f Secubit Garam: ASAM PEDAS AYAM

N3 Terkini

Thursday, May 24, 2012

ASAM PEDAS AYAM

ASSALAMUALAIKUM..

Maaf ya K.Noor, Nor derhaka kat resipi asam pedas K.Noor ni.. ( k.noor, nor.. dekat2 sgt dah tu.. jgn terkeliru dah la bila baca hehe) Ikut resipi asal, K.Noor guna ikan terubuk sbb tu K.Noor bagi nama ASAM PEDAS TERUBUK tp sbb K.Nor guna ayam jer jadi kena tukar la nama masakan, ASAM PEDAS AYAM.



Rasa, tak tau camna tp ikut kata si anak teruna sedap.. :) Mekasih K.Noor, sudi berkongsi resipi asam pedas menggunakan rempah ketumbar dlm masakan ni. Memang wangi bau ketumbar tu tp rasanya lagi wangi bila guna halba ..  Setiap masakan ada keunikannya dan keistimewaannya yg tersendiri. Jadi apa salahnya kita mencuba resipi yg berbeza dr yg kita selalu buat kan.. I




ASAM PEDAS AYAM
dr resipi ASAM PEDAS TERUBUK 
Bahan2
1 ekor terubok dibersihkan dan perahkan sedikit lemon utk wangi
# 3/4 ekor ayam ~ dipotong kecil
3 sudu cili kisar
3 ulas bawang putih *
4 ulas bawang merah *
1 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
2 batang serai *
1 inci lengkuas *
1 sudu ketumbar goreng tanpa minyak dan di mesin
2 keping asam keping
beberapa biji bendi dan tomato
bunga kantan dan daun kesum secukupnya
garam dan gula

Caranya
Kisar semua bahan yang bertanda * sehingga halus
Panaskan kuali dan tumislah bahan kisar sehingga wangi dan masukan cili kisar,kalau perlu tambah sedikit air masukan ketumbar dan asam keping
tambah air ikut selera masing2 nak pekat2 kurangkan air lah tapi akak suka yg sedang2 lah tak lah pekat sangat supaya dapat hirup kuah nya nyaman bahhhhh .....
tambahkan bunga kantan dan daun kesum jugak ikan ayam,garam dan gula dan tomato
BILA MENDIDIH TU dah dapat tercium wangi nya asam pedas ni sebab ada ketumbar tu
lepas tu dah masak boleh lah dihidangkan dengan nasi panas ~ panas ~


16 comments:

  1. salam nor..dah le akak ni failed selalu masak asam pedas..nor tunjuk rgambar yang mengancam ni he he

    ReplyDelete
  2. k.erna >> w'salam.. biasanya nak dptkan hasil tumisan yg betul2 masak dan sedap, kena guna api sederhana. tak leh guna api besar. rempah/tumisan kita jd cam rasa hidup. dgn bawang/bahan blend serta cili mesin pun masih terasa 'hidup' kalaukita buka api besar. org kata masak terperanjat. kena guna api sedang2 jer ya kak. utk hasilkan tumisan garing dan pecah minyak, lepas dah garing tumisan tu, akak letak air sket, dlm 1/2 cawan. biar lg rempah tu masak hingga keluar minyak. nak dptkan kaler tumisan yg cantik, masukkan garam dan sedikit gula masa menumis, baru tumisan kita kaler dark , tak la merah biasa2 jer.. try la kak.. yg penting kita masak kena guna api sedang.. insyaallah menjadi :)

    ReplyDelete
  3. terimkasih Kak Nor sudi mencuba resepi dari kak Noor hahah nama yg hampir sama cuma kak Nor kurang satu O saja kan,mmg wango ketumbar tu tapi kalau nak tambah halba pun bleh terpulang citarasa sendri tapi mantop lah asam pedas ayam ngancam akak tengok macam nak makan nasi sekarang jugak hehee

    ReplyDelete
  4. aduhh mmg nmpk sedap sgt tu...kecur n tliur dibuatnya...bleh cuba nti..

    ReplyDelete
  5. Huwaaa sedapnya tengok ayam2 mengancam tu kak! Love tak makan lagi...join for supper la kak! ;)

    ReplyDelete
  6. mengancam tengok daun kesum tu. nmpk segar betul! baru last week wat asam pedas ayam. arini pun asam pedas lagi, tp guna ikan. hihi... resepi ni guna ketumbar ye, nnti nk try jugak ^^ next week pulak.. wiken ni gi kutip daun kesum dekat pasar ^^

    ReplyDelete
  7. asam pedas ayam sgt sinonim ngan org johor! sgt sedappppppp dah lama tak buat!

