f Secubit Garam: BUBUR PULUT HITAM

N3 Terkini

Saturday, December 24, 2011

BUBUR PULUT HITAM

ASSALAMUALAIKUM..

Aishh.. boleh sama lak entri dgn Noorsha hari ni... masing2 menayang Bubur Pulut Hitam. Yg Noorsha punya tu mmg yg baru masak tu kut tp yg K.Nor punya ni yg dah jadi baja hehe.. Yg ni K.Nor buat pada hari Khamis  baru2 ni, utk anak dara berbuka puasa. Dalam nak gi amik result PMR pun dia berpuasa.. Alhamdulillah.. mmg  dia selalu ikut K.Nor dan suami berpuasa sunat. Sekarang ni dia mmg rajin berpuasa sunat. Rasanya saham naik ni.. ada yg nak booking? hehehe..


Ok .. Jom la cuci mata dgn Bubur Pulut Hitam. Bubur yg amat mudah dimasak dan sedap lak tu dimakan suam2 panas. Sesetengah org suka makan yg sejuk (yg dah disejukkan dlm esbok) tp selera K.Nor suka makan yg suam2 panas, gitu gak kalau Bubur Kacang..  K.Nor letak jer resipi kat sini ya.. Memang dah tau ramai yg dah pandai masak Bubur Pulut Hitam, jadi ni sekadar utk rujukan anak2 K.Nor dikemudian hari.. 


BUBUR PULUT HITAM
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam (lagi lama lagi elok)
6 cawan air
5 sudu besar gula
sedikit gula nisan
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
sedikit santan fresh (extra)

Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
Hidangkan dlm mangkuk dan masukkan sedikit santan fresh diatasnya.

*Stail K.Nor kurang suka Bubur Pulut Hitam yg agak pekat, K.Nor suka jenis yg sedang2 aje pekatnya tapi tidak terlalu cair... :)

12 comments:

  1. waa terguda tgk mangkuk tu.. cantek!!! k nor, care lebih kurang ngan saye punye je.. cume sy x bubuh gula nisan tu... hehe...santan pun x letak, santan dlm mangkuk lain.. nak makan baru campo.. ape2 pun mane2 resepi pun bubur pulut itam mmg terrrrbaek..sedap! sy suke... hehehe...


    ak ah, yg saye buat tu masak ari ni punye :) ujan je PD ni...kain baju x kering tu..huwaa..tp sedap makan bubur ujan2 gini kn..hehe...:)

    ReplyDelete
  2. Nor...lama bebeno rasanya tak makan bubur pulut hitam ni...bubur pulut hitam Nor...WoW! cantikkkk menggoda....teringin la pulak...adoiai!....:)

    ReplyDelete
  3. feveret anak saya ni n dia suka mkn masa bila dah taruk dlm peti ais..nyaaaman rasanya ;-)

    ReplyDelete
  4. Nor, menggoda bubur pulut hitam tu berposing, tp bekas mangkuk tu lagi la sungguh menawan. mana nak carik ni?

    ReplyDelete
  5. sgt menarik bubur pulut hitam kak nor ni..:)

    ReplyDelete
  6. lawanya pulut hitam k.nor....ske bubur pulut hitam berbanding bubur kacang ..

    ReplyDelete
  7. nor..akak suka bubur pulut hitam yang dimakan dengan pati santan yang letak garam sikit macam ni..memang sedap dan lemka aje kan.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..

    noor >> stail lain2 tp maintain sedap belaka kan. :)

    k.cek >> nor pun laaaaaaaaama sgt tak buat, ni kes cik abg terlepas nak makan masa kenduri kawin kat sini baru2 ni.. tu yg buatkan :)

    zarin >> kalau bab makan sejuk2, cik abg yg suka, k.nor dan anak dara suka makan yg suam2 panas :)

    k.rose >> mangkuk tu nor beli kat daiso.. ada 3 kaler k.rose :)

    yusliza >> jom la buat bubur

    najiha >> k.nor suka dua2 hehe

    missnick >> nak offer pun dah abis :)

    ayu >> ooo suka makan yg panas2 gak ya.. :)

    k.erna >> kalau kat ganu ni mmg stailnya gitu, time nak makan, letak sket santan tu kat atas .. baru best :)

    ReplyDelete
  9. KNorr
    i loike!! semalam Rima buat bubur cha cha.. tinggal one more serving which i will ngap kejap lagi hehe

    ReplyDelete
  10. rima >> lama betul k.nor tak makan bubur chc cha sbb kurang minat sgt kalau nak banding dgn bubur kacang dan bubur pulut hitam .. kalau nak ngendeng yg 1 serving tu gerenti dah abis kan heee

    ReplyDelete