f Secubit Garam: PATIN STIM ASAM BOI

N3 Terkini

Sunday, August 5, 2012

PATIN STIM ASAM BOI

ASSALAMUALAIKUM..

Menu yg digandingkan dgn CURRIED SCRAMBLE EGG yg dah dipost pagi tadi. Mulanya K.Nor plan nak buat patin stim spt yg biasa K.Nor buat (resipi di SINI) tp bila time selongkar esbok, rupanya mangga muda yg disangka masih berbaki sebiji, tak ada dah.. Dah abis masa buat KERABU DAGING MANGGA MUDA baru2 ni. Pastu datang idea nak guna asam boi bagi menggantikan mangga muda bagi menghasilkan rasa masam2 pada masakan patin stim. Pastu perahkan juga limau kasturi.. ermm.. alhamdulillah.. ilmu yg dipinjamkan Allah, memberikan hasil yg amat menyelerakan..


Bagi yg tak makan ikan patin atau nak mencuba dgn ikan lain, boleh aje.. Dgn ikan merah, bawal, siakap atau apa aje ikan yg isinya putih. Selamat mencuba....


PATIN STIM ASAM BOI
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 ekor ikan patin ~ saiz sederhana
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 in halia ~ dipotong panjang
1 /2 labu bawang besar ~ dihiris
5 - 7 biji cili api ~ dihiris serong
5 biji asam boi
1 - 2 biji limau kasturi
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
sedikit garam dan gula
1 cawan air

Cara:
Panaskan air dlm periuk pengukus.
Bersihkan ikan dan toskan.
Masukkan ikan ke dalam sebuah mangkuk tahan panas.
Tabur bawang putih, halia, bawang besar  dan cili api ke dalam mangkuk.
Bancuhkan sos tiram, minyak bijan, garam, gula dan air. (boleh lebihkan air jika nak masakan lebih berkuah).
Curah bancuhan ke atas ikan dan kukuslah sehingga masak, lebih kurang 20 - 25 min (pastikan air dlm periuk pengukus sudah pun mendidih)
Bila ikan dah masak, keluarkan mangkuk tadi dan perahkan limau kasturi.
Hidangkan panas2.

* seeloknya ikan patin dilumur dgn air limau nipis dan garam. perap seketika dan bilas. cara ni boleh menghilangkan hanyir pada ikan.


6 comments:

  1. kak nor...
    mas tak pernah try lagi masak patin gini..
    masukk list..
    nanti nak try gak..he3

    ReplyDelete
  2. Asslmkum kak nor.
    Rasanya ni first time tgk patin masak mcm ni. Heee
    Tentu sedap kan

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..

    mas >> try la mas, ada rasa masam2 pedas.. mmg menyelerakan :)

    sue >> w'salam.. sbb tak pernah tengok yg k.nor sharekan.. hehe mmg sedap sue.. salah satu menu febret hero sulung ni :)

    ReplyDelete
  4. salam...
    biasa patin masak asam tempoyak kalini stim... mesti wallah ni...

    ReplyDelete