f Secubit Garam: SUKA TELUR IKAN GORENG? :)

N3 Terkini

Sunday, December 18, 2011

SUKA TELUR IKAN GORENG? :)

ASSALAMUALAIKUM...

Kita short short talk aje pagi ni, no long long talk.. Lagi pun hujung minggu blog kurang meriah sket kan.. hehe

Bila ke pasar nampak telur ikan yg agak fresh, mula la nak rembat. Tak banyak pun, biasanya K.Nor beli dlm 2 - 3 ringgit jer. Cukuplah utk sekali masak dan makan dan melepaskan rindu nak makan telur ikan. K.Nor jarang masak lauk yg cerewet dgn telur ikan ni. Selalunya suka buat goreng2 simple gini. ermmmm ... td kata nak short short talk kan.. jom layan TELUR IKAN GORENG KUNYIT ^__^


TELUR IKAN GORENG KUNYIT II
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300gm telur ikan ~ bersihkan dan toskan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh kunyit serbuk
1 labu bawang besar ~ dihiris bulat
2 ulas bawang putih ~ dihiris nipis
2 biji cili merah/hijau ~ dipotong serong
2 tangkai daun kari
1/2 sudu besar serbuk cili kasar/serbuk lada hitam

Cara:
Gaul telur dgn garam dan serbuk kunyit.
Panaskan sedikit minyak dan goreng telur ikan hingga masak/garing.
Masukkan kesemua bahan2 lain dan goreng sekejap.
Angkat dan hidangkan dgn nasi panas.

20 comments:

  1. alamak akak, saya mmg suka telo ikan goreng camni, slalu berebut ngan anak sedara, tapi slalunya sy yg kalah

    ReplyDelete
  2. sedaplah telur ikan... dulu selalu makan telur ikan pais.emew

    ReplyDelete
  3. tun pernah jugak mkn. mmg biasa goreng kunyit je. tapi biasanya terkena yg pahit :( dh x suka dh makan. huhu

    ReplyDelete
  4. salam nor, saya mmg suka mkn telur tapiii...jaaaaarang dpt...teringin sgt...npk terliur nor punya...sedapnyerrrrrrr......zila66

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak nor..saya sukaaaaaa!!! dah lama tak makan..huhuhu..sini bayang telor ikan pun susah nak nampak..huhuhu

    ReplyDelete
  6. tetiba teringat teur tembakul & pekan... memang sedap telur ikan ni kak, kalau ada saya mmg x tolak, tp skrg payah nk jumpa

    ReplyDelete
  7. mokwo fobia skit dgn telur ikan nih..menengokkan urat2 dia....tapi tutp mata ..boleh makan lah...kalau org lain masakj...bertambah2 lah boleh makan..:)

    ReplyDelete
  8. nor..akak paling suka...lauk no.1 ni.cuma nak dapat beli telur ikan tu yang susah sikit..kalau dah teringin sangat..kena pi pagi2 kepasar besar tu..

    ReplyDelete
  9. Nor tolong.....

    Nak telur ikan tu.. hehehe...
    hmmm beri skit kerajinan Nor kat mama utk update blog mama tu.. malas sungguh.. byk nak kena belajau.. camner nak tag blog org kat dlm posting hehehe..

    ReplyDelete
  10. mmg suka mkn telur ikan ni..biasa pun goreng kunyit jek..kdg2 buat jugak gulai kunyit cili api..buat kering2 jek..telur ikan ni,kena tgk ikan dia jugak kan..selalu senang dpt,telur ikan tenggiri laa..ingat lagi,dulu2 mmg peberet ayah saya la ni..pernah dulu kalau mak masak,mmg kena simpan laa..kalau tak,abih kami kerjakan..karang jadik batu belah pulak kang..huhu..

    ReplyDelete
  11. salam...hehehe menariknya..xpenah pon jumpa menu nie atau jumpa org yg jual telur ikan...klu jumpa pon dalam ikan yg kita beli :) musti sedap...

    ReplyDelete
  12. Meh tukar telur ikan ngan hati ikan yu kak..hihi..

    rindunya nak bebel panjang2 kat dapo akak nih..jenguk dapo org pun berlari2 ajer..huhuh.bizi2

    ReplyDelete
  13. suka.....
    my feveret ni telur ikan.

    ReplyDelete
  14. suka mkn telo ikan goreng gini
    tapi takut dah nak masak sendiri sbb penah meletup mercik minyak kena muka
    huhuhu sakit....
    laa neh kalo nak makan pon, gi tapau kt kedai jek..ehehe

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum Kak Nor..

    Saya pun suka makan telur ikan, pun selalu goreng garam kunyit yaaa..Tak tau nak masak apa lagi ngan telur ni

    ReplyDelete
  16. Salam nor, peberet ank2 msk lemak cili api... goreng cmni xpnah try lg...

    ReplyDelete
  17. salam...

    nih telur ikan ape yer..dina tak pernah makan teluq ikan mcm nih...selalu makan teluq ikan kembung ajee hihihi...itupun ciputtt hihihihi

    ReplyDelete
  18. wahh ramai jugak peminat telur ikan ya.. hehe

    mamasyaza >> mmg gitu la selalunya kalau goreng yg dlm ikan. mmg tak cukup sbb tu kena beli telur kat pasar, baru puas hati nak ngap :)

    amie >> owhh k.nor tak pernah lg makan pais telur ikan.. mesti sedap tu..

    tun >> kalau tun teramik yg telurnya ada kaler hijau2 mmg pahit. yg tu hempedu ikan dah pecah dan kena pd telur, tu yg buat telur jd pahit :)

    zila >> dah abis ler hehe

    Q >> jom gi pasar, rembat telur ikan :)

    sue >> citer zaman lama tu sue :)

    mokwo >> amboooiii nak makan org lain masak lak ya.. hehe

    k.erna >> boleh geng la dgn k.erna.. hehe mmg la kak, kalau nak cari yg fresh kena ke pasar besar.. pasaraya tak jual rasanya :)

    mamazieza >> apa tulun2 ni ma.. tulun makan ke? hehe.. nak telur ikan? udah pinish la ma.. nak tag apa tu ma.. nak letak link blog lain dlm entri ma ke? nanti ma cuit nor kat fb ya.. :)

    fauzieah >> biasanya kalau k.nor beli telur saja kat pasar, mmg gini la stail yg k.nor buat. tp kalau beli ikan yg ada telur kat dalam tu k.nor campak jer dlm lauk spt asam pedas ke, kari ke.. sbb dpt pun seketul jer kan.. :)

    WB >> nak beli telur ikan saja kena gi cari kat pasar besar la.. kalau kat pasaraya mmg tak jumpa kut

    sue >> tak mo la telur ikan yu.. akak tak leh telan! hehe

    tu la sue.. akak rindu gak dgn org yg selalu bebel panjang berjela kat komen ni hehe.. apa la yg bz sgt tu sue :)

    k.pah >> wahh kita serupaaa :)

    PN >> :)

    eliyaezlinalias >> tak mo kasi meletup cuba toreh sket telur tu bg pecah baru tak meletup kut

    nenie >> w'salam sue .. k.nor ada post beberapa resipi telur ikan yg simple2 try la.. :)

    eh kalau buat kari atau masak lemak pun sedap ni nenie

    jai >> w'salam.. masak simple gini pun sedap gak.. try la

    dina >> w'salam.. biasanya telur ikan tenggiri atau ikan aya..alaa telur ikan kembung ciput jer dina.. tak puas makan :)

    ReplyDelete