f Secubit Garam: BISKUT COKLAT CHIPS

N3 Terkini

Wednesday, August 29, 2012

BISKUT COKLAT CHIPS

ASSALAMUALAIKUM..

Bersiaran lagi utk kukis review ke 3 dengan kukis wajib buat utk anak2, BISKUT COKLAT CHIPS. Memang kukis yg tak pernah miss dibuat tiap2 tahun, sama mcm Tart Nenas.. Kalau kukis lain tak buat tak per tp yg dua ni mmg insyaallah akan sentiasa dibuat.. Adil la kan, ada kukis wajib buat utk si anak2 dan ada yg wajib buat utk si emak dan si ayah...


Kali ni K.Nor buat sedikit kelainan pada rasa dohnya, dgn mencampurkan sedikit serbuk koko ke dalam adunan utk menghasilkan kukis berperisa coklat. Terpulanglah pada selera masing2 nak yg versi asal atau yg berperisa coklat ya.. :)


BISKUT COKLAT CHIPS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang 

Cara:
Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang, goreng tanpa minyak sekejap, tp jgn sampai hangus.
Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 min - 30min (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja.

* utk menghasilkan biskut yg lebih leper, boleh lebihkan sukatan tepung naik sendiri dan kena kurangkan sukatan tepung gandum ( lebih kurang 260gm tepung naik sendiri & 100gm tepung gandum).

** utk menghasilkan biskut versi coklat boleh tambah 30gm serbuk coklat tapi kena kurangkan 30gm tepung gandum.



4 comments:

  1. Assalam Kak Nor..untuk mendapatkan bentuk biskut yang mcm kak nor buat seperti dalam gambar tuh guna resepi yang mana? 200 tepung naik sendiri ker atau 260 tepung naik sendiri..cantek kejadiannyer tuh

    ReplyDelete
  2. sedapnya kak... saya thn ni tak dpt merasa buat biskut coklat chip... sempat bbrp jenis saja... ada baby payah sikit... baru duk uli tepung anak dah merengek..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..

    ninaz >> k.nor guna yg tambahan tepung naik sendiri tu (260gm)

    izan >> biasa la tu kalau ada bb kecik :)

    ReplyDelete