f Secubit Garam: CINNAMON PULL APART BREAD

N3 Terkini

Wednesday, December 14, 2011

CINNAMON PULL APART BREAD

ASSALAMUALAIKUM...

Rasanya dah lama betul simpan niat nak buat roti ni. Sejak Shidah tayang kat blog dia, mmg teringin nak buat tambah lagi Shidah duk promote habis2an ttg kesedapan roti ni. Ikhlas beritau ni, K.Nor mmg tak pernah makan roti/bun kayu manis atau cinnamon bread/bun. Bukan tak suka bau kayu manis tu tp teragak2 jer nak cuba walaupun ramai yg duk cakap betapa sedapnya bun kayu manis. Nak buat kat rumah lagi la teragak2, takut anak2 tak suka. Dlm hati tu mmg meronta2 nak cuba .. chewahhh .. baekkk punya ayat hehe.. Kalau setakat si emak dan si ayah mmg no hal.. insyaallah semua pulun makan tp kalau anak2 ni payah sket kut, tambah lagi si hero bongsu yg cerewet sket tu.

Nak dijadikan cerita, minggu lepas kalau tak silap 6 Dis, sehari lepas balik dr KL, K.Nor gi dating dgn Shidah yg kebetulan balik bercuti ke KT. Masa K.Nor duk lepak kat fb, Shidah cuit ajak jumpa. Wahh peluang kan.. Sebelum ni dah acapkali Shidah balik ke KT tp tak berpeluang nak jumpa. Org kata tak ada jodoh nak jumpa hehe.. Petang Selasa tu, Shidah dan K.Nor pun dating ler kat SR yg tak jauh dr rumah SIL dia. Seronok sangat sembang dgn Shidah sampai tak sedar masa berlalu. Dalam duk sembang tu la, Shidah duk uark2an kesedapan CINNAMON PULL APART BREAD ni. Memang nak kena buat gak la bila dah kena racun tu kan.. hehe Mekasih Shidah, syok dating dgn Shidah aritu sampai lupa terus nak posing. hu hu...


Akhirnya, hari Jumaat baru lah K.Nor beranikan diri buat CPAB ni.. Masa roti ni dlm oven, punya la wangi bau kayu manis. Anak dara dah bersungut, kuatnya mak bau kayu manis. Haish.. dlm hati duk pikir, dia makan ke tidak nanti ni. Bila dah masak, dah cool sket dan dah abis shooting, terus jer dia ngap. Wallahhhhhhhh.. manyak syedap woooo!! Perghhh.. mmg tak rugi mencuba! Roti tu pun lembut jer walau tak guna pelembut roti ataupun water roux. Memang best, makan suam2 panas pastu pekena air kopi panas.. Syok abis!! Betul la Shidah.. anak dara K.Nor mmg suka gak tu. Nak dijadikan cerita, kebetulan malam tu ada kawan baik K.Nor dtg bagi Bubur Asyura. Dah tak ada apa nak dibalas, K.Nor bagi la CPAB tu seloyang. Dah nak jadi rezeki dia sekeluarga kan.. Kalau ikutkan mmg tak puas makan CPAB mlm tu tp tak per.. boleh dibuat lagi lain kali.


Utk yg sukakan roti/bun kayu manis, amat2 digalakkan utk mencuba roti ni. Kalau tengok step tu mmg nampak cam cerewet. Utk lebih mudah faham boleh klik kat link Joy The Baker atau Shidah, dia org ada letak gambar step by step. Dan kat bawah nun nanti K.Nor ada letak kaedah K.Nor buat bila guna BM. Shidah, mintak izin ya nak share resipi tu kat sini. TQ!! :)

CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe: Joy the Baker
source : Shidah & K.Nor

For the Dough (in BM)
2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur (size A)
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
1 cup gula kasar ~ k.nor letak 1/2 cawan gula castor (boleh gak gantikan dgn gula perang)
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Cara:
Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan

Pukul telur, ketepikan

Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.

Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.


note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)

Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

*utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah


Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.

Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.

Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kaedah K.Nor bila guna BM:
Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)
Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam)
On kan BM dan biarkan ia menguli spt biasa.



24 comments:

  1. Sedapnya.Kita suka anything yang ada cinnamon,lebih2 lagi cinnamon bread.

    ReplyDelete
  2. K.Nor sayang! sukanya tgk roti tu, nak kena buat niii..tq for sharing :)

    ReplyDelete
  3. akak suka roti yg ada cinnamon..wangi dan sedap..masuk list resepi nor...maceh ya..:))

    ReplyDelete
  4. Memang teringin nak buat loaf ni lepas tgk kat tastespotting few months back. Cuma tak terbuat je...

    Sedapnya tgk akak punya bread ni...nak ambik pisau dan potong...hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnyer!!!!!!!!!!!!!! tun mmg hantu laa kalau cinnamon bun, cinnamon roll dan apa2 roti yg ada cinnamon nih.. mesti nk try nih,

    ReplyDelete
  6. puan ros >> mmg dah jatuh cinta gak ni dgn roti ni :)

    pia >> try la pia.. mmg best :)

    k.nim >> mmg sedap k.nim.. nor 1st time makan ni.. hehe.. try la kak :)

    love >> k.nor pun dah lama tengok resipi ni kat dapur shidah tp tak buat2 gak.. sampai la jumpa shidah that day :)

    love, this one kan, pull apart jer.. tak perlu amik pisau tau.. :)

    tun >> buat la tun.. mmg best!

    ReplyDelete
  7. Assalam Kak Nor,
    terbau harum cinnamon dari dapur Kak Nor...dah tidur terbangun semula, laparlah... tumpang makan roti di sini boleh tak...

