f Secubit Garam: FLUFFY CHOCOLATE PANCAKE

N3 Terkini

Sunday, December 4, 2011

FLUFFY CHOCOLATE PANCAKE

ASSALAMUALAIKUM..

Satu lagi versi pancake yg dihasilkan menggunakan resipi FLUFFY PANCAKE yg pernah K.Nor post dulu. Bagi yg dah menerai pancake ni spt K.Rose, Zaliedana, Lieza... (ermm sapa lg ek.. lupa la.. maaf ya..) semestinya dah tau dan puas hati dgn kegebuan dan keenakkan pancake ni kan.. Kali ni K.Nor try masukkan bahan tambahan iaitu coklat masakan utk menghasilkan pancake berperisa coklat yg sangat gebus dan sedap.


Maaf la ya K.Nor tak sempat nak translate lg resipi ni ke BM.. insyaallah ada kesempatan masa nanti K.Nor translate.. 

FLUFFY PANCAKE
source: Allrecipes
source : K.Nor@SecubitGaram


Ingredients
3/4 cup milk
2 tablespoons white vinegar
1 cup all-purpose flour
2 tablespoons white sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda ~ k.nor letak secubit jer
1/2 teaspoon salt
1 egg
2 tablespoons butter, melted
cooking spray ~ optional
3 tablespoons cooking chocolate ~ yg ni k.nor tambah

Directions
Combine milk with vinegar in a medium bowl and set aside for 5 minutes to "sour".
Combine flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt in a large mixing bowl. Whisk egg and butter into "soured" milk. Pour the flour mixture into the wet ingredients and whisk until lumps are gone.
Heat a large skillet over medium heat, and coat with cooking spray. Pour 1/4 cupfuls of batter onto the skillet, and cook until bubbles appear on the surface. Flip with a spatula, and cook until browned on the other side.

* cairkan butter bersama cooking coklat

18 comments:

  1. jeles btk tgk pancake kak nor tau...nape lia buat x gebu gini yer..pastu warna x sekata la kak...

    ReplyDelete
  2. alahai slh spelling... **betul :)

    ReplyDelete
  3. Selamat pagi K.Nor..
    waaa gebunye pancake cok tu..suka tengok..mintak resepi ye..pagi ni Rahel buat pancake pisang jer..cicah ngan madu..mantops..

    ReplyDelete
  4. Coklat masakan letak banyak mana k nor?

    ReplyDelete
  5. salam kak nor..lenda minta izin cnp yer....tq.

    ReplyDelete
  6. Pancake ni nampakny sedap ! Saya suka makan pancake dgn kopi hitam.

    ReplyDelete
  7. Assalam kak Nor, Lum buat lagi pankek ni..kalau bubuh coklat ni nampak mcm menarik yer nk cuba jugalah nanti:)

    ReplyDelete
  8. salam k.nor...aduhhh lg tergoda dgn ada bahan tambahan coklat...anak lieza bila tgk iklan pancake kfc kat tv... asal tgk iklan tu mesti suruh lieza buat lg.

    ReplyDelete
  9. wah...cantikye..teringin nak try..kenape sy slalu wat tak cantik...kak nor mmg pro ah,,,huhu...

    ReplyDelete
  10. Assalam kak,sy da wat resepi nih yg letak butterscoth tapi wat versi waffle,mmg sedap,harum sungguh..Dah 2kali wat waffle guna rcp nih,wat pancake ke waffle ke,mmg sgt2 sedap..

    ReplyDelete
  11. Salam K.Nor memang gebuzzz la nampaknya.Nanti nak buat jugak

    ReplyDelete
  12. KNorrrr
    sungguh gebu pancake mu.. waktu gini where my kids and my hb yg sedang cuti harus lah ku selalu pikir kan aper nak buat for brekkie.. no heavy ones.. just light light and i will definately prepare this fluffy pancake someday..

    ReplyDelete
  13. salam pagi nor...
    alahai sedapnya nampak pancake ni. Bundo copy resepi ye. thanks.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum akak nor cayang...
    mmg nampak gebu pankek tu akak.. perisa choc lagi.. wah pasti berganda2 sedapnya nie...

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum...

    maaf sbb lambat reply.. mekasih buat semua yg tinggalkan jejak ya.. :)

    lia >> ada teknik memasak pancake supaya kaler dia serata..

    1.kandungan minyak/butter dlm adunan tak leh terlalu banyak

    2. jgn sapu permukaan pan dgn minyak atau butter yg berlebihan.. cuba lap balik dgn towel paper supaya dpt buangkan lebihan minyak

    3. kena pastikan pan yg digunakan betul2 non stick

    4. api kena sederhana kecil panas supaya pancake tak terlalu cepat hangus. biarkan ia masak betul2 dgn kaler yg serata baru balikkan..

    harap tip ni dpt bantu lia dan lain2 ya.. :)

    zra >> maaf k.nor terlupa nak letak masa masukkan entri.. k.nor dah edit tu ya.. mekasih kerana bertanya :)

    ReplyDelete
  16. salam, nk tanya..apa fungsi vinegar tu? if tak letak, dia affect rasa dia x? tq (blog ni best sgt!)

    ReplyDelete
  17. nabnabnabnabbilah >> w'salam.. mekasih sudi singgah ya.. :)

    cuka tu kita bancuh dgn susu utk menghasilkan homemade buttermilk. buttermilk ni kalau dimasukkan dlm bancuhan pancake akan menghasilkan pancake yg gebu dan lembut.. kalau tak nak letak cuka boleh gantikan dgn jus lemon atau limau

    ReplyDelete