f Secubit Garam: CRANBERRY YOGURT CHIFFON CAKE

N3 Terkini

Wednesday, May 9, 2012

CRANBERRY YOGURT CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Sooooooooooooooo YUMMY!!!! Haaaa.. tu yg boleh K.Nor describe perihal kek chiffon yg K.Nor tayang nih. Nak K.Nor citer lagi??? Beres ajer... Kek chiffon yg super moist, gebus gebas, tak manis sgt (sbb dah kurangkan sket sukatan gula, cam biasa lah.. hehe) dgn ada rasa masam2 dari buah cranberry kering tu.. fuhhhhhhhh... lepas sefotong, sefotong masuk mulut ku yg sememangnya antu kek cipon! hehee... Satu lg yg boleh K.Nor kata, ni lah kek chiffon terbaik dan paling cantik kejadiannya yg pernah K.Nor buat. Mula2 bakar dlm masa 15 min tu rasa cam tak seronok jer sbb nampak tak naik sgt kek tu, tp dlm hati kata tak perlah.. sbb adunan tu mmg dah fluffy masa masukkan dlm loyang, asalkan tak drop atau bantat dah.. Lepas dah abis basuh alatan yg digunakan dan kemas dapur, K.Nor masuk lepak dlm rumah. Sampailah bunyi kriinggggg timer ku kat dapur baru lah K.Nor jenguk kek dlm oven. Subhanallah!!! naik betul kek tu, sampai lebih tinggi dari bulatan tengahnya tu. Nasib baik K.Nor guna loyang yg stail lama tu, yg kat tepi loyang tu ada lubang holder tu (tengok kat SINI .. ni loyang kek chiffon atau nama lainnya angel cake pan) dan ia tinggi sket dr bahagian tengah loyang, kalau tak, masa nak tonggengkan kek tu sementara sejuk mmg payah sket la sbb kek tu naik dah lebih tinggi dr loyang.. gerenti lepek kek chiffon ku hehe.. (kalau nak tau, dulu2 K.Nor guna loyang ni la buat kek chiffon oren dan pandan, dah lama berjasa loyang ni, umurnya pun dah sebaya dgn Along kut hehe)


Bila dah masak biasanya bimbang pulak kalau kek ni drop atau mendap banyak. Biasanya kek chiffon kalau tak guna Cream of Tartar mmg tak fluffy sgt. Masa siap bakar tu mmg elok jer naiknya, pastu bila dah sejuk kek tu akan mendap gak la. Tapi alhamdulillah, kali ni tak mendap sgt sbb K.Nor guna lebih sket perahan lemon. K.Nor mmg dah lama tak guna COT ni, dulu kan heboh kata COT ni tak halal. Kejap kata halal, so jalan terbaik bila dah timbul kes gini, K.Nor tak guna terus. Biarlah org kata halal pun, K.Nor mmg tak akan guna dah. Kalau dah ada benda lain yg kita boleh sub, dan yakin benda tu insyaallah halal, guna jer la. Tak payah lah nak berpaling lg. Tapi kalau dah yakin more than 200% yg benda tadi tu halal, terpulanglah pd diri masing2 nak guna atau tidak kan. Gitu gak bab butter golden churn. Kejap halal kejap haram pastu halal balik.. hishhh.. benda halal haram ni jangan lah dibuat main2. Sanggup ke nak tanggung dosa org yg lain yg yakin dgn kata2 kita tu dan guna balik benda tu kan.. Dosa yg kita sendiri buat pun dah tak terbilang banyaknya, ni nak tanggung dosa org lain lak.. nauzubillah.. opssss... dah lari dari citer kek cipon.. tp tak per kan.. saling mengingatkan sesama kita, lagi pun masih dlm bab makanan kan.. hehe


