f Secubit Garam: CPAB Again.... ^___^

N3 Terkini

Monday, December 19, 2011

CPAB Again.... ^___^

ASSALAMUALAIKUM..

Dah malam baru boleh masukkan entri. Kalau ikutkan dah janji dgn Izah nak tayang CPAB masing2 petang ni tp disebabkan K.Nor agak bz arini chewahhhh.. mmg bz manjang aje lately ermm... Banyak benda nak kena settle bila Luqman dapat ke sekolah berasrama penuh ni. Nak kena buat medical check up, sign itu ini.. Tak termasuk nak kena cari barang2 keperluan utk masuk asrama lagi tu. Dah la 2 minggu ni cik abg agak bz dgn kursus photografi dgn dua jabatan.. sbb tu kena mencuri ruang sementara dia tak sibuk lagi ni.


Berbalik pada CPAB yg sangat2 sedap ni, sebenarnya K.Nor buat pada hari Sabtu baru2 ni. Skrg ni mmg banyak entri peram dlm folder, tak kisahlah kan.. Asal berupdate dah.. Tak la sunyi sepi dan tumbuh lalang SecubitGaram ni.. hehe.. Seronok jer tengok virus CPAB yg sedang menular dgn rancaknya di dapur GMM.. Benda sedap mmg kena sebar2kan.. mmg tak rugi cuba roti cinnamon ni. Yg tak makan biasa makan, tak pernah makan insyaallah akan sukakannya.. spt K.Nor dan anak dara K.Nor. Utk batch yg kedua ni pun K.Nor buat atas request anak dara yg tak puas makan tempohari. ermmmm.. sama gak dgn si emak.. tak puas gak .. Kali ni buat pun. K.Nor dua beranak jer duk pulun. Terasa jer kesedapannya kat anak tekak. Walaupun guna tepung gandum aje tetap maintain lembut dan sedap, kan Izah.. eh.. Tun, Lieza dan Zana pun dah buat. Arini Dina@CB dan Nieza pun turut sama terkena virus CPAB.. sapa lagi lepas ni ya.. Rasanya MamaHawa kut.. hehe ... Jom Ma, kita menCPAB :)


Utk resipi CPAB atau nama panjangnya Cinnamon Pull Apart Bread, sila ke SINI ya.. Mekasih sekali lagi buat Shidah yg berkongsi resipi ni.. ^__^

*utk makluman.. kali ni K.Nor guna 1/2 cawan gula pasir dan 1 sudu kecil serbuk kayu manis. alhamdulillah.. sedang elok jer manis nya tu..  :)

21 comments:

  1. Kiki.. Sowi kena testing dulu. Kalau komen guna enpon slalu komen xmasuk. Type panjang2 last2 tak masuk pun. Kena la test dulu.

    Wooo lawa la roti kak nor. Kemas je tersusun kat dlm bekas bulat. Saya nyer dah mcm2 ada. Tak mau elok berbaris dlm loyang. Knor guna gula perang gak ke? Napa tak habaq.. Saya guna gula kasar je. Tapi manis. Nex time kena kurang banyak tang gula.kan. Lawa roti warne perang gitu

    ReplyDelete
  2. izah >> ehh k.nor guna gula pasir aje jah.. guna 1/2 cawan jer pastu serbuk kayu manis tu guna 1 sudu kecik jer :)

    ReplyDelete
  3. K.Nor..baru tadi tengok versi yang yang cantik kat umah izah.Ni nampak kat sini pula,memang nampak sedap dan dah ramai yang mencuba.Kita pun teringin nak cuba..mesti nak cuba ni...tunggu ya K.Nor!

    ReplyDelete
  4. amboi cantiknya roti kak Nor ni..kalau bubuh loyang bulat lagi cantik yer. nieza bubuh gula perang semua dan byk lak cinnamon tu sebab suka cinnamon tu pasal jadi gelap jer rupanya..hehe tapi memang sedapla roti ni kak nor rasa mcm nak buat lagi nanti:)

    ReplyDelete
  5. Nor...roti yang cantik menggoda...sesedap rasanya...seharum baunya..amboi! dah puji pjg2 jela sepanjang nama roti ni tak dapat apa2 ke....he he he..ke kempunan lagi...:)

    ReplyDelete
  6. tun pun guna 1/2 cawan gula ^^ bakal membuat CPAB lagi sekali jugak ni. aritu mmg x puas makan..