    ReplyDelete
  8. KNorr
    yg ini memang ku dah lama nak buat.. but kan tak terbuat buat hahah.. statement semasa ahaks.. tmrw if i hv the time i will bake it.. if not harus buat over the weekend.. good night kak..

    ReplyDelete
  9. Assalam Kak Nor, dari jauh dah terbau dah cinnamon ni...saya memang suka bangat roti yg bubuh cinnamon .org sini pun kuat mkn cinnamon ni sampai biskut cinnamon pun ada dibuatnya.nanti nk try jugalah masuk list dulu..hehe

    ReplyDelete
  10. kak nor

    kita pun teringin gak kak! tgk roti yg bule tarik2 tu..adeehhhh..kita rasa dah 5 resepi roti lagi menunggu kita ni...

    ReplyDelete
  11. Alamak Kak Nor..Yang ni betul2 buat sue tergoda tau..nampak mcm garing ja...

    ReplyDelete
  12. Salam Kak Nor, saya pun suke roti cinamon tapi kalau tabur kismis antara lipatannya lagi sukeeee ala2 cinamon roll...

    1st tgk gambar, saya fikir guna roti keping biasa tu, dah baca, baru tau, rupanya buat doh sendiri...

    cantik dan menarik idea ni....

    ReplyDelete
  13. Salam Nor, tengok pun dah rasa nak ngap... kalau dapat mau habis seloyang! dasar pelahap kan.

    ReplyDelete
  14. kali ke 2 dah ni ngintai roti akk.. tgok pun sedap.. klau dpt mkn alngkah sedapnya kak...

    ReplyDelete
  15. K.nor,

    Semlm kan, i dah plan nak buat this roti, tapi tak jadi sebab sibuk bake cake. Pastu nak buat today, tapi hujan plak dah, nampaknya kena pegi makan kat rumah k.nor la ni :(

    Shidah

    Ps : terpaksa jadi anonymous sebab guna ipad :(

    ReplyDelete
  16. kak nor, cinnamon sugar pull apart bread ni memang sedap sangat sangat bagi tekak zarin :D
    memula dulu mcm takut nak buat tp bila dah buat, asyik nak buat aje sebab sedap memakannya :D

    ReplyDelete
  17. Ku tertawan.. Tidak tertahan.. Ku nak makan... An an an.. Kiki.. Lawaaa. Mula2 tgok ingatkan roti biasa tu tabur ngan cinamon

    ReplyDelete
  18. mesti sedap ni..tapi tgk step macam susah je..huhu

    ReplyDelete
  19. wahh.. belum pun kebah roti garlic.. ni mcm dah berkenan ngan roti cinnamon pulak.. stok cinnamon powder ngan nutmeg powder mmg ada pun.. bolehlah try... tak silap aritu nampak kak yani pun ada buat kan? ke silap org ehh.. nak try gi jenguk rumah shidah pulak.. tak pasti shidah mana baru nak kenalan ni.. hehe..

    ReplyDelete
  20. K.madihaa,

    Jom kita berkenalan! Hehehe... Kita dah lama kenal, cuma tak penah jumpa je. Jgn lupa buat the cinnamon pull apart bread ye :)

    ReplyDelete
  21. amie >> kalau tak buat rugi ni tau .. sedap ni :)

    rima >> ayat tu kan.. samaaaaaaaaaaaa jer dgn k.nor.. agaknya dah jadi ayat lazim kut hehe.. mmg dah lama nak buat something tu tp tak terbuat gak.. list panjang sungguh hehe

    k.nor buat ni pun kes shidah duk pujuk suruh buat masa kita org dating aritu hehe.. kan shidah kan :)

    nieza >> jom meroti nieza :)

    yat >> yat!! buat yg ni dulu! hehe

    sue >> mmg garing sket sue.. k.nor bakar lama sket :)

    ibu darwisy >> try la buat.. sangat2 sedap ni :)

    ReplyDelete
  22. nenie >> mmg nampak cam roti slice yg dilekat2kn kan.. try la nenie.. rasanya lagi sedap dr cinnamon roll :)

    k.rose >> nor kan, kalau tak tahankan nafsu, mmg abis satu loaf pan tu nor hadap hehe.. mmg sedap sungguh ni k.rose :)

    zana >> dah tak angau kan.. dah dpt menikmati pun roti yg sedap ni kan.. ada lagi tak? hehe

    shidah >> ooo takper guna cik anon pun hehe..

    tu la shidah.. k.nor pun plan nak buat gak, bila hujan turun jer, mood sudah lari :)

    zarin >> betul tu.. ni pun rasa nak buat lagi dan lagi jer :)

    pandai betul shidah tu buat kita meroyan ya.. hehe

    izah >> buat tau.. elok utk org yg ada luka dalaman ni :)

    teacher basariah >> kalau baca arahan tu mmg rasa rumit.. sebenarnya mudah jer.. cuba klik link shidah atau joy the baker tu.. dia org ada letak gambar step by step.. insyallah memudahkan utk buat nanti.. slmt mencuba ya..

    ReplyDelete
  23. ratna >> oo yani ada buat ya.. tak perasan lak.. kena buat ni ratna.. mmg tak puas menikmati nya kalau dah ada dpn mata :)

    alaa.. shidah.. tokey KA yg tak asing lagi tu la.. takkan tak kenal kut hehee

    shidah >> mmg kuat betul virus CPAB ni.. dah ada yg terkena jangkitan nun hehe

    ReplyDelete