f Secubit Garam: LAMA TAK MEMUDING...

N3 Terkini

Wednesday, May 16, 2012

LAMA TAK MEMUDING...

ASSALAMUALAIKUM...

Rosak bahasa kan, mana lah ada perkataan memuding, meroti, mengekek dan lain2 yg berkaitan dgn masak2 ni. Perkataan ni hanya ada dalam Kamus Dewan Makan jer dan hanya org2 yg berkait dgn makan2 jer yg tau perkataan ni hehehe...Jgn sampai org Dewan Bahasa marah sudahhh.. hehe..

Betul la tu.. mmg dah lama sangat K.Nor tak buat puding, almaklumlah duk berdua2an nih. Mood nak membaking, nak memuding mmg lesap entah kemana. Tengok org mengekekdan memuding terasa nak menggodek gak terutamanya yg letak cheese. Sangat2 menggoda jiwa ragaku tp apakan daya, kena tahan jer nafsu yg dah tirguda tu. Kena tunggu anak2 balik dulu baru boleh buat. Tak perlah.. cuti sekolah tak lama lg kan, tak sampai 2 minggu pun lagi tp K.Nor tak dpt spend time lama dgn dia org kali ni.. dalam seminggu jer kut.. :(  Dah.. tutup buku hal tu.. kita cakap bab puding lak ya..


Baru2 ni masa anak dara balik cuti hujung minggu 2 minggu lepas, dia ada cakap lama tak makan puding (tengok, anak dara sendiri pun dah cakap benda yg sama.. mmg dah lama sgt K.Nor tak memuding). K.Nor ingat nak buat la sebelum dia balik ke asrama tp disebabkan ada hal yg terpaksa diuruskan tak sempat nak memuding hari tu. Kebetulan hari Sabtu baru2 ni K.Nor plan nak jenguk dia sambil hantar barang yg dia pesan,  K.Nor pun buat lah puding kesukaan dia ni. PUDING MANGGA KRISTAL ni K.Nor dah pernah tayang dulu. Kali ni kalernya tak seberapa menarik sbb mangga yg K.Nor guna tu bukan mangga mas hitam yg kaler dia oren2. Mangga yg digunakan ni jenis yg kaler kuning, tu pun tak seberapa kuning sgt, kuning pucat jer. Utk menaikkan seri puding K.Nor tambah sedikit potongan ceri merah dan hijau. Alhamdulillah.. berseri2 la pulak jadinya bila kalerful gitu... hehe


Sudi2kan lah mencuba resipi PUDING MANGGA KRISTAL ni ya... Sedikit info yg ingin K.Nor kongsikan.. K.Noorsafone pernah buat beberapa kali puding ni dan anak dara dia pernah masuk pertandingan memasak kat skolahnya dan PUDING MANGGA KRISTAL yg dibawa ke pertandingan tu telah berjaya memenangi tempat pertama. K.Nor tumpang seronok bila tau hal ni.. sapa tak seronok kan.. hasil perkongsian kita membuahkan kejayaan buat org lain. Terasa indahnya nikmat berkongsi ilmu yg Allah pinjamkan ... Alhamdulillah....

PUDING MANGGA KRISTAL
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
Lapisan berkaca (atas)
5gm serbuk agar2
600ml air
5 sudu besar gula
buah mangga ~ dipotong kiub

Lapisan puding (bawah)
5gm serbuk agar2
500ml air
1/2 cawan susu cair
5 sudu besar gula ~ bergantung pd manis mangga
120ml puree mangga

Cara :
Lapisan berkaca (atas)
Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
Masak lagi hingga mendidih. Padamkan api
Ketepikan.

Lapisan puding (bawah)

Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair.
Bila aduann puding hampir mendidih padamkan api dan masukkan puree mangga.

Utk membuat puding mangga kristal:
Basahkan mould yg akan digunakan.
Tuangkan adunan atas (berkaca) ke dalamnya dan tabur potongan mangga.
Biarkan mengeras bahagian atasnya.
Kemudian kelar2kan sedikit dgn garfu.
Tuangkan pula adunan puding dgn perlahan2 hingga habis.
Biarkan seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm peti ais.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Ni kerja cik abe ku yg sedang kemaruk bermain dgn toys terbarunya tu... Layan jer la ya.. hehe

 

Jom makan ^__^

24 comments:

  1. salam Nor

    lama tak jenguk sini...panas-panas ni nampak pulak puding yg sgt mengancam ni..dlm acuan yg juga sgt menarik..tergoda.Dulu dh pernah buat..guna acuan tupperware.

    ReplyDelete
  2. Aslmkum kak Nor.
    Sedap. . Sedap. . Dah macam rasa nak memuding lg ja bila tgk puding akk ni.
    Kak! Cik abe akk la ni ada model baru ya. Menembak ja gn model baru. Hehehee. . Terbaik pic nya tau. :))

    ReplyDelete
  3. mmg berseri puding k.nor tu...suka tang toys cucuk puding tu, comei je hihihihi.....

    ReplyDelete
  4. Aslmkm kak noorrr...cumilla toys cik abe tuh..kekekee

    berseri doh tu kak..mangga ada ni, dok sorok ingat nak memuding ke..nak bt panna cotta ke..haih..karang busuk diam2 kang susah hati lak..haha

    ReplyDelete
  5. berseri dan menariknya puding ni...

