f Secubit Garam: ROTI WHOLEMEAL

N3 Terkini

Tuesday, March 6, 2012

ROTI WHOLEMEAL

ASSALAMUALAIKUM..

Quick update ya..  ^___^


Roti Wholemeal, resipi yg K.Nor ambil dari dapur Cik Manggis. Sedap, lembut dan enak dimakan panas2. Mekasih K.Inah, Nor share resipi tu kat sini lak ya... TQ :)

ROTI WHOLEMEAL
sumber : CManggis
sumber : K.Nor

Bahan-bahannya:)
2 cawan tepung roti.
2 cawan tepung wholemeal.
3 tbsp gula perang.
3 tsp yis segera.
1 biji telur+ air=1 cawan.
4 tbsp plain yogurt.
2 tbsp butter.
1/2 tsp garam.


Cara-caranya:)
Masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam mangkuk pengadun(Cm guna KA)
Uli sehingga doh kenyal.Tutup mangkuk pengadun dan biarkan doh naik double saiz asalnya.
Keluarkan doh dan tumbuk buang anginnya.
Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan bulat-bulatkanya.
Aturkan ke dalam dulang (sapu sedikit butter pada dulang)biarkan doh naik 2 kali ganda dari saiz asalnya.
Bakar hingga masak.

22 comments:

  1. cicah ngan milo sedapppp ni....

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Nor...

    Singgah sini nak minta seketul utk minum petang...

    ReplyDelete
  3. ASSALAM NOR..TEPUNG WHOLEMEAL NAK BELI DIMANA YE NOR..AKAK DAH ADA TEPUNG ROTI.TERINGIN PULAK NAK BUAT ROTI NI

    ReplyDelete
  4. aiii laju kayuh minggu ni...;)

    menu sihat nampak...*bertafakur ni..

    ReplyDelete
  5. mas >> utk makyung, amik 3 ketul ya... :)

    iera >> tak makyung kan.. seketul dah la kut :)

    rohah >> k.nor mmg suka meroti sbb ahli dlm rumah ni semua peminat roti :)

    k.erna >> w'salam.. cuba k.erna gi kat kedai baking, tanya penjual dia, insyaallah ada.. biasanya dia org letak dlm fridge sbb tpg ni biasanya tak la tahan sgt.. nor pun lepas beli letak dlm fridge

    chah >> amboi makcik.. peghasan dia ai kayuh laju2 ya.. banyak lemak nak kena bakar ni so kena la kayuh laju2 sket.. hehe ok la nak break 4 hari start esok, boleh? hehehe

    alaaa.. kat rumah dia pun menu sihat gak tu.. tak bawak ke ayam panggang cik mary seketul dua ? :)

    ReplyDelete
  6. Mama pun teringin nk cuba buat...Nk kena pegi beli tepung wholemeal dulu..TQ for sharing..

    ReplyDelete
  7. wah cantiknya:)terima kasih kerana sudi mencuba resepi ini.Resepi rekaan adik ipar Cm ni hehe..dia reka sendiri katanya Trial n error:)

    ReplyDelete
  8. Ehem. . Ehemm. . Tuk sue ada lg tak? Heeeee

    ReplyDelete
  9. dh lama berangan nk wat roti ni..tp x sampai lg hajat

    ReplyDelete
  10. quick nyer?
    haishh WV panjang dari komen lagi.. huhuhu

    ReplyDelete
  11. Comel2 dan gebu roti ni K.Nor...sedap dihidang time minum susu panas...

    ReplyDelete
  12. rajin sungguh akak meroti.. nampak sedap ler akak roti tu.. akak kalau bab meroti mmg diana suka tgk.. cantik jer kejadian rotinya tu.. kalau diana nie bab meroti nie mmg kurang reti ..

    ReplyDelete
  13. arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Kak Nor, dah bleh masuk dah bleh masuk blog Kak Nor!!! Alhamdulillah...dah 3 hari kita cuba, page cannot be found, sok try lagi, tak leh gak...harini baruuuuuuuuuuuuuuu bleh, syukur2...klo tak, mau gegaru badan tujoploh hari tau Kak Nor.

    ReplyDelete
  14. Rajinnya akak meroti..my BM is sleeping for months now..hehe ;)

    ReplyDelete
  15. Salam Nor..
    Healthy Food bagus utk kesihatan.

    ReplyDelete
  16. mama ann >> YW ma .. slmt meroti :)

    CM >> mekasih kembalipd k.nah sbb dah berkongsi resipi ni ya..

    sue >> uishh berdehem lak dia.. utk sue anytime :)

    ummiaisyah >> buat la.. roti ni bagus utk kesihatan :)

    izah >> huh .. ngada :P

    rahel >> owhh rahel suka makan dgn susu ya.. :)

    gee >> boleh aje :)

    diana >> k.nor mmg sukerrrrrr meroti sbb org dlm rumah ni suka makan roti :)

    D kena praktis D.. org kata practice make perfect :)

    abbot >> uishhh melepas perasaan ke apa ni bot :) kenapa lak gitu.. org lain masuk ok jer.. tp takper la kan, dah boleh masuk tu.. agaknya kalau 70 hari garu badan mau birat2 badan tu bot :)

    love >> biarlah dia tidur dulu love.. biar jari tu pulih 100% dulu ya.. :)

    mama hawa >> yep.. betul tu :)

    ReplyDelete
  17. salam k.nor,

    nak tanya, air tu air sejuk ke air suam? tpg wholemeal dh lama beli, buatnya je yg belum :P

    ReplyDelete
  18. rini jy >> w'salam rini.. k.nor guna air biasa jer. kalau nak guna air suam pun boleh tp biarlah suam yg sikit2 jer. kalau suam yg terlebih rasa panas tu kang mati yis pulak.. so utk jalan yg lebih selamat, baik guna air biasa.

    ReplyDelete
  19. Bakar brapa degree...brapa minit

    ReplyDelete