f Secubit Garam: CHOCOLATE MADELINES

N3 Terkini

Monday, May 14, 2012

CHOCOLATE MADELINES

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. diberikan kesempatana lagi utk terus menghidupkan blog yg dah suam2 kuku ni hehe.. Takper lah.. asal tak terbenam di dasar laut sudah... kan :)


Dah lama betul K.Nor simpan resipi madelines yg K.Nor dpt dari Shidah ni. Laaaaaaaagi la lama K.Nor simpan mould madelines pemberian hero tersayang masa dia round2 Europe tahun lepas. erkkk tahun lepas ke Along, mak pun dah tak ingat hehe.. Punya lah semangat nak buat madelines bila tengok Shidah buat tp tak terbuat2 gak. Ada beberapa resipi madelines yg dah K.Nor save tp disebabkan resipi yg ni agak mudah dari segi pembuatannnya (bahan2 pun tak banyak) jd K.Nor pilih utk buat resipi ni dulu lah.. Yg lain2 tu KIV dulu.. tunggu semangat ghajin datang balik hehe..

 Sebelum dan selepas adegan berbedak ^__^

K.Nor buat cik madelines ni hari Sabtu ya.. so sorry lah.. tak leh nak ngendeng2... kehekut betul kan lately ngeee....  Sebenarnya petang Sabtu tu, K.Nor nak gi jenguk anak dara kat asrama jadi tengahari tu K.Nor godek2 la cik madelines ni. Sedang elok jer satu siap masak satu adunan tu, terus bawak ke asrama dia. Alhamdulillah.. sedap cik madelines ni. Agaknya kalau nak digambarkan mungkin madelines ni ibarat bahulu versi omputih la.. Tapi rasanya yg chocolatey dan lebih terasa lemak sbb adanya penggunaan butter yg dicairkan tak seperti bahulu yg hanya ada diperbuat dari tepung, telur dan gula semata2. Sedap tau cik madelines ni tambah lagi bila dimakan suam2 panas. Bagi yg tak ada mould khas utk madelines boleh aje guna mould bahulu atau silicone mould yg kecik2 tu tp kalau guna mould bahulu pastikan utk menyapu/gris dgn butter dan tabur dgn sedikit tepung ya sbb dr apa yg K.Nor baca/tengok cik madelines ni agak sticky pd mould. Alhamdulillah, disebabkan K.Nor guna silicone mould jadi ia mudah dikeluarkan dan tak melekat pun pd mould. 


Kata Makcik Martha, madelines ni sedap dimakan pada hari yg sama dibuat tp K.Nor simpan 2 biji dan ok jer bila makan keesokkan harinya, cuma bahagian atas (bukan yg beralur tu) madelines jadi lembab2 sket gitu. Bagi org yg tak suka manis cam K.Nor, bolehlah nak ikut versi edit yg K.Nor buat tu sbb bg K.Nor dan suami, ianya sedang elok jer atau just nice kata org kampung sebelah kannnnnnnnnn ^___^

CHOCOLATE MADELINES
makes 2 dozen
resipi : Martha Steward
source : Shidah & K.Nor

Ingredients
1/2 cup, plus 4 tablespoons unsalted butter softened, for buttering madeleine molds ~ 113gm butter 
3 large eggs
1/2 cup granulated sugar ~ k.nor guna 1/2 cawan jer
2 tablespoons packed dark-brown sugar ~ k.nor tambah 1 sudu besar
1 cup cake flour (not self-rising) ~ k.nor guna tepung gandum biasa
1/4 cup cocoa powder, preferably Dutch-processed ~ k.nor guna valrhona
1 1/2 teaspoons baking powder
1/8 teaspoon salt
1/4 teaspoon pure vanilla extract ~ k.nor guna esen vanila biasa


hasil yg cukup cantik kan, tak melekat kat mould pun 
Directions
Preheat oven to 325 degrees. Brush madeleine pans well with 4 tablespoons softened butter; refrigerate 5 minutes. (k.nor guna silicone mould, jd k.nor cuma sapu dgn butter tp tak masukkan dlm peti ais pun)
In a small heavy-bottomed saucepan, melt remaining 1/2 cup butter over medium heat. Continue to cook until butter turns golden brown, being careful not to let the butter burn. Remove from heat and strain through a fine mesh sieve into a small bowl; set aside.
In the bowl of an electric mixer fitted with the whisk attachment, whip eggs with granulated and brown sugars until light and thickened, 3 to 5 minutes. Add flour, cocoa powder, baking powder, and salt, and stir on low speed until combined. Add vanilla and reserved browned butter; mix just until blended.
Insert a 1/2-inch plain tip into a pastry bag and fill with batter. Pipe mounds of batter into prepared pans until each mold is full, mounding batter in the center of the molds but not filling to the edge. Alternatively, you can use a teaspoon to fill the molds with batter. Bake until madeleines are firm and a little mound is puffed up in the middle, 10 to 12 minutes. Madeleines are best eaten the same day they are baked.

