f Secubit Garam: TERUNG GRIL BERSAMBAL TOMYAM

N3 Terkini

Tuesday, March 13, 2012

TERUNG GRIL BERSAMBAL TOMYAM

ASSALAMUALAIKUM..

Alahai.. bercinta sungguh nak update entri.. Nak ngedit gambo pun kurang ghajen, nak ngarang laaaaaaaaaagi la kurang ghajen... Kita pendek2kan jer pot pet ya.. Lagi pun kekurangan idea disebabkan masa yg terbatas.. Tak yah citer lah.. kalau citer pun, benda yg sama jer. So layan jer menu spontan yg terhasil, asalnya plan nak buat lain tp last2 jadi stail lain. Tapi.... sangat menyelerakan.. hehe 


Terung tu kalau tak nak gril pun takper.. boleh dikukus aje. Tapi digalakkan utk digril sbb bila gril, terung lebih wangi dan lebih sedap dr dikukus.

TERUNG GRIL BERSAMBAL TOMYAM
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 btg terung panjang
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
2 btg serai ~ dihiris serong
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar pes tomyam
1/2 sudu kecil gula
daun ketumbar
1/4 cawan air
minyak

Cara:
Terung dibelah dan dipotong 2.
Gril terung menggunakan frying pan yg dah dipanaskan hingga lembut. Letakkan ke dalam pinggan.
Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan serai dan goreng lagi hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan goreng hingga sedikit garing dan masukkan pes tomyam.
Kacau goreng dan biarkan seketika dan masukkan gula dan air.
Masak hingga kering sedikit dan padamkan api.
Maukkan daun ketumbar yg dihiris dan kacau rata.
Tuangkan ke atas terung yg dah digril tadi dan sedia utk dihidangkan panas2 bersama nasi putih.


17 comments:

  1. tun memang peminat terung, masak la apa2 pun, mmg laju je makan.. xpernah pulak kukus terung tu, mmg biasa grill/ bakar je atas non-stick pan.

    ReplyDelete
  2. uhhhh...nk buat lain terjadi lain tu yg excellente tu kak nor...feberet ai ni...leh try perisa tomyam lak pas ni..

    ReplyDelete
  3. Waahh tomyam diterung. Nampak pun sedap. Belum makan ngan nasi lagi. Saya pun suke terung.. Pss kek dh buat lom?

    ReplyDelete
  4. tun >> bila bakar/gril atas pan mmg sedap kan tun.. wangi jer

    chah >> cik temah.. takkan dtg bertandang dgn tangan kosong kut.. tak bawak sekali mango pannacotta barang segelas dua? :)

    izah >> sedap jah.. mmg sedap ai tel u :)

    dahhhhhhh.. duk menyejukkan diri dlm esbok .. belum fotong lg :)

    ReplyDelete
  5. Salam kak nor...ehem ehem, mintak izin culik resipi okeh..terima kasih ^__*

    ReplyDelete
  6. Salam kak! akak leh upahkan kita mengarang tp mesti pembaca blog akak semput ehehe... masuk list, terung baru beli hoye hoye!!

    ReplyDelete
  7. Wallaaa...ni makan ngan nasi sejuk pun laju wo..hehe..

    ReplyDelete
  8. asslm kak...mesti sedap ni...nmpk mmg myelerakan...bile terung dah ditomyamkan...

    ReplyDelete
  9. sedapnya terung grill...nak pula kalau dapat terung taiwan!

    ReplyDelete
  10. MatGebu >> w'salam.. silakan che mat :)

    ijah >> ho ho.. tak mo la.. nanti akak pun semput sama hehe... jgn lupa try menu terung ni esok ya.. :)

    rahel >> makan dgn nasi tanpa lauk lain pun sedap ni rahel :)

    QH >> w'salam... try la.. satu kelainan rasa yg sangat sedap :)

    amie >> terung taiwan ni camna ya amie

    ReplyDelete
  11. lia memang suka terung kak nor...selalu klu lia balik kg mak suka masakkan terung bakar lemak cili api... :)suami lia pulak suka masak sambal....

    lps ni nak try resepi ni pulak...klu pose sesuai ni buat buka kan... :) makan dgn nasi panas2...fuhhh...nyaman! heheee

    ReplyDelete
  12. x pernah try msk nie lg..selalunya msk sambal@lemak je...len kali nk wt jugak lah....

    ReplyDelete
  13. lamanya dah tak masak menu terung... mesti sedap ni... sejak dua menjak ni mkn ulam terung jer.. nanti nak cari terung la...

    ReplyDelete
  14. Slm k.nor.. Faberet asz gak terung nie..menarik resepinya.,tgk pun dh menyelerakn,minta rase skit..;)

    ReplyDelete
  15. Salam Nor..
    alahai terung oh terung..sedap nyer lagi2 gunakan tomyam!!!

    ReplyDelete
  16. lia.. wahhh.. awalnya dah fikir menu utk bulan puasa.. hehehe tp betul tu lia, lauk ni mmg menambah selera makan time bulan puasa.. try la ya.. :)

    myda >> apa kata cuba resipi ni myda ya..

    lieza >> jom menerai lieza :)

    asmah >> salam.. uishh ni menu dah berapa hari, semestinya dah licin..

    mama hawa >> w'salam ma, mmg sedap ma.. tanya che mat.. dia dah buat tu hehe

    ReplyDelete
  17. salam kak noor mmg sedap dah try...hari ni nak buat lg...tqvm kak noor...gambar mmg tak sempat la lg beberapa minute nak berbuka :)

    ReplyDelete