    *wpon dah balik mesia, kita jarang2 masak dgn daun kesum segor! sokmo frozen mari mcm duk jepun dulu.. kes mls nk g bli.. tanam tk penah idop.. semua mampos.. hahahaha... kesiannn..

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Nor wahh dah cukup mengiurkan dan mengecurkan... menarik dan sedapnya...:))

    ReplyDelete
  9. ohhhh gitu masaknya asam pedas..tak sangka si rempah tuh bleh kena 'heart attack'...hihi....tapi betullah kak nor...asam pedas nih kalau org lain buat mesti sedap..kita buat sendiri terasa sgt kekurengan dia!!
    mokwo pun sekarang tengah try tanam daun kesum dlm pasu....banyak yg dah 'arwah'...sebb lupa nak siram!!

    ReplyDelete
  10. owh! Buat kita terliur...sedapnya...hi3

    ReplyDelete
  11. kak noor,sy org johor...mmg pantang la dgn asam pedas ni..PANTANG JUMPA..lbh2 lg klu asam pedas ikan parang..time raya mmg wajib ada ats meja..hehe...spanjang sy mkn asam pedas,x penah plak ltk ketumbar..leh la sy cb lps ni...hehe

    ReplyDelete
  12. Assalam Nor,
    asam pedas ayam my family suka..
    sedap.. dulu bila kita first introduce this lauk to my family, dia orang semua cakap, lauk apa2 entah..especially Mr Hubby..lepas tu dah try makan ..boleh bertambah nasi ..heheh...

    ReplyDelete
  13. Alahai!!! Nie fav diana nie akak...nanti nak cuba gak resipi nie.. Mmg nampak sgt menyelerakan ayam tu...

    ReplyDelete
  14. k.noor >> please.. panggil nor aje dah la ya.. segannya org yg lebih berusia panggil kak pulak kat org yg lebih muda ni.. hehe..

    mekasih share resipi tu ya kak.. mmg wangi bau ketumbar. nor saja tak campur halba utk dptkan rasa asli dr resipi akak :)

    QH >> slmt mencuba :)

    love >> sori dear.. dah abis.. mlm ni lak ya.. :)

    tun >> slmt mencuba tun.. ehh tak cuba tanam ke kesum tun..

    hana >> yer la.. yer la.. tau la asam pedas mmg sinonim dgn johor kan.. hehe.. akak tak kisah, dgn ayam ke dgn ikan ke , smua pulun :)

    apa nih.. duk msia pun nak main frozen gak.. tak tanam ke kat belakang rumah.. tanam kat part ada air sket.. biar lembab2 tanah tu.. erkk.. tangan panas? abis yg duk jepun dulu tanam ok jer hehe

    sha >> salam sha.. alaa menu sha lagi hebat.. :)

    mokwo >> tak semestinya utk masak asam pedas jer mokwo. ni kiranya tip utk masak benda2 yg perlu kita tumis bahan2 spt cili, bahan blend dan rempah2.. kalau tumisan kita tak masak betul mmg rasa kuah tu kurang umph.. rasa hidup jer bawang dan cili tu.. try la ya..

    bukan mokwo jer, nor pun payah gak main dgn daun kesum ni.. dah berkali2 tanam tapi kering kontang jer huhu.. last2 tanam kat pasar jer la mokwo :)

    ct > mmg sedap :)

    ain >> hari raya pun ada menu asam pedas ya.. hehe.. cuba la ain.. mudah2an kena dgn selera

    ayu >> sama la ayu.. sejak jd blogger ni baru ku kenal asam pedas. kalau sebelah ganu, kita org biasanya masak tumis pedas ikan.. tak pernah lak masak jenis asam pedas nak2 letak ayam.. tp alhamdulillah.. skrg semua suka nak2 si hero bongsu :)

    diana >> hehe.. slmt mencuba D :)

    ReplyDelete
  15. saya belajar di luar negara dan banyak bahan yg saya tak ada. tp alhamdulillah saya boleh buat resipi yg ni! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. yg 'menjadikan' sesuatu itu adalah dgn izin DIA kan.. bila dibuat dgn ikhlas dan redha dgn apa yg ada.. insyaallah.. sedap jadinya.. :)

      Delete