f Secubit Garam: CURRIED SCRAMBLE EGG

N3 Terkini

Sunday, August 5, 2012

CURRIED SCRAMBLE EGG

ASSALAMUALAIKUM...

Semalam K.Nor mencuba satu resipi baru dari Wendy, Blogger Masterchef Malaysia yg pertama. Masa Wendy post resipi ni kat blog beliau, terus K.Nor terpikat nak mencuba. Satu kelainan dlm masakan telur. Rasanya tak ada org pernah buat menu gini, sangat simple dan K.Nor sangat pastu masa tu yg masakan tu akan menjadi satu masakan yg sedap. Kat rumah ni mmg semua antu kari, jadi bila Wendy buat scramble egg berasaskan kari, terus la teringin nak mencuba. K.Nor copy dan save resipinya tu.. Tiap hari masak mesti duk fikir nak buat CURRIED SCRAMBLE EGG tu. Tapi nak kena cari satu gandingan lauk yg ngam gak kan.. 


Kebetulan smlm K.Nor buat satu menu ikan kukus, jadi K.Nor rasa molek sgt kalau digandingkan dengan scramble egg dr Wendy ni. Alhamdulillah... mmg sangat2 tak mengecewakan. Bahan2 yg simple dan mudah dapat kat dapur, nak memasaknya pun mudah dan cepat dan hasilnya wallaaaaaaa!!. Tapiiii.... hehe.. sentiasa ada tapinya kan.. biasalah kalau bab mengedit resipi.. atau dgn kata lain derhaka kat resipi.. yer la, kita kena gak pandai2 ejjas, ikut selera ahli yg nak makan. Masing2 jenis antu pedas so kena la tambah something yg boleh menambahkan kepedasan bagi masakan yg kita buat kan.. Jadi K.Nor tambah sedikit hirisan cili padi ke dalam scramble egg ni.. Hasilnya lagiiii la menyelerakan, bila ada rasa pedas2 dr cili padi dalam tu. Along pun tak sangka, menu yg ringkas (dia ada kat dapur time K.Nor menggodek scramble egg ni) dapat hasilkan sesuatu yg sangat sedap. Jom la cuba.. :)

Thank u Wendy for sharing the recipe, let me share it here okay..

CURRIED SCRAMBLE EGG
recipe by: WendyinKK
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients:
5 eggs
3 shallots, finely minced
2 cloves garlic, finely minced
1 green chilli, sliced
1 sprig curry leaf, rinsed and leafs detached
½ tsp mustard seed
½ tsp cumin
1 tsp curry powder
½ tsp salt or some chicken stock powder
1 red tomato, diced.
5 cili padi ~ sliced (k.nor add)

1. Crack all the eggs into a bowl.
2. Heat wok and put in 3 Tbsp of oil. Pour in eggs and scramble them until they are just cooked (still soft) and nicely separated. Dish up.
3. In the same wok, on medium low heat put in 2 Tbsp oil. Put in mustard seeds(these will pop as u cook) and sauté shallots and garlic until fragrant and very slightly golden. Add cumin and continue to sauté until everything looks almost golden. Put in green chilli and sauté until fragrant. (add in cili padi too)
4. Put in curry powder, and salt (or chicken stock powder) and cook until you can smell the curry powder.
5. Turn heat to high. Pour the scrambled eggs back into the wok and fry until the eggs looks dry.
6. Put in diced tomatoes and give it a light toss. Dish up.


2 comments:

  1. Sedapnya...leh makan nasi bertambah2 kak :)

    ReplyDelete
  2. love >> hi dearie.. yep.. mmg betul, k.nor makan dgn nasi saja pun sedap tu :)

    ReplyDelete