f Secubit Garam: AYAM MASAK KICAP CAMPUR

N3 Terkini

Tuesday, December 13, 2011

AYAM MASAK KICAP CAMPUR

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. dpt kembali bersiaran walau dlm mood yg dipaksa utk menghapdet. Lemau betul mood sehari dua ni. Dek kebizian melanda dan badan yg kurang sihat. Disebabkan dah beberapa hari tak ada entri baru, kenalah paksa diri utk mengedit gambar dan mengarang. 


Resipi kali ni hasil skodeng kat dapur MamaHawa S'pore. MamaHawa masak ayam masak kicap menggunakan KICAP CAMPUR Mas Duniaku. Kebetulan kicap campur tu mmg ada lagi dlm esbok K.Nor pun try la masak ayam kicap menggunakan resipi MamaHawa ni. Alhamdulillah.. mmg sedap! Memang menjilat jari! Terasa kelainan masakan ayam masak kicap bila digunakan kicap campur. Kalau tak caya, try la buat. Tapi kena la ada paste Kicap Campur dulu kalau nak masak AYAM MASAK KICAP CAMPUR resipi MamaHawa ni. Nak resipi Kicap Campur, klik ajer link yg K.Nor dah letak tu.. :)

Mekasih Ma, sudi share resipi ayam masak kicap yg mabeles ni. Izinkan Nor share kat sini lak ya... :)


AYAM MASAK KICAP CAMPUR
resipi : MamaHawa 
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2
1 ekor ayam sederhana besar - diptg, cuci bersih, garamkan & kunyitkan goreng setengah masak
Bawang besar - dihiris kasar2 utk ditabur atas
cili merah & hijau - pun dihiris serong.
secukup kicap campur

Bahan utk ditumbuk halus
1 inci halia
3 - 4 ulas bawang putih
1 sudu lada hitam biji - kalau nak pedas sikit blh tambah

Rempah tumis 4 sekawan

2 sudu makan tomato sos
2 sudu makan kicap manis
secukup air utk kuah
minyak
1 sudu besar cili mesin ~ yg ni k.nor tambah

Cara2 memasak
Ayam yg telah dibersih, digoreng separuh masak ketepikan. Tumiskan rempah 4 sekawan sehingga harum masukkan bahan2 yg telah di tumbuk halus/dikisar. Tumis sehingga wangi baru masukkan kicap campur dlm 2 senduk kecil, tomato sos, kicap manis dan akhir sekali masukkan ayam yg telah digoreng. Balikkan sehingga ayam rata dgn sos2x dan kuah kicap mula pekat & berbuih2 baru masukkan sedikit air jika hendak berkuah. Rasa masin, manis kuah dah sesuai rasa biarkan ia mendidih sebentar blh lah tutup..taburkan cili merah & hijau dan jgk bawang yg telah dihiris . Siap!

* setelah rempah 4 sekawan wangi, tumiskan cili mesin hingga garing. barulah dimasukkan bahan2 yg ditumbuk dan seterusnya..

9 comments:

  1. K.Nor..kita pernah masak ayam paki kicap campur. Tapi versi kita punya lah..memang sedap
    http://sally-rashid.blogspot.com/2011/11/ayam-masak-kicap-mak-bi.html

    ReplyDelete
  2. sedapnya Kak Nor....kita biasa masak guna kicap pekat manis je... nanti nk try juga kicap campur...

    ReplyDelete
  3. salam kak...nampak sedap kuahnyer tu..Tun pun masih ada sikit lagi kicap campur ni...esok2 boleh try masak ni plak...

    ReplyDelete
  4. Salam K.Nor..kita memang suka sama masak kicap campur..sedap..bertambah-tambah nasi kat pinggan..

    ReplyDelete
  5. duh sedapnya tuh ayam :)

    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  6. Tak pernah try mcm ni..biasa masak kicap bodo2 ja..Heeee

    ReplyDelete
  7. Salam k nor lalinggg..sedap tgk ayam kicap cmpo ni kak..lapo dtg pg pg kt sini..hehe

    k nor...nah sy bg sebakul raspberry..cukup? klo x cukup pi pwtik sdr..byk yu x abih sekebun tu mkn setahun..haha

    tq k nor wish bday sy...lap yuuuuuu.... muahhhhhh

    ReplyDelete
  8. kak nor... tun sejuk2 ni mmg lemauuuu je. hehe..
    xsihat ye.. musim2 hujan ni mmg senang demam.. take care tau.

    ReplyDelete
  9. sally >> mmg sedap kan guna kicap campur mas ni :)

    myda >> cuba la myda buat kicap campur tu. pastu try masak ayam masak kicap guna kicap campur tu. selain tu KC tu boleh buat goreng mee, kue tiau.. sedap :)

    tun >> slmt mencuba tun

    rahel >> mmg sedap kan rahel, ada kelainan dlm rasa masakan tu

    konde >> mekasih sudi singgah

    sue >> acu sue try yg stail gini lak.. laaaaaaagi best :)

    noorsha > rasberi jer? mana stoberi? blueberi? tak cukup korum ni nak buat the lova lova hehehe

    yr welcome noor darlin :)

    tun >> alhamdulillah.. dah sihat .. biasa la tun.. hujan panas hujan panas.. body mmg tak leh tahan sgt

    ReplyDelete