f Secubit Garam: RICH CHOC PUDDING

N3 Terkini

Thursday, December 29, 2011

RICH CHOC PUDDING

ASSALAMUALAIKUM..

Sebelum meneruskan pot pet utk entri hari ni, K.Nor nak mohon maaf ya sbb dah banyak hari tak bersiaran. Memang agak bizi akhir2 ni, dgn persediaan anak2 nak masuk asrama ditambah lagi buat masa ni kena handle sorang2. Pilot tak leh join sama sbb duk handle kursus dr minggu lepas lagi sampai la esok. Memang banyak benda nak kena settle bila anak2 nak masuk asrama tambah lagi asrama penuh kan. Pastu pulak dgn pulangnya 2 org hero, lagi la pc ku tak ada peluang nak rest hehe..  Dapur pun sama, duk dikerjakan jer siang dan malam. Ada yg sempat K.Nor shoot dan ada yg tak shoot pun sbb menu ulangtayang jer. Menu memenuhi citarasa anak tekak anak teruna yg rindu nak makan macam2 hehe.. Kalau ikutkan K.Nor nak post entri masakan lain hari ni tp tiba2 disk drive buat hal lak. Jadi terpaksa guna gambar simpanan dlm fail. Yg ni dibuat minggu lepas, tp tak sempat nak update. 


Ok lah.. kita layan cuci mata dgn RICH CHOC PUDDING, puding evergreen kat rumah ni. Mekasih Jun :)

RICH CHOC PUDDING
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
Masukkan butter, kacau hingga pekat.
Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.


** untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.



15 comments:

  1. Apa bijik2 tu kak nor?
    Cantikk butterfly

    ReplyDelete
  2. cantik sgt butterfly tu, letak dlm petiais biar sejuk, pastu ngapppp, memang sedap ni

    ReplyDelete
  3. amboiiiii k.norrrrr..rerama gitu...sedapnya, sejuk2...hehe

    ReplyDelete
  4. salam kak nor...cantiknya puding butterfly...puding ni anak2 liza mmg suka...sedapppp

    ReplyDelete
  5. kita pernah buat..tapi tak secantik puding k.nor ni...
    cantik sungguh rama-rama itu..hehe
    sayang nak makan

    ReplyDelete
  6. Rerama terbang menghinggap dipinggan...cantik dipandang sedap dimakan...nyamannya menelan puding ni...cecomel je puding coklat ni Nor...molek je bentuk2 puding ni...bekenan akak tengok...:0

    ReplyDelete
  7. k.nor,

    kalau kat rumah, buat this choc pudding, anak2 makan tak hingat punya. Memang their favourite! :D

    ps : i am still in Terengganu!! huhuhu

    ReplyDelete
  8. salam kak nor,
    comelnye butterfly tu.. mcm sayang plak nak makan :D

    ReplyDelete
  9. Aslmkm Kak Nor..Rindu nak skodeng dapur akak tau..Huhuhuhuhuu..
    Cantik ja puding akak tu..tak pa, yg pasti sue akan ingat petua akak bg dulu kalo nak buat puding elok..

    ReplyDelete
  10. Kak nor, soklan kite sama cam izah, pe bijik kale2 tu eh ?

    ReplyDelete
  11. kak nor..ai mishh yeww..!!
    Dah lama x buat puding nih..teringin lak..

    memang kebizian jer rasanya anak2 nk masuk sekolah balik ni.hehe

    ReplyDelete
  12. cantiklah puding akak ni..rerama lagi...cute sangat...

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum..

    izah >> tu rice crispy perisa strawberi dan coklat.. beli kat BWY aritu :)

    mamasyaza >> mmg dah duk bertapa dlm esbok tu baru keluarkan, shooting dan ngap :)

    jun >> wahh jun masuk la kali ni hehe

    liza >> sama la dgn anak2 k.nor, puding ni pebret dia org :)

    sally >> kenapa tak cantik tu.. berketul2 ke? kena kacau selalu kalau nak dptkan hasil puding yg smooth ya..

    k.cek >> hehe k.cek berpantun dua kerat ya.. :)

    rugi k.cek tak makan, sedap ni :)

    shidah >> alahai.. k.nor lak teramat bz lately.. kalau tak boleh jer nak dating.. ni dah nak bukak skolah lagi la bz .. harap sgt boleh dating lg dgn shidah

    blue4sky >> rugi la kalau tak makan :)

    sue >> semoga ilmu yg dikongsi sentiasa mendapat memberi manafaat kepada org lain..

    sue pun bz gak ya.. :)

    seri >> hehe k.nor dah jawab kat komen izah tu ya.. :)

    sue >> ai mish u a lot lot tau.. tu la sue.. ni dua2 nak masuk asrama, lagi la fenin :)

    yatie >> bukan aje kiut tp chedap! hehe

    ReplyDelete
  14. najiha >> k.nor comel? yer ke.. mekasih..heheh.. nak offer puding tu pun dah abis :)

    ReplyDelete