f Secubit Garam: AYAM BAKAR ALA SATE

N3 Terkini

Monday, September 3, 2012

AYAM BAKAR ALA SATE

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni kita layan menu tertunggah ya.. dah lama jadi baja. Duk tertangguh jer nak masukkan entri ayam ni. Takper lah.. asal dpt masukkan jugak tak per la kan.. 

Tak ingat bila buat menu ni tp kalau tak silap tak lama la lepas Mas share kat blog dia. AYAM BAKAR ALA SATE... mmg ada rasa sate ayam tp versi besar2 dan tak dicucuk spt sate kan Mas :) Ikhlas cakap, masakan ni SEDAP cuma K.Nor tak tahan manis walaupun dah dikurangkan banyak sukatan gula. K.Nor dan famili jenis tak suka manis2 sgt, dah cuba kurangkan tp still rasa manis kat anak tekak kita org. Maaf ya Mas, tak ada niat nak kondem ke apa tau.. sekadar bagi tau jenis anak tekak K.Nor jer ni.. Mungkin pd yg suka manis2 tu, tak kisah dgn rasa dia tu.


Apapun mekasih Mas sudi share satu resipi yg lain dr kebiasaan. Boleh dicuba lagi nanti tp K.Nor kena kurangkan lagi sukatan gula.. hehe.. Jgn marah ya Mas.. :)

AYAM BAKAR ALA SATE
Resepi : MasDuniaku
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
1 ekor ayam - dipotong2
15 biji bawang merah
1 labu bawang putih
2 cm halia
10 - 15 tangkai cili kering - ikut kepedasan sendiri
10 batang serai
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil garam
2 cawan teh gula pasir - resepi ni memang menggunakan banyak gula ~ 7 sb besar 
5 sudu besar madu ~ 3 sudu besar 
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih

Cara :
Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu.
Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan.
Tuang madu dan sebatikan lagi.
Perap dahulu sebelum dibakar. Mas perap 24 jam .
Panaskan oven dan bakar ayam selama 1 jam dengan suhu 180c.
Mas guna api atas bawah untuk mendapatkan ayam bakar yang cantik garingnya dan sentiasa terbalikkan ayam tu...
* k.nor buat yg berwarna merah tu

7 comments:

  1. tq kak nor sudi mencuba...
    tak pe kak..
    mas tak kisah..
    lumrah la kan dalam bab citarasa tekak kita nie..
    adjust jerk mana yg suka..
    asalkan menepati selera masing2...he3

    ReplyDelete
  2. Wah bestnya kak nor... oooo mas nyer resepi yer.. Suka resepi yg letak jintan2 ni.. Nanti boleh trylah.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..

    mas >> mekasih kerana memahami :) mekasih kembali share resipi ni ya.. utk org yg terrrrrrrrrlebih ghajen ni (bab cucuk sate) mmg resipi gini memudahkan kerja :)

    naz >> try la naz.. sedap gak :)

    ReplyDelete
  4. Tengok bahan-bahan je dah terliur. Mesti sedap ni. Kalau saya cuba resipi ni, saya akan pakai madu aje. Tak nak letak gula sebab K. Nor cakap very sweet.

    ReplyDelete
  5. Salam kak Nor. kalau cucuk2 kat lidi buat sate ni mesti sedap sgt kan.

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum kak

    sate dah yummy,sure sresipi ni best

    tak pe kan kak?masing2 ade citarasa masing2

    ReplyDelete
  7. phong hong >> rasanya kalau madu kesemuanya tak berapa sedap gak, kena letak gak gula sket (2 - 3 sudu)dan kurangkan sukatan madu tu.. that's my oppinion la sbb biasanya sate ni mmg perlukan rasa yg manis2 sket kan..

    fnf >> boleh sgt2... hehe.. tu utk kaedah org yg rajin.. tk macam k.nor ni..

    pia >> w'salam pia.. yep.. mmg yummy.. jom makan sate kajang! hehe

    ReplyDelete