18 comments:

  1. Salam nor,
    baru nak mengendeng tapi dah kena warning pulak haha..

    ReplyDelete
  2. salam kaknor,wah coklat lah sedap tu akak belum pernah buat teringin jugak nak buat rasanya mcam sedp je..

    ReplyDelete
  3. sedapnyerrrrr....nampak best...bila la bley cuba nie....

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum kak

    alaaa,baru nak ngade2 ngendeng ni
    hihi

    ReplyDelete
  5. salam kak nor,

    alahai coklat, sedapnya tu

    ReplyDelete
  6. zaman sekolah menengah dulu pernah lah buat madelines ni masa subject sain rumah tangga... hehehe.. seronok sgt... aritu masa ronda2 daiso nampak gak acuan madelines ni.. tp tak teragak plak nak beli...

    ReplyDelete
  7. salam kak nor... sedap nyer! tun xpenah buat sendiri madeline ni. pernah makan yg ori, ada rasa oren2 sket kan. kalau yg coklat nyer sure lg sedap.

    ReplyDelete
  8. kak kita serupooo sayanya SM pun still ayu lagi tak terbuat2 ni kot tgk akak punya macam nak test je ok tak lagi muhahahaha

    ReplyDelete
  9. wah kak.. layan baulu omputih dipetang hari mmg best..

    ReplyDelete
  10. terliutr tegok cookies akk ni...

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Nor... :)) wahh ada madeline kat sini... sha dah lama tak buat... kalau ikutkan semua nak makan.. membuatnya memang ler 'RAJIN" hehhehee...

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum...

    ibundo >> w'salam... hehe sbb dah tau mesti ada yg nak ngendeng :)

    k.noor >> w'salam.. try la buat k.noor.. sedap.. cik abg dan anak dara nor pun suka :)

    sally >> kalau dpt ngap laaaaagi sedap kan :)

    cekgu maz >> slmt mencuba cikgu :)

    pia >> w'salam.. heheh sian dia, next time ya :)

    tina >> w'salam.. meh la cuba tina .. insyaallah sedap

    ratna >> untung org masuk kelas SRT dulu2 kan .. mcm2 dah belajar buat :)

    tun >> w'salam tun.. ada banyak versi madeline ni, cuma k.nor try versi coklat dulu.. mmg plan nak buat yg lain lak lepas ni, insyaallah..

    mimi >> hehe. masih tak pecah dara lg la ya.. yg akak ni dah ilang kedaraannya tu :)

    zana >> mmg sedap zana, pastu pekena kopi O.. perghhhh nyaman :)

    bonda irfan >> madelines ni bukan cookies tp lebih kpd kuih. seakan bahulu gak la.. tp versi omputih

    sha >> w'salam sha.. ni 1st time k.nor menerai madelines, sedap rupanya.. alaaa.. sha kata jer tak rajin, tengok blog tu, hari2 update dgn menu2 yg best :)

    ReplyDelete
  13. Assalam Kak Nor, tak pernah buat lagi madelines ni..teringin lak nk rasa. nanti nk terai cari acuan gini dulu:)

    ReplyDelete
  14. a'kum kak, lama tak singgah sini. sy nk try buat tapi takde mould dia. kalau guna acuan kuih bahulu ok ke? hehehe..

    ReplyDelete
  15. salam kak nor
    sy x pernah merasa lg kak..teringin jgk nk buat..nnt round2 nk cari mould la..cantik kak nor;;P

    ReplyDelete
  16. Hi Nor, So good to see you've typed the recipe in English.I'm going to try out too.

    ReplyDelete
  17. ann >> hi ann.. hehe i just copy & paste the recipe from the web..

    do give a try, i hope u will love the taste too :)

    ReplyDelete