f Secubit Garam: Mexican Bun

N3 Terkini

Friday, April 22, 2011

Mexican Bun

ASSALAMUALAIKUM...

Lamaaaaaaaaaa sgt tak buat roti mexico ni. Terasa pulak nak makan bila dah lama tak buat kan.. Walaupun "gergasi" ada sebelah pagar jer, bukannya gi beli pong.. Rasanya pernah beli 2x jer roti mexico ni kat "gergasi". ermmm heran gak rasanya 'budak roti' pun ada dalam "gergasi" tu tp tak pernah pulak K.Nor beli.. Tiap kali masuk dlm "gergasi", bukannya tak terpikat dgn bau harum roti ni yg menyeru2 tapi nafsu nak beli tu tak menjelma kut hehe.. Tekak nak makan yg buat sendiri agaknya :)


Dulu2 pernah buat Mexican Bun ni menggunakan resipi Lilydvalley MyR. Baru2 ni tengok kat Grace Kitchen Corner ada gak resipi Mexican Bun, terus K.Nor save. Pastu tadi masa nak godek topping dan filling bun ni, K.Nor compare resipi Grace dgn resipi Lily, sama saja rupanya. Jadi K.nor maintain la guna resipi Lily cuma K.Nor buat 1/2 jer sukatan filling dan topping tu. Dulu2 buat 1 adunan, rasa cam banyak sgt jer lebih. Memang boleh disimpan dalam freezer tapi saja nak buat 1/2 adunan jer. Terpulanglah pada sapa2 yg nak cuba tu, nak buat 1 atau 1/2 adunan ya..


Opss.. Lupa nak beritau, utk doh roti tu, K.Nor guna resipi Basic Doh. Kalau nak cuba doh yg Lily ni pun tak ada masalah, pun lembut dan sedap jugak.

FILLING & TOPPING (MEXICAN BUN)
sumber : Lilydvalley MyResipi
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Filling
200 gm mentega
1/2 teaspoon vanilla essence
70 gm brown sugar

Topping
200 gm mentega (100gm)
160 gm gula icing (80gm)
3 biji telur grade A- pukul sedikit (1 1/2 bj telur A)
1 sudu kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas. (1 sudu besar nescafe +1 sudu besar air panas)
200 gm tepung gandum (100gm)

Cara:
Filling - Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam peti sejuk sehingga sedia untuk digunakan.

Topping - Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan. (k.nor masukkan dlm piping bag)

*yg berwarna merah adalah yg K.Nor buat


25 comments:

  1. kak nor..mas teringin nak buat mexico bun ni...
    tapi tak sampai seru lagi...
    roti tu kak nor guna basic dough yerk....
    hmmmmmm...tengah menyeru jap ni...nak buat ke idak..he..he...
    dah terpikat tengok roti kak nor ni..

    ReplyDelete
  2. norrrrrrrr,memang akak kena buat nih..feveret akak dan anak2..sukaaa sgt dgn mexican bun ni tau.
    tak dpt gi mexico makan bun nya aje pun jadi lah kan?..

    ReplyDelete
  3. lama dah simpan resepi ni.tapi tak terbuat buat gak lagi.. nak 2 ketui.. feberet ni tapi leceh gak kan nak makan sedap ni.

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum..

    mas >> massssssss.......maaaaaasssssssss hahha dah ku seru tu.. meh buat bun yg shedap ni.. hehe

    yep k.nor guna basic doh..

    k.nim >> jom ke mexico!! eh.. jom buat bun mexico!!! hehe

    ReplyDelete
  5. izah >> leceh sket tak per, hasilnya.... ermmmmmm mabeles! buat la.. g pakat dgn k.nim dn mas tu.. :)

    ReplyDelete
  6. pagi2 ni dah bangkit selera nak makan roti mexico...Ada jual kat "gergasi"? boleh la cuba...

    ReplyDelete
  7. Kak nor,mexican bun mmg best kan,wangi jer bau dia,dulu pernah wat 1kali,rasanya dah setahun lbh kut..Kalo rajin bila2 nnti leh try resepi nih lak..hihi..

    ReplyDelete
  8. EE >> biasanya mmg ada dijual kat "gergasi" tak perasan ke? bau dia kuatkan masa tengah bakar tu :)

    zaliedana >> yep, wangi satu rumah.. kena pulak bakar waktu malam.. bau tak keluar mana la dr rumah.. semerbak! k.nor pun lebih dr setahun tak buat ni.. try la CT :)

    ReplyDelete
  9. kak nor.. sedap tuu.. memang fav sekeluarga nie.. kalau kat sini nak beli pun mmg x ngam selera kami.. kena beli kat kota kinabalu baru sedap.. hehehe.. nnt senang2 nak try resipi akak nie.. tengok sedap tau..

    p/s ~ hehehehe.. senyum dulu b4 tanya..hihihi.. nie nak panggil akak ker panggil nama yer? sebab diana tgk kak nor kat fb tu muka muda ler.. takut plak nanti diana yg akak.. hehehehe ..

    ReplyDelete
  10. salam kak nor...eee geramnyer tgk mexican bun lame xmkn...nk buatlah jap g hehehe =)

    ReplyDelete
  11. diana >> jom buat MB.. baru puas hati dpt makan panas2 kan :)

    ** k.nor dah 44 tahun ni.. Diana lahir tahun 75 kan :)

    hajar >> salam hajar.. lamanya tak nampak.. sihat? hajar ke yg add k.nor kat fb baru2 ni? masih kat aussie ke?

