna rempah kari. tp setau k.nor belah utara, gulai2 gini dia org panggil kari..

    u take care too :)

    ReplyDelete