    ReplyDelete
  6. HAHAHAH..KAK COMEYNYER TOY TU...NAK MAKAN PUDING...HEHEHHEHE......WANI PON JARANG DH NAK MEMBAKING SKUNK..PASAL KALU BAKING XDER ORG NAK MAKAN....HUWAAAAAAAAAAAA

    ReplyDelete
  7. asslm kak Nor...sedapnya tgk puding tu...QH nk amik yer resepi ni..sgt mnarik n berkenan la

    ReplyDelete
  8. cuaca kat luar tu panah bederinggg... kalu ada puding atas meja ni kan ke besttt... heheh...

    ReplyDelete
  9. he he..memuding, meroti, mengekek ni seme vocab tuk org gila masak cam kekita ni je kak nor hehe

    saya dah lama tak memuding..sesuai sgt buat tgh2 cuaca panas terik nih he he

    ReplyDelete
  10. Salam Kak Nor...

    lamanye Sha tak bw kat blog Kak Nor... Kurang sihat sket, masuk ward.... Sedap nampak puding Kak Nor tu... Nnt bila dah betul2 sihat Sha nak try buat la... ;-)

    ReplyDelete
  11. salam kak nor

    musim2 panas ni, sedap dpt puding sejuk2 ni

    ReplyDelete
  12. Salam Kak NOr..cantik kejadiannya! model pun bleh tahan tu ;) hobi dan mainan baru ye...

    ReplyDelete
  13. sedapnya. bleh pegi makan kat umah tak. hehehe

    ReplyDelete
  14. cantiknya puding. Acuan apa yang digunakan tu? Dari Pantry Magic juga ke?

    ReplyDelete
  15. mas pun lama tak memudingg...
    mehh 10 ketoiiiii...he3

    ReplyDelete
  16. Hihi all those new words are in GMM's dictionary kan kak. Fantabulous, delish pun...hehe.

    Haish love pun lama tak memuding la kak...malas betul asyik I je yang kena habiskan. Anak2 lagi suka jellies. Hmmmm.

    Cantik puding akak ni...brought you some fried egg sambal..simple je. Hehe!

    ReplyDelete
  17. Salam Nor...

    aiseyman cantik betul kejadian puding mangga Nor nie..walaupon kat rumah nie bukan peminat puding tapi nak jgk mencuba nyer 1 hari nnt!!

    ReplyDelete
  18. hehehe toy baru tu macam happy family gitu...

    Looks good ini puding.. dah lama betul Rima tak memuding.. bulan puasa karang sure laku segala macam pudding hehe

    ReplyDelete
  19. Salam sayang Kak Nor.. wah sedapnya... sha suka puding tapi kalau nak buat di rumah ni kurang yang suka.. kalau puding coklat hah! ramai yang suka... tak ada can nak buat macam kak nor.. nantilah ingat nak cuba juga... berkongsilah dengan jiran tu jugak nanti jawabnya...:))

    ReplyDelete
  20. cantiknya puding akak! suka betul tengok, mmg masuk pertandingan harus menang. hehe..
    *comel robot tu! kotak amazon mmg selalu smpai kat rmh, kami selalu beli brg kat amazon.co.jp tu. :D

    ReplyDelete
  21. kak...saya jatuh centa sama itu robot yang nak makan puding comel tuuu...heeee...suka3x ;)

    ReplyDelete
  22. M pun dah lama tak memuding he he....

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum..

    k.noor >> w'salam ..

    meh la buat lagi kak :)

    sue >> w'salam.. jom memudin sue :)

    biasa lah sue, org dah ada toy baru ni kan.. :)

    mas >> tu kerja cik abe akak ler :)

    ana >> w'salam.. toy utk org tua :)

    buat jer la mana2 pun ana.. dua2 sedap :)

    k.norlie >> mekasih kak :)

    wani >> duk mana skrg? rumah PIL ke gong badak?

    mayangsayang >> alhamdulillah.. mmg sedap.. try la

    QH >> salam..silakan.. mekasih ya..

    ratna >> mmg panas sgt kat sini pong.. tp biasanya belah petang hujan gak la

    RC >> hehe. tu pasal la, semua masuk kamus dewan makan jer tu.. ehhe

    jom memuding :)

    sha >> w'salam sha.. ooo sha warded ya.. kesian.. skrg dah sihat belum? dah betul2 sihat baru buat puding ni ya..

    tina >> w'salam tina.. betul tu.. tu yg semangat sket nak memuding kan :)

    wan >> w'salam.. tu hobi cik abg akak la wan :)

    naufa >> ermm..takkan baru pertama kali mengomen dah nak dtg rumah..

    azie >> hoho.. satu barang pun tak ada dlm pantry akak yg dtg dr pantry magic.. tak mampu nak shopping kat situ :)

    mas >> amboi mekyung nih.. 10 sekali order.. hehe

    love >> betul tu love, kalau dibuat satu kamus mmg boleh sgt kan.. mcm2 words dlm dunia kita ni :)

    jari dah ok? nanti dah betul2 ok baru memuding ya.. :)

    tq dear.. bolehlah akak masak nasi jer arini sbb dah ada sambal telur dr love tu :)

    rima >> toys utk org tua :)

    kat rumah ni insyaallah sentiasa laku kalau bab puding.. semua antu puding :)

    sha >> w'salam..

    elok gak tu, kongsi2 dgn jiran.. :)

    as >> ni mesti sbb as selalu order barang dgn amazon kan :)

    fnf >> hehee... cute jer kan :)

    si matatajam >> jom la memuding dicuaca yg panas ni.. sejuk jer anak tekak :)

    ReplyDelete