    ReplyDelete
  12. err..kak nor guna BM ke uli guna tgn buat roti ye?ketinggalan zaman nih..hihi..
    btw,x pernah mkn pun mexican bun sbb tgk kat bakery cam biasa2 aje..tgk kak nor nyer bun nih cam best lak..
    kak nor pnh try butter milk bun x?cer buat..cer buat..hihih

    ReplyDelete
  13. ish.. berkali2 zura bukak tutup bukak balik blog akak nie.. geram sgt tgk MB nier.. mmg suka sgt beli tp selalu kecewa kalu dpt bun yg sgt sejuk.. huhu..

    so kena la wat sendiri kan.. kalu 1/2 adunan dpt dlm berapa bijik agak2nyer kak?..

    utk inti tu akak pipe-in or sapu sebelum bentukkan bulat?.. TQ kak nor..

    ReplyDelete
  14. sedap nih kak nor... harum bau kopi yg tak tahan tuh..
    pernah buat sekali je roti mexico ni... tapi dah lama sangat2 dah.. update pun kat fotopages je dulu sbb blog sy lom wujud lagi masa tuh.. rindu pulak nak mkn roti ni.. mmg betul kat 'gergasi' ada malah rasanya kat mana2 mall pun byk jual roti nih.. tp kalau ikut nafsu sendiri tu mmg tak rasa nak beli pun.. tp kalau dah bwk budak2 kicik tu nak tak nak mesti terrrrrrbeli jugakk.. hehehe..

    ReplyDelete
  15. Nor, mintak 2 ketuiii...kita x buat2 pun lagik...dah hilang dari list dah kot..hahahahaa
    (*psst - baru perasan shoutbox Nor pun sudaaaaahh hilaaaannggg jugak...hehehe)

    ReplyDelete
  16. hmm bile tgk akak nor buat...rase mcm nak buat lagi jer...mak cb suke sangat bun nih...:)..ape2 ppun kite amik bau dulu ler..hihih

    ReplyDelete
  17. Kak nor, Naz & anak2 suka dgn roti ni. Lama dah Naz teringin nk buat roti ni. Tapi sbb BM rosak, Naz pendamkn jer la hasrat tu. Kalau uli guna tangan kang takut separuh jalan dh kena berhenti. Anak tecik Naz skrg x leh pisah lama2 dgn Naz.. Nti dia nangis.

    ReplyDelete
  18. Dalili pun suka roti ni setiap kali gi Jusco mesti beli... kita panggil Papa Roti.. hihi
    nanti boleh lah ita cuba resepi kak Nor ni pulak

    ReplyDelete
  19. sedapnyer kak nor MB...dah lama tak makan..meh seketul..

    ReplyDelete
  20. sue >> akak kan ada bibik melayu, so kena la kerahkan dia buat kerja.. kalau tak rugi saja bayar gaji mahal2 hehe..

    buttermilk bun? akak minat yg butterscotch la sue :)

    zura >> kalau ikut resipi basic doh tu, akak smlm buat dpt dlm 16bj sbb buat sedang2 jer saiz dia..

    filling tu k.nor bulatkan sebiji2 pastu sejukkan dlm esbok kasi keras sket bila doh dah kembang dan nak bulat2kan satu persatu baru keluarkan filling dari peti

    ratna >> tu la.. mmg bau mengancam tp tak terlintas nak beli.. camna ek.. hehe

    ReplyDelete
  21. ummi >> laaa... dah banyak hari la simpan itu sb :)

    cb >> jom la buat lagi, kasi wangi rumah dgn bau roti ni :)

    naz >> jawabnya kena tunjuk2 aje la kat kedai ya..

    ReplyDelete
  22. ita >> kalau ita buat mesti lagi mengancam :)

    norul >> dah abis la norul.. anak murid dlm kelas td dah perabiskan :)

    ReplyDelete
  23. wahhh bestnya mexico bun tu...hmm..memang sedap pun bun ni nieza suka mkn masa panas2 tu...pernah buat sekali jer..memang harum serumah bau topping yg best tu...uishhhh terliur rasa mcm nk buat lagi jer..hehe

    ReplyDelete
  24. ha_izmel@yahoo.comAugust 1, 2011 at 2:43 PM

    salam k.nor,

    sy sokmo buka blog k.nor.. sy ngaku sy dop ngepong masok, jd sokmo ar berkunjung blog masakan.. blog k.nor ni jd kegemaran r..tgk gambor makanan wok menggoda tu wat sy jd rajin nok masok.. pasal terliur ngan roti2 yang k.nor buat sy sampai gi cari breadmaker.. tp sokmo sy kecewa yg amat.. rs cam kering doh air mata pasal nangis sokmo lepas meroti, mengkek, memasak sb dop jd. ikut sebijik2 doh tp bukanje rupa dop secomel k.nor, keras kematu, bantatla, dop tau silap mane.. tangan takdop patat siput au.. sedihnye.... uwaaaaa.. aritu wat mexican bun.. ikut sutir2 cara k.nor tp frust sgt, tubik neleh filling dia.. roti keras, hangit plak tu pasal air gula dr filling tu meneleh kluar.. wat pizza ikut basic doh dop jd stabuk.. keras kematu.. uwaaaaa.. wase cam nok balik nuntut ngan k.nor je masok.. kene tgk step by step agoknye..

    ReplyDelete
  25. ha_izmel >> walam.. ushhh siannyer.. semangat nak memasak, membaking , meroti tu tinggi doh tp tak dok keizinan Allah lg la tu.. k.nor rasa tangan k.nor pun tak dok patat siput.. hehe. atas paler ada r siput tu kut.. gini ya.. email k.nor.. nak belajar apa2 lebih senang, dan boleh ajar secara detail gitu.. nor25267@yahoo.com
    insyaallah.. apa yg tak tau k.nor akan cuba terangkan supaya lebih faham dan lebih tau.. :)

    ReplyDelete