f Secubit Garam: JOM SARAPAN ..

N3 Terkini

Saturday, December 3, 2011

JOM SARAPAN ..

ASSALAMUALAIKUM...

Roti Sardin, entri yg pernah post dulu.. pernah mengguris rasa hati. Tapi siapalah K.Nor kan, nak bising2 hal yg remeh temeh jer bg sesetengah org. Jawabnya pendam jer la.. Hanya segelintir yg tau dan ada lg yg tau tp buat2 tak tau.. takper.. biar jer lah... 


Menu kegemaran suami dan anak2 K.Nor ni. Kalau ada complete anak2 kat rumah ni, buat 10 bj roti burger gerenti tak cukup. Tiap kali nak buat mesti kena beli 2 paket roti burger, baru anak2 puas makan. Jom layan ROTI SARDIN, resipi original dr SECUBITGARAMNOR67... Kalau nak tengok the making sila klik kat SINI ya.. Opss Jangan lupa buat air lada/sos utk gandingan yg lebih sedap bila makan Roti Sardin ni ya.. :)


ROTI SARDIN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

10 bj bun burger
1 tin kecil sardin ~ dilenyek hancur
1 labu bawang besar ~ didadukan
1 bj cili merah ~ dicincang
1 sudu besar jus limau nipis
2 bj telur
minyak

Untuk Inti:
Satukan sardin yg dah dilenyek dgn bawang besar dan cili merah.
Masak utk 1 minit dan masukkan jus limau nipis.
Padamkan api dan kacau hingga sebati.
Ketepikan.

Cara2
Potong dua bun burger.
Toreh bahagian tengah tp jgn sampai tembus ke belakang
Penyekkan sedikit bun supaya membentuk seakan poket.
Masukkan inti sardin ke dalam bun td dan buat la sehinga habis.
Celup dlm telur yg dah dikocok hingga sebati di bahagian yg dimasukkan inti td sahaja.
Goreng dlm pan yg dah dipanaskan dan dimasukkan sedikit minyak.
Bila dah bertukar warna coklat, balikkan biar bahagian bawah bun lak yg digoreng.
Utk bahagian bawah goreng utk seketika jer, kalau tidak hangus nanti.
Gorenglah sehingga selesai, jika minya dah kering, tambahkan sedikit demi sedikit tiap kali nak menggoreng yg lain. Jgn lupa toskan roti yg dah siap digoreng tu ya..

13 comments:

  1. salam kak nor,
    sedapnyer nampak roti sardin ni...boleh try ni...nampak mcm senang =)

    ReplyDelete
  2. Selamat tengah hari K.Nor..dah siap sarapan dah...hehehe..nampak mudah nak sediakan roti sardin ni ek..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak nor ^^ tgh2 hujan skrg ni asyik lapooo manjang.. baru pas lunch, bila tgk roti ni teringin pulak nk merasa. hihi

    ReplyDelete
  4. tgk pun dah tau mmg sedap..baca resepi pon mudah je..nnt saya try buat..nyum2..

    ReplyDelete
  5. kalau bab sardin ni mmg anak2 mmg suka...boleh try utk bekpes esok nih...

    ReplyDelete
  6. assalam kak Nor,sedapnya .. nak tumpang bf ni ada ke tak lagi yer roti sardin ni kak..hehe

    ReplyDelete
  7. Boleh buat utk minum petang juga nih....hmmm

    ReplyDelete
  8. SAlam kak NOr,
    goreng dlm minyak sedikit aje ke dlm pan yang nipis itu?

    ReplyDelete
  9. assalam nor..memang menggoda roti nir ni..sardin tak de pulak dirumah..kalau tidak mau menjadi ujan2 ni..

    ReplyDelete
  10. nieda >> goreng dlm minyak yg sedikit jer ya..

    ReplyDelete
  11. salam kak nor...dulu masa saya study kat kemaman, sy mmg suka beli roti sardin nie kat pasar malam kemaman.rindunyer nk mkn...walaupon simple, tp sedap....

    ReplyDelete
  12. Akak nor cayang...
    mmg nampak sedap roti sardin nie akak...

    ReplyDelete
  13. As salam K.Nor..sy dh buat roti ni utk bekpes tadi..tegoda ngn gambo itew!takdew sardin,so ganti ngn tuna..sedap sgt!

    ReplyDelete