    ReplyDelete
  7. betul mmg best! saya pun dah buat kak nor mlm semalam buat sarapan pagi tadi.. tp anak2 nampaknya kurang suka pulak.. luak sikit je berbanding garlic roll yg 2nd time sy buat 2 adunan tgk2 petang tinggal 2 ketul jer.. hehe... tp takper.. janji ibunya suka dahla boleh ibunya pulun puas2 roti ni.. haha... gambor lom edit lagi.. tak tau bila leh update.. oh ya.. rupanya shidah yg kak nor dok cerita tu dah selalu sy masuk blognya.. cemanalah leh tk teringat ke shidah tu.. hehe..

    ReplyDelete
  8. amboi2 tiga orang dok tayang benda sama ni..kak nor, kak izah n kak nieza...jeles jeles..hihihi

    ReplyDelete
  9. salam kak.. lawa kak roti akak.. ramai yang dah buat macam kena buat gak ni.. terasa2 ditekak cinnamon dan rasa manisnya tu

    ReplyDelete
  10. adehh.. intai celah jari jer ni.. huuu

    ReplyDelete
  11. nak buat tak reti (mmm) pandang ajelah Kak Nor ye...

    ReplyDelete
  12. Nor, cepat jer merebak virus ni... tp kak rose ni pobia sikit tang nak buat roti ni...maklumlah bmw...eh, bm x dapat2 nih!

    ReplyDelete
  13. Wah kak nor.. Dudu dlm loyang pun dah cantik roti tu.. Bila keluar jadi menawan pulak..

    ReplyDelete
  14. Wah, comey kelihatannya kejadian roti Kak Nor ni...

    Happy birthday Kak Nor. Tak buat kek untuk diri sendiri ke? Hehehe...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum K.Nor yg manis,
    cantiknya roti akak ni, yatie nengok dari jauh jeeee..geram tul nak sentuh...kalau dpt rasa lagilah bestttttt..makan panas2..fuhhhhhh..

    ReplyDelete
  16. Anak kak nor dapat asrama mana?Alhamdulillah semoga dia terus berjaya.

    Rita

    ReplyDelete
  17. Salam k.nor
    E mmg suka sgt roti cinnamon
    Boleh try nih

    ReplyDelete
  18. gulp!!!! Mak aiiii rajin nye org ganu ni......hehehehe....idop owang ganu......

    Cantik tol la gambar ni. Kak sihat? Ayu busy oflate ni.....

    nengok2 musim yg sejuk2 ni, malaaaaaaaaaaaas tol ibu roti nak naik.....

    ReplyDelete
  19. canteknya .. First time saya tgk roti secantek ini. Comel lah.

    ReplyDelete
  20. hehe.. ampun ya.. kemalesan melanda diri utk membalas komen lately dek kebizian yg melanda.. :)

    puan ros >> dah buat belum? cpt2.. rugi tak cuba ni.. dah ramai yg buat kan..

    nieza >> mmg cantik dan lagi sedap kut bila letak gula perang.. lain kali k.nor nak try stail nieza lak :)

    k.cek >> ampun k.cek.. k.cek puji sampai 3 kertas kajang pun nor tak leh nak bagi sebab semua dah pinish :)

    tun >> yep, 1/2 cawan just nice pd anak tekak k.nor :)

    ratna >> anak2 kecik mmg kurang suka bau kayu manis tu.. tp tak kisah lah.. kita dpt ngap sepuas2nya :)

    hajar >> bila hajar nak buat? :)

    ita >> jom ita meroti cinnamon lak :)

    zana >> hehe.. apasal tu zana, takut kena buat 3rd batch ke? takper.. benda sedap kan..

    amie >> tak susah mana pun amie.. buat cam roti biasa, pastu canai dan sapu/tabur bahan2 tabur tu.. pastu potong kpd 6kpg panjang dan susun. potong lg kepada 6 kepingan dan susun. pastu masuk dlm loyang. kalau amie klik link shidah dan joy of baker tu ada dia org letak step by step cara bergambar.. mudah jer tu.. jgn cepat putus asa tau.. kalau org lain yg tak biasa boleh buat kenapa amie tak boleh.. go amie go :)

    k.rose >> kalau kita ada kemahuan, walau tak ada BM, insyaallah boleh buat kak..

    naz >> sebenarnya masa mula2 buat dulu dah terpikir nak buat stail gini tp lepas letak dlm loaf pan baru teringat :)

    mamafami >> uik ma.. bila pulak birthday nor ni.. lambat lg ma, bulan feb hehe

    yatie >> haaa.. yatie jer tak buat lagi.. bila nak buat ni :)

    rita >> amin.. tq.. sek men sains tg faris petra, kelantan

    McE >> slmt meroti

    ayu >> skrg dah tak leh nak bg excuse bab yis tak naik la ayu. peram jer dlm oven.. insyaallah lagi cepat dr peram biasa.. :)

    k.cik >> alaaa k.cik.. org lain buat lagi cantik dr k.nor ni :)

    ReplyDelete