f Secubit Garam: AYAM BERMAYONIS

N3 Terkini

Tuesday, May 22, 2012

AYAM BERMAYONIS

ASSALAMUALAIKUM...

AYAM BERMAYONIS... resipi olahan dari resipi AYAM MAYONIS yg pernah dicuba dulu, resipi asalnya dari Saji Online......


Sori.. tak ada pot pet panjang arini, tuan rumah kepenatan dicampur dgn kemengantukan yg amat nih.. nak zzzzzzz tapi dah lewat  :(

AYAM BERMAYONIS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
700gm ayam ~ dipotong kecil dan dibersihkan
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
~~~~

5 bj bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1in halia ~ dihiris batang mancis
3 sudu besar cili mesin
1 sudu kecil serbuk lada hitam ~ seeloknya yg baru ditumbuk
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar mayonis
daun limau purut/daun ketumbar
1/2 batang lobak merah ~ dipotong ikut citarasa masing2
capsicum hijau dan merah ~ dipotong panjang
1/2 cawan air
1 sudu besar perahan limau nipis
garam dan gula secukup rasa
minyak 

Cara Menyediakan:
Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan digoreng 1/2 masak. Ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan2 yg dihiris tadi hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan goreng hingga cili garing dan pecah minyak.
Kemudian masukkan ayam, serbuk lada hitam, sos cili, mayonis, garam, gula dan kacau hingga sebati.
Masukkan air dan biarkan kuah hampir pekat. 
Masukkan pula lobak merah, capsicum hijau dan merah serta daun limau purut yg dicarikkan (boleh guna daun ketumbar bg menggantikan daun limau purut)
Goreng lagi hingga ayam masak dan kepekatan kuah/gravy yg dikehendaki.
Masukkan jus limau dan kacau hingga rata.
Padamkan api dan bolehlah dihidangkan panas2.

16 comments:

  1. lain dari yang lain ni.. letak mayonis...hmmm ape le rasanyer.. tentu sedap ...

    ReplyDelete
  2. salam Kak Nor saya singgah ni.. bak le sket ayam mayonis nya ada lagi ke.. ;) Drooling dah ni..

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak

    sedapnya,lapar lapar lapar

    hehe

    ReplyDelete
  4. nak masuk list resepi yg bakal dibuat!

    ReplyDelete
  5. asslm K.Nor...sedapnye tgk lauk ayam tu...dh la lain dr yg lain ni...cmne yer rasenye...nmpk myelerakan dgn kuahnya yg pekat likat tu...calon utk dicuba ni..hehe...tq kak resepi

    ReplyDelete
  6. salam kak nor.. puasa ke? kalau puasa selamat berbuka kak =) menu utk org berbuka ke nih.

    ReplyDelete
  7. suka yg ade mayonis2 nih..nyummm.. Sian kak nor letih.meh nk urutkn bahu tu..ayam jgn lupa tspaukn 2kg,eh 2kg pulak,2 ketul yg dah siap msk tu yer kak..
    Slmt berbuka kak..ke bln ngmbg gak?hee...

    ReplyDelete
  8. Nor, simpel dan nampak sedap. Bawak balik resepi nor.. tq

    ReplyDelete
  9. elok juga kak nor nk titon, sayapun lama beno tk tadah pinggan kt sini...rindu kt akak! sambil saya sapu bersih itu ayam, saya ngap puding ijo warna feberet ai tu buleh yer...yer..yer...

    ReplyDelete
  10. salam kak nor
    sedap ayam masak camnie kan..tgok kt pesbuk akk smalam dh kecur..ha haha

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Nor wahh sedap dan simple ni.. Insyallah nanti nak cuba.. makan dengan nasi tomato mesti best ni kan..:))

    ReplyDelete
  12. Salam Nor cayang!!!

    wah best tgk ayam mayonis nie nk try lah :P

    ReplyDelete
  13. nampak sedap ayam mayonis ni...nanti boleh terai buat:)

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..

    mayangsayang >> ada rasa lemak2 dan masam2 tambah lg ada penggunaan lada hitam, cili mesin yg memberikan rasa pedas.. dan wangi daun limau purut.. boleh kata semua memainkan peranan yg menghasilkan masakan ni enak.. insyaallah... try la :)

    ani >> sori ani.. dah lama abis :)

    pia >> w'salam.. apa ni lapar.. lapar.. tak makan lg ek.. meh kita puasa arini :)

    faa >> mekasih .. slmt mencuba :)

    QH >> ni resipi ke3 yg k.nor masak guna mayonis.. mmg sedap .. try la

    tun >> alhamdulillah.. mmg puasa masa isnin dan selasa cuma rabu jer cuti rehat sehari :)

    sue >> baik sungguh adik sorang ni ya.. akak rasa takyah urut bahu la.. amik part lipat kain baju ni. dulu dah offer nak tulun lipat kan masa tu kain semua clear.. arini kain menimbun tu.. meh ler tulun lipat.. hehe

    setakat ni bulan tak mengambang lg sue.. tengah line clear ni :)

    k.pah >> silakan k.pah.. slmt mencuba :)

    chah >> ish.. tak titun pong.. camna nak titun, duk dengar keletung keletang org duk sekongkar dapur ai.. hehe

    ooo ijo pebret kaler chah ya. ai thot u like pepel hehe

    chah!! miss u! mmmmmmuah! :)

    zila >> apa kata zila cuba buat :)

    sha >> sedap gak tu gandingkan dgn nasi tomato :)

    mama hawa >> w'salam ma.. slmt mencuba ma .. semoga kena dgn selera :)

    ehh.. ma dah buat smlm kan.. apa kata juri2? :)

    nieza >> slmt menerai nieza :)

    ReplyDelete
  15. Akak...
    Ayam tu mmg nampak sedap.. Masuk list gak ni... Pasti nak buat nnt.. InsyaAllah... N ada1 resipi dr secubit garam nie yg mmg wajib diana sediakan sebulan sekali.. Hehehe.. Esok diana buat entrinya.. Ntah dah brapa kali dah masak resipi tu.. Mmg sedap... Tq akak nor...

    ReplyDelete
  16. Diana >> yer D.. akak dah tengok dah.. menu sambal ikan tongkol kan.. mekasih D sudi layan resipi tu.. tak sangka lak D buat sampai every month .. sayang D :)

    ReplyDelete