Ok lah.. balik pada citer kek chiffon ni. Pada antu2 kek cipon, resipi ni mmg sangat2 direkomenkan utk dibuat. Memang tak sia2 cuba resipi yg dah agak lama K.Nor simpan dlm draf. Sejak Anncoo tayang kat blog dia, K.Nor terus copy dan save resipi ni. Ann buat dlm bentuk cupcake tp K.Nor buat dlm bentuk sebiji kek chiffon biasa. Bila tengok Rima tayang kek chiffon bluberry oreo ke apa baru2 ni tu, teringat lagi kat kek chiffon ni. Kalau mula2 dulu tertangguh sbb tak ada dried cranberry tp hari tu tertangguh sbb anak2 tak ada kat rumah. Kalau buat tak seronok la sbb masih dlm mood hanimun yg tak berkesudahan kan hehee...  Jadi K.Nor tunggu anak2 ada dulu la baru nak buat. Memang boleh sgt buat kalau anak2 tak ada tp nanti yg tukang pulun habis2an sapa lagi kalau bukan K.Nor hehe.. Jadi baru2 ni anak dara balik bercuti hujung minggu dan Naim pun ada kat rumah sementara cuti akhir sem, K.Nor godek la kek ni... kasih sorang ibu khaaaaaaaa... hehe


Memang puas hati betul bila ngap kek ni tau. Lembut dan gebus kek ni mmg lebih dari kek ciffon biasa. Terasa mcm makan ciskek pulak sbb rasa moistnya tu. Yogurt mmg memainkan peranan dlm melembabkan kek ni. Cranberry lak bg rasa masam2 yg menambahkan keenakkan kek.. fuhhhhhhhhhh... dah la tu.. nak tau rasa camna? Gi godek sendiri nun.. (nak offer pun dah abis sbb kek ni K.Nor buat hari Khamis mnggu lepas hehehe) Tak ada dried cranberry? Cari kat 'gergasi' atau tesco ke kedai bahan2 bakeri ke, insyaallah ada. Maaf ya tak leh nak tayang paketnya tu sebab dah buang dah. Kalau nak buat jugak rasanya boleh aje sub kepada dried fruit lain tp cari yg jenis masam2 sket spt strawberi, dried plum atau boleh gak guna dried roselle. alaaaaaaaaa.... kita yg buat dia kan........... ^__^


To Ann, thank u for sharing the wonderful recipe. Hope u get better soon & miss yr entries :)

CRANBERRY YOGURT CHIFFON CAKE
source : Anncoo Journal
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients: makes 14 (k.nor guna angel cake pan saiz 23cm)
5 Egg yolks
40g Caster sugar ~ k.nor guna 30gm
65g Canola oil/salad oil
2 tsp Lemon juice ~ yg ni k.nor campur ke dalam bancuhan telur putih
130g Natural yogurt
130g Plain flour (sifted) ~ k.nor guna tepung superfine
lemon zest from one lemon

7 Egg whites
90g Caster sugar
95g Dried cranberries (cut to small pieces & sprinkle with 1/2 tbsp flour)

Method:
In a large bowl, mix egg yolks, sugar and oil well with a hand whisk. Add lemon juice (k.nor skip part ni), lemon zest and yogurt into it, mix well again.
Whisk egg whites till frothy, gradually add in the sugar in batches, mix well. Continue beating till egg whites are stiff but not dry (kemudian masukkan lemon juice)
Use a hand whisk to mix 1/3 egg whites with mixture.
Gently fold in the rest with a rubber spatula till well combined.
Lastly gently fold in the cranberries pieces into mixture.
Spoon batter into cupcake liners up to 3/4 full evenly and bake at 180C for 15 mins, then lower temperature to 160 for another 20 mins or skewer comes out clean. (k.nor bakar dgn suhu 180C utk 20 min pertama kemudian turunkan suhu kepada 170C dan bakar lagi sehingga masak - lebih kurang 20 - 25min)
Invert cake immediately on a wire rack to cool completely before unmoulding.

30 comments:

  1. wahhhhh! nak jugak try ni kak Nor...dah lama x mencipon...mmg nampak gebus dan gebasss!... :) tq 4 sharing..mmmuahhh!

