f Secubit Garam: RED BEAN BUNS

N3 Terkini

Saturday, March 24, 2012

RED BEAN BUNS

ASSALAMUALAIKUM...

Sebenarnya ni roti2 hasil kejadian pada hari petang hari Jumaat. Kalau ikutkan nak post malam tu jugak tp disebabkan hal2 yg tak dapat nak dielakkan, ingat nak post pg tadi. Alih2.. ada lagi kejadian yg tak dapat nak dielakkan.. yg mana K.Nor dn cik abg keluar dr awal pagi dan balik pun dah dekat tengahari.. terpaksa lah tangguh lagi. Mood nak masukkan entri petang td pun dah merudum sgt2.. Jadi malam ni kena gagahkan diri gak utk masukkan entri roti ni. Tak per la ya, gambar tak basi.. dan roti pun ada sket lagi tu .. hehe

 Ada RED BEAN ROLLS dan ada RED BEAN FLOWER BUN yg terrr'ireng' ^___^

Duk tengok Noorsha yg baru buat comeback kat fb tayang Mini Sosej Roll, teringin lak meroti. Spt Noorsha yg guna resipi Basic Dough utk buat roti sosej dia tu, K.Nor pun gunakan resipi yg sama. Rasanya ramai yg puas hati dgn doh dan roti yg dihasilkan dgn resipi Basic Dough tu. Ngam2 jer, tak lembik dan tak keras dohnya. Dan dgn doh tu boleh kita pelbagaikan hasil roti yg kita inginkan. Kalau selak kat label roti tu dah mcm2 hasil roti yg K.Nor buat menggunakan resipi Basic Dough. Semuanya terpulang pd masing2, camana nak bentukkan atau hasilkan roti dgn doh tu. Bagi yg dah mencuba resipi hasil olahan K.Nor tu, mekasih ya sudi mencuba (Yat pun ada buat baru2 ni kan Yat hehe) dan bagi yg dah selalu buat guna resipi tu spt Yani, Izah, Mas, Noorsha dan lain2.. mekasih juta2 ya.. hehe .. 

Yg dalam mould tu CHOCOLATE CHIP BUN dan yg belah kanan tu, tak nak ketinggalan.. CPAB hehe

K.Nor letak sekali lg resipi Basic Dough kat sini utk sapa2 yg nak mencubanya. Selamat mencuba..

BASIC DOUGH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening

Cara:
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.

#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.


WATER ROUX: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
50gm tepung gandum
250ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

17 comments:

  1. Cak! Aslmkum kak nor.
    Roti ada lg tak. Ni peberet sue ni. Buat mls. . Beli ja rajin. . Kikikii

    ReplyDelete
  2. sue :: w'salam..

    cak balik!! heeee.. ish.. tau beli jer.. try la godek sendiri.. lg puas hati :)

    ReplyDelete
  3. Salam, k. Nor. Kita tk pnh meroti, teringin juga tapi tak trcapai2 hajat di hati.

    ReplyDelete
  4. memang best.. mcm2 jugak la kejadian roti ni dah jadi.. hehe..terima kasih kak norrr

    ReplyDelete
  5. As'salam Kak Nor yeppp roti sosej pintal yg saya buat ptg jumaat baru ni pun guna resepi akk juga..mmg ssuai...cepat naiknya..saya teletak rapat2 bila kembang sampai becantum...sejak dua menjak ni kita rajin pulak meroti

    ReplyDelete
  6. salam kak nor..mokwo pun dah buat roti nih..tapi x posting2 lagik...ni tengah malas mood dan olidey mood lagik nih...!waaah mau cubit2tan si roti kak nor nih!

    ReplyDelete
  7. salam akk...Liza nk tanya cmner akk buat bntk bunga tu yer...Liza buat xpernah nk jadi...akk buat canteeekkk jer..

    ReplyDelete
  8. Banyaknya roti k.nor...macam2 ada...tumpang sarapan sini boleh? heeee....pagi ni sarapan roti gardenia ngan nesacafe panas jer...

    ReplyDelete
  9. Yay nak roti nak roti!!! Cantik je akak buat...yummy! :)

    ReplyDelete
  10. Ya Allah cantik nya kejadian roti ni..Rasa sayang nk makan..mesti sedap ni Nor..Mama teringin la...

    ReplyDelete
  11. Ntah naper ler maleh betoi nak meroti skrg ni.... bdn pun letih-lesu.... Nor kasi ler kat Along seketoi... tak kesian ker....(hehe bunyi cam minta sedekah pulak).

    ReplyDelete
  12. sari yusa >> w'salam.. acu give a try.. nanti kalau dah jadi, mmg tak leh stop, syok jer meroti.. hehe..

    try la, resipi mmg dah ramai yg cuba.. mmg puas hati dgn hasilnya tu :)

    izah >> sama2 kaseh puan izah :)

    sheila >> oo yer ke.. k.nor tak perasan sbb bz lately, jarang sgt BW.. mekasih sudi cuba ya.. mmg lembut dah sedap roti tu kan.. :)

    liza >> mudah jer liza.. mula2 letak inti dlm sebiji doh yg dah dileperkan, pastu tutup rapat.. mcm kita buat pau tu.. pastu canai atas dgn rolling pin dgn hati2. pastu amik pisau dah potong hujung doh tu ikut lah nak berapa kelopak bunga. perap biar naik pastu barulah dibakar.. nak tengok gambar step by step boleh tengok kat sini http://www.secubitgaramnor67.com/2009/08/roti-lagi-lagi2-roti-hehe.html tp abaikan step ke 5 kalau nak buat bentuk sama cam yg k.nor buat dlm entri red bean buns ni.. slmt mencuba

    gee >> boleh aje gee tp skrg dah malam la :)

    love >> tq dear .. how's yr finger? :)

    mama ann >> ala ma, org lain buat lg cantik dr nor buat ni tau.. hehe

    along >> kalau utk along nor sanggup bagi double.. tp jgn lupa, mee rebus tu semangkuk utk bf esok ya.. hehe

    ReplyDelete
  13. salam k.nor
    memang tergoda tengok roti2 tu.. teruja nak mencuba, cam senang je nampak...

    ReplyDelete
  14. kak nor....
    roti sebakulll..he3
    cantikk la roti akak tu...
    nie yg buat mas pun nak meroti gak..
    resepi basic dough memang terbaikk..

    ReplyDelete
  15. cantiknya roti yg akak buat tu... suka sgt tgk...

    ReplyDelete
  16. salam...

    kak nor...camne kak nor wat roti kak nor RED BEAN FLOWER BUN tu warna keemasan camtu? sapu ngan telur je ke?

    ReplyDelete
  17. NFH >> w'salam..

    k.nor kalau bab buat roti mmg tak suka sapu dgn eggwash.. mmg tak sapu apa2 pun sebelum bakar. mmg gitu la roti yg dihasilkan. cuma yg red bean flower bun tu k.nor terlebih masa bakar tu yg jd kaler gitu. lg satu cara k.nor, lepas keluarkan dr oven, k.nor suka sapu dgn butter jer

    ReplyDelete