f Secubit Garam: BISKUT GREEN PEAS

N3 Terkini

Tuesday, August 28, 2012

BISKUT GREEN PEAS

ASSALAMUALAIKUM..

Raya dah berlalu baru berkesempatan nak tayang kukis raya. Tak sempat nak tayang sebelum raya sbb kebizian yg teramat sgt. Lagipun kali ni, mengukis dalam minggu terakhir nak raya, mmg tak sempat la nak buat tayagan amal masa tu kan. Takper lah kan, kita tayang jer lewat sket, sekadar utk dijadikan rujukan di masa akan datang. Kalau nak mengukis lagi pun apa salahnya. Lagipun Syawal masih ada lagi, kut2 ada yg masih dlm mood raya dan nak mengukis lagi. Kalau sebelah Pantai Barat sebulan beraya kan.. hehe


Kukis pertama yg direview kali ni adalah BISKUT GREEN PEAS. Kukis yg top pada raya tahun lepas, tahun ni baru jer K.Nor berkesempatan nak buat. Tak kisah lah.. better late then never org kata kan.. Memang tak rugi mencuba kukis ni, spt kata teman2 lain yg dah menerai, mmg sedap! Wangi jer bau kacang peas tu. Dan kukis ni cam cair kat dalam mulut, tak leh cakap time mengunyah tu ya.. kang tersembur abis ^__^

Mekasih pada AlongRoz yg dah mengedit resipi Biskut Green Peas dan menghasilkan satu resipi lain. Yg K.Nor cuba ni adalah resipi olahan AlongRoz. Izinkan Nor share kat sini lak ya Along... 

Hijau sinonim dgn daun...  tapi tak berapa nampak sgt shape daun tu kan..

BISKUT GREEN PEAS
By: AlongRoz@HomeKreation
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Makes 50 pcs

BAHAN2:
1 cwn Tepung Kcg Peas
1 cwn Tepung Gandum
1/2 cwn Gula Aising
1/2 st Baking Powder
1/2 st Garam
Minyak Mazola
1 biji Telur Kuning

CARA2:
1. Gaulkan kesemua bhn2 kerng sehingga sebati.
Tuangkan minyak Mazola sedikit2 sehingga terbentuk doh lembut.
2. Bentukkan bulat2 seperti guli.
3.Berus atas nya dgn telur kuning.
4. Bakar dgn suhu 180C selama 15 minit atau sehingga masak.5. Sejukkan & Simpan dlm bekas kedap udara.


No comments:

Post a Comment