    ReplyDelete
  2. dayang >> perghhhh naik jet turbo ke yg cpt sangat sampai nih... hehe

    yr welcome dear.. cuba jgn tak cuba tau.. mabeles ni :)

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak ;)

    Cream of Tartar secret weapon nya ;)

    ReplyDelete
  4. as salam kak.. kalu x de loyang lubng tgh tu, kita guna loyang biasa je bole tak..

    ReplyDelete
  5. perhhhh...menggoda betoii nengok kek cipon tu..
    guna yogurt yerk kak..
    nampak gebu lembab gitu...
    nnti boleh try la..he3

    ReplyDelete
  6. cantiknya kek cifon k.Nor...syedapnye...nak sepotong kek cifon.

    ReplyDelete
  7. i lap kek cipon!!...nak!nak!

    cantik tul kak nor cipon tu..cm serasi beno kalernya, kejadiannye, sumer2lah...erkkk COT tu tk halal eh? saya biasa guna kalau buat meringue..hukhuk...nk buang skrg gak...

    ReplyDelete
  8. cantiknye kek chiffon tu kak Nor boleh lah try nnt mesti enak bangat ni kan..

    ReplyDelete
  9. cantik dan nampak gebu jew keknya:)

    ReplyDelete
  10. Assalam Nor...sangat cantik kejadian kek mu itu...menambat selera untuk merasa...sedap nampaknya tu...tu pasal Nor cakap Yummy dah awal2 tu kan!

    ReplyDelete
  11. musim chiffon kembali.. kembali is good cos its not fattening hahaha.. nak try lah this recipe.. eh kata nak habis kan satu buku.. err mana buku tu eh hahaha

    ReplyDelete
  12. hahaha..lawak komen kak rima.ada gak terbaca org tu smngt nk try resepi satu buku aritu..hehe

    kak norrr..tgk ada yogurt mmg trbyg2 kelembutn n kelembapan kek ni...tgk gmbr tuuu terliurrr je mcm nak pijak tikus! Tak leh jadi nih...tp tgk je dulu laa...stok buah kering tarak..org kerdil pun xde kat cni,inikan pula gergasi..huhu...

    ReplyDelete
  13. perghh memang mantop kegebusan kek ni cipon kak Nor ni...teringin lak nak buat nanti tunggu angin rajin dulu la..hehe

    ReplyDelete
  14. Salam K.Nor Cayang..
    cantik kek chiffon itew..suka gue tengok..kalau dapat join makan2 lagi la suka..hehe..

    ReplyDelete
  15. saya tak pernah buat kek cipon lagi..tapi tengok cipon ni memang gebu betul la kak nor..

    ReplyDelete
  16. Oooiii,,,nampak sedap nya..gebu dan cantik..masuk list dulu..

    ReplyDelete
  17. Aslmkum kak Nor cayang.
    Sooo yummmmmyyyy jg dimata. Kui kui kui. . Sedap kan ati sbb kompem x dpt rasa. Huhuhuuuu.

    ReplyDelete
  18. Gebunya kek K.Nor tu, takut pula nak membuatnya bila dia turun tak naik2, buat zana rasa kuciwa je.
    Rasanya utk percubaan pertama, elok guna acuan cupcake kot. Apa kata kak Nor? acuan berlubang tengah tu zana ada juga, yg selalu buat kuih bakar tu....yg tu ke?

    ReplyDelete
  19. Salam Kak Nor..saya pon dah berapa kali buat chiffon nie siap ada org tempah lagi..hehehe...kek nie mmg sgt sedapkan..tgk akak buat rasa nak buat jer lagi.

    ReplyDelete
  20. SAlam Kak Nor cayang... wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh cantik dan sedap!!! kecur dah ni... sedapppp memang sedappp ni....:))

    ReplyDelete
  21. Wow! sgt menggguda jiwa raga...cantik molek rupa parasnya... harus cuba nih...

    ReplyDelete
  22. Kak Norrrr... tu dia.. Part menggoda2 org dgn ayat2 masakannya tu..mmg kelas gitu!

