f Secubit Garam: PAPRIK AYAM

N3 Terkini

Friday, August 31, 2012

PAPRIK AYAM

ASSALAMUALAIKUM..

Bila kebuntuan idea nak memasak semalam, Along kata buat Ayam Paprik la mak.. zaassss... terus jer godek PAPRIK AYAM resipi Makyong @ MyResipi ni. Resipi Makyong ni mmg dah terkenal di merata dunia blogger masakan. Dah pernah buat dulu cuma tak hantar report jer kat MyR nun.. Memang sedap, dan dikira lauk 2 in 1 sbb dah dimasukkan sayuran jadi tak perlu lagi nak masak lauk sayur yg lain sebagai pelengkap hidangan.


Mekasih Makyong berkongsi resipi di MyR nun.. Kali ni nak share kat sini lak utk dijadikan rujukan di masa akan datang ya.. 

PAPRIK AYAM

Bahan-bahan 
½ ekor ayam - dipotong kecil2
4 ulas bwg merah - ditumbuk
2 ulas bwg putih - ditumbuk
1 labu bwg besar - dimayang
2 btg serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
1 sudu besar cili mesin ~ ni k.nor tambah
bahan2 perasa

Cara-cara
Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap. (tumis dulu cili mesin sekejap jika ikut stail k.nor yg masukkan cili mesin)
Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

11 comments:

  1. Salam aidilfitri dan salam merdeka kak nor!
    boleh cuba resepi ni pulak..selalu main campak2 je..=)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum...

    wan >> wan! lama tak nampak.. sihat? slmt hari raya dr k.nor buat wan ..

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan.

    Silalah berkunjung ke blog saya di www.tintaasyraf.com

    Artikel Terbaru Saya : Apa Erti Merdeka Buat Kamu?

    Apalah sudi kiranya jika blog saya terdapat di blog list saudara/i.

    Terima kasih banyak-banyak dan salam perkenalan.

    ReplyDelete
  4. Biase guna daun limau purut..dok bubuh sos tiram bleh dok....resdung

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah sihat k.nor..hehe kdg2 menjenguk je tanpa bersuara sbb masa tak mengizinkan..huhu

    ReplyDelete
  6. tinta asyraf >> salam kembali, mekasih sudi singgah dan tinggal jejak..

    siti hafsah >> rasa akan lari sket la tp terpulang pd citarasa masing2 kalau tak nak letak ya..

    wan >> mekasih wan sudi menjenguk.. sama cam k.nor gak, gi BW tp diam2 jer baca entri dan balik :)

    ReplyDelete
  7. Assallamualaikum kak Nor.

    Salam lebaran yer..hehehee..berapa kali mau diucap ni???

    Kak, Naz pun suka lauk cam ni sbb masukkan sayur mayur sekali dlm tu. Ni kira rajin ke kreatip eh?heheheee...

    ReplyDelete
  8. sedap...saya suka paprik..bau daun limau purut yg tak menahan..
    jemput singgah sini

    http://lobaksusue.blogspot.com/2012/09/jom-menyicah.html

    ReplyDelete
  9. naz >> takper naz.. selagi syawal masih ada hehe.. slmt hari raya gak buat naz :)

    kiranya versi org terlebih kreatif dan kurang kerajinan hehe

    ReplyDelete
  10. qasehnyarania >> yep. mmg wangi bau limau tu membangkitkan selera.. mekasih sudi singgah ya.. insyaallah akan bertandang nanti

    ReplyDelete
  11. Assalammualaikum kak

    sedapnya masak paprik

    ReplyDelete