f Secubit Garam: IKAN TONGKOL PANGGANG BERSAMBAL TOMYAM & Award Dari SHA

N3 Terkini

Friday, May 11, 2012

IKAN TONGKOL PANGGANG BERSAMBAL TOMYAM & Award Dari SHA

ASSALAMUALAIKUM..

Panjangnyer nama masakan ni kan, tak perlah.. panjang pun panjang lah.. Bukan nama anak2 jer skrg ni yg panjang bermeter2 (dolu2 org sebut panjang berjela2 kan, kita tukar ke ukuran metrik sket hehe), nama masakan pun apa kurangnya. Sampaikan nak menaip berulangkali kena main shortform. Dah lama K.Nor tak main shortform rasanya, teringat lagi CBBS, SMECC, CPAB yg menjadi fofular lepas K.Nor bg nama ringkas gitu, akhirnya org lain pun ikut guna nama yg sama gak hehe


Sebelum ni K.Nor pernah buat TERUNG GRIL BERSAMBAL TOMYAM, resipi yg datang sepontan masa time nak masak dulu tu kan. Dengan menggunakan resipi sambal yg sama K.Nor tukar bahan utamanya dari terung kepada ikan tongkol. perrrrhhhh... mmg enak sih... Pekena dgn nasi putih panas2, dah tak pandang lauk lain. ehhhhh.. perlu ada ulam2 sket lagi syok. Bagi yg tak mau panggang ikan tu boleh aje kalau nak goreng ikan yg akan digunakan. Gaul ikan dgn sedikit garam dan serbuk kunyit pastu goreng tp jgn goreng terlampau garing, nanti manis ikan hilang pulak. Selain guna ikan tongkol boleh juga nak guna ikan kembung, ikan tenggiri atau ikan selar, terpulang pd citarasa masing2 atau apa yg ada dlm esbok anda ^___^ 


psst!! menu ni kan, kalau dibuat masa bulan puasa nanti, mmg best sgt2.. insyaallah berselera jer time makan tu terutamanya time sahur :)

IKAN TONGKOL PANGGANG BERSAMBAL TOMYAM
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 keping ikan tongkol 
secubit garam halus
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
2 btg serai ~ dihiris serong
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar pes tomyam
1/2 sudu kecil gula
daun ketumbar
1/4 cawan air
minyak

Cara:
Ikan dibersihkan dan ditabur dgn sedikit garam halus. Biarkan seketika.
Panggang ikan hingga masak.
Letakkan ikan ke dalam pinggan dan ketepikan.
Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan serai dan goreng lagi hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan goreng hingga sedikit garing dan masukkan pes tomyam.
Kacau goreng dan biarkan seketika dan masukkan gula dan air.
Masak hingga kering sedikit dan padamkan api.
Maukkan daun ketumbar yg dihiris dan kacau rata.
Tuangkan ke atas ikan yg telah dipanggang tadi dan sedia utk dihidangkan panas2 bersama nasi putih.


~~~~~~~~~  x O x ~~~~~~~~~

oPPssss... terlupa sudahhhh... sebenarnya nak masukkan sekali award pemberian blogger masterchef yg semakin terkenal nih, sapa lagi kalau bukan SHAHRIAH ABDULLAH, salah sorang peserta Masterchef Malaysia hari tu. Rupanya Sha adalah sorang blogger jugak. Selain tu dia juga sorang penulis novel yg semakin meningkat naik dan baru2 telah mengeluarkan buku masakan sendiri. Maaf ya Sha, lambat sket angkut award Sha tu.. Mekasih ya, cantik Sha dlm cover buku masakan tu :)

click to enlarge the pic, tq

13 comments:

  1. Cak!Aslmkum kak nor.
    Peh! Sedap tu. :)

    ReplyDelete
  2. sue >> salam sue.. bukan aje sedap tp sangat sedap :)

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak :)

    dah nak puasa dah

    ikan ni mcm2 gaya blh msk

    ReplyDelete
  4. nanti ada ikan tongkol...
    akak mas try resepi ni....
    menarik dan tertarikkkk...
    memang kretif akak sorang nie....

    ReplyDelete
  5. Aiii...org ganu mmg sinonim dgn ikan tongkol kan...suka nasi lemak sambal ikan tongkol... besttt! ikan tongkol panggang ni lagilah sedapnyaaa... mesti wangi aroma sos tomyam tu...

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Nor cayang wangi...:))

    Maceh sangat sebab sudi tags Awards sha yang tak seberapa tu yaa kak.. cayang akak muahhhzzz...

    Wah kak tu lauk ikan tongkol tu luar biasa kesedapan dan rupanya membuatkan sha kecur tak sudah!

    Insyallah nanti nak cuba..:)) tq soOOOooooo Much kak Nor muahzzzz

    ReplyDelete
  7. haaaa.... yang ni memang tak pernah saya jumpa. selalu kalau ikan tongkol kita singgang atau gulai aje... boleh cuba jugak ni

    ReplyDelete
  8. salam kak nor cyg
    yg hok nie mmg x pernah jumpa..la:)sepecial sungguh tu kak..nnt2 kita nk try jgk:)

    ReplyDelete
  9. Aloooolooo DS ni peminat ikang aye dah maghri deh ,berahi sokmo upssss terlebih sudah

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum akak...
    Ikan tu menyelerakan betul ler akak... Eeee geram nya tgk... Mcm nak cubit2 jer isi ikan tu... Hehehee.... Nie kalu makan ngan nasi putih panas nie... Nak gak tambah nasi jawabnya... Sedap2!!!

    ReplyDelete
  11. Hi kak!!! Hru???? :)

    Tak pernah makan ikan tongkol rasanya...nampak sedap pulak...am so hungry right now! Hehehe

    ReplyDelete
  12. sedapnya ..teringat suasana bulan puasa yg panjang yg bakal kami lalui disini masa summer nanti dlm masa yg sama dok doa harap thn ni diberikan peluang berpuasa di Malaysia lagi..hehe

    ReplyDelete
  13. pia >> w'salam.. betul tu pia, ikan tongkol mmg boleh dimasak macam2.. panggang bodo2 pun sedap nak2 kalau cicah budu :)

    mas >> semua ilham dtgnya dr Allah juga mas.. semua biiznillah :)

    gee >> pandai! org ganu mana boleh lari dr ikan tongkol.. :)

    sha >> w'salam ... mekasih kembali sha :)

    sue >> try la sue.. insyaallah sedap :)

    zila >> jgn lupa tanak lebih sket nasi ya.. :)

    mimi >> kita mmg antu ikan aya kan mimi :)

    diana >> w'salam D.. k.nor kalau makan lauk ni tak perlu dah lauk lain, cuma kena ada ulam jer. mmg syok abis :)

    love >> hi love!! miss u.. k.nor sihat.. tq :)

    love dah sihat betul2 ke ni? :)

    nieza >> uishh teringat aritu nieza puasa dlm tempoh yg agak lama kan..

    ermm.. kejap jer dah nak masuk setahun kan nieza. bonda camna? mudah2an makin sihat..

    ReplyDelete