    Naz kan tak pernah lagi buat kek cipon tau kak.. Nak akak buatkanlah..heheheh

    ReplyDelete
  23. Kak Norrrr... tu dia.. Part menggoda2 org dgn ayat2 masakannya tu..mmg kelas gitu!

    Naz kan tak pernah lagi buat kek cipon tau kak.. Nak akak buatkanlah..heheheh

    ReplyDelete
  24. eeeee nyampah baca ayat pertama tuh! nak tau tak?? sila amik tau.. dah setahun tak buat kek chiffon. sekian...

    ReplyDelete
  25. Akaaak.... Kek chiffon tu mmg nampaaak sgt gebuuu... Cantiiik lg gitu... Sukanya tgk kek tu.... Nak jugak cuba ler nanti...

    ReplyDelete
  26. pia >> w'salam.. COT tu utk stabilkan putih telur supaya tak drop.. sifat COT tu berasid sbb tu boleh jer tukar pd lemon sbb lemon pun berasid gak kan :)

    aulia >> k.nor tak pasti lak menjadi dgn elok atau tidak tp ada gak yg buat nampak ok jer.. aulia cuba la dulu ya..

    mas >> sbb ada yogurt tu yg kek tu jd moist .. try la mas

    fnf >> hehe ampun.. kek dah lama jd baja :)

    chah >> lorr kita serupa la gitu ya.. hi5 sekali hehe

    dah lama k.nor dgr yg COT tu tak halal, tp tu la.. kejap ada kata halal jd tak sure sgt.. so amik jalan mudah, tak yah guna. tak la waswas kan kalau guna jus lemon :)

    k.noor >> mmg enak sekali buk :)

    zila >> yep.. betul2 :)

    nieda >> cari bahan2 dan godek ya.. :)

    watie >> yep... tak tiuu punya ayat2 tu.. try la watie.. mmg sedap

    rima >> yes!! demam cipon melanda! hehe.. ehh tak gumuks ke makan kek cipon ( kalau melantak hampir 1/2 bj sorang2 hehee)

    hehe cpt cari buku tu dan cuba resipi lain lak. boleh nor try nanti :)

    sue >> nk pijak tikus? nak buat apa pijak tikus? hehe

    gi sound kat gergasi, suruh dia bukak cawangan kat sana satu hehe

    nieza >> kena seru lebih sket semangat tu :)

    rahel >> mekasih.. rahel pun suka buat kek chiffon gak kan :)

    nazrah >> oo naz tak pernah buat ya.. mmg fobia sket la kalau org tak biasa buat tp kalau dah buat dan menjadi, asyik nak mencipon jer la kang.. :)

    mama ann >> jgn simpan jer dlm list ya ma, kena godek2 sampai jadi tu.. :)

    sue >> w'salam..

    mmg sangat yummy di anak tekak la sue :)

    zana >> kalau nak cuba boleh jer guna paperliners mcm yg anncoo buat tu. tp k.nor tak galakkan zana buat dlm loyang yg buat kuih bakar tu sbb loyang tu tak boleh bukak base dia. angel pan ni biasanya boleh dibuka/angkat base kat bawah loyang tu. kalau guna loyang kuih bakar takut kang payah nak keluarkan kek dr loyang sbb bila nak bakar kek ni kita tak leh gris loyangnya

    ina >> haa.. ina dah amik tempahan dgn kek ni ya.. bagus betul.. mmg puas hati dgn kesedapannya kan.. :)

    gee >> slmt mencuba gee :)

    hana >> haha.. akak tak paksa org baca hehehe.. dah baca tu pandai2 la buat dunno jer.. hehe..

    sejak balik mesia ke tak menggodek kek cipon? erm.. lama tu :)

    diana >> mmg sedap ni d.. cuba tau :)

    ReplyDelete
  27. salam kak nor,
    nak tanya, kalau guna COT, nak letak bape byk ek kak nor?

    ReplyDelete
  28. You've got some nice pictures of things you've cooked, but I'm an Australian so where is the ENGLISH :-(

    Bye
    Maree

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi maree thanks for dropping by

      u can use google translete on top of this blog & change it to eglish..
      ty :)

      Delete