f Secubit Garam: Pari Bakar Berempah Harum

N3 Terkini

Sunday, April 17, 2011

Pari Bakar Berempah Harum

ASSALAMUALAIKUM...

Ampun ya Dayang, nama resipi terpaksa ditukar sket. Yer la kalau dah guna ikan pari takkan nak bagi nama siakap bakar gak kan. Mestilah bg nama Pari Bakar. K.Nor tetap letak resipi asal kat bawah ni tanpa menukar tajuk resipi tu, cuma kat tajuk n3 jer terpaksa ditukar kepada ikan pari, sebab K.Nor guna ikan pari. Ikan pari lebih syok dibuat lauk bakar gini kan.. Anak2 cukup suka ikan pari bakar, mak ayah lagi la suka :)


Sedap rasa lauk ni.. wangi jer dgn bau daun kunyit dan daun limau purut. Pastu ada hirisan bunga kantan tu pun menambahkan wangi dan sedap ikan bakar ni. Opss tak lupa, masa bakar tu K.Nor alas dgn daun pisang... laaaaaaaagi la syok! hehe..

Terima kasih Dayang sbb dah share resipi ikan bakar yg sedap ni. K.Nor cuma nak suggest pada yg nak mencuba tu, perahkan limau kasturi atau limau nipis time nak makan. Insyaallah akan bertambah sedap masakan ni.. Lagi syok kalau dibuat time bulan Ramadhan.. best!


SIAKAP BAKAR BEREMPAH HARUM
resipi : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
2 helai daun limau purut (diracik halus)
bahan-bahan dikisar bersama :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 helai daun limau purut
3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
1 sudu besar rempah kari ikan
3 sudu makan air asam jawa
1 sudu besar kicap pekat
sedikit belacan bakar
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
gula dan garam secukupnya
sedikit air

Cara-cara :
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api.
Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil. Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
Kemudian bakar ikan sehingga masak.


13 comments:

  1. Assallamualaikum Kak Nor..
    kak, harumnya sampai ke sini laaa.. Naz jemput diri Naz sendiri makan ye kak heheheeee..

    ReplyDelete
  2. naz >> w'salam.. hehe.. offer diri sendiri nampak.. hehe silakan.. nak nasi berapa senduk? air panas? sejuk? ^___^

    ReplyDelete
  3. kita baru je masak ikan pari asam pedas daun kesom hari tu....
    sedapnya kalau dibakar pula tp anak tak suka ikan ni..

    ReplyDelete
  4. kene try ni kak nor..
    sokmo saya buat dok berapo umpphhhh..hheehe..

    ReplyDelete
  5. kalau guna ayam atau dgg boleh x?derhakakan lagi resipi ni.hihihi

    ReplyDelete
  6. aduhai kak nor....peberet lia ikan pari nih...mmg syok lah klu makan ikan pari bakar kan...lia x penah try bakar ikan siakap...biasanya klu ikan bakar ni lia guna pari @ cencaru jerk...

    lia copy resepi yer kak.....blh masuk dalam menu bulan ramadhan nnti....:D

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum K.Nor,
    ikan pari mmng kegemaran Yatie...aritu masak asam pedas je...tngk menu akak ni buat yatie terliur je...kat esbok tu ada stok ikan pari lagi..leh buat ni..tq kak resepi yg best ni..

    ReplyDelete
  8. sedapnya :)

    akak bakar pakai arang ke?

    ReplyDelete
  9. patut ada bau mcm ikan bakar..ooo dari sini rupanya...sedapnye kalau dpt ratah, nasi x bagi pun x pe ;)

    ReplyDelete
  10. As'salam k.Nor moga sihat ye...pehhh mmg terliur negok lauk sebegini...rasanya cukup kot dgn satu lauk ni pekena pulak nasi panas2 pehhhh sdppppp x tertahan rasanya..lapar balik heheheh

    ReplyDelete
  11. salam kak.... meh sini tapau dua keping pari... sambal lebey.. ringgit tak mo lebey..kekekekeke...

    akak tau.. hamzah kata asam pedas jepun dgn asam pedas mesia kenapa tak sama yer? tuh perli ker nyata tak?? huH!

    kim salam abang zul dari hamzah.. alhamdulillah dah semakin sihat....

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum K.Nor...
    wah.... sedapnyaaa... tgk bhn2 nya tu.. pasti wangi kan K.Nor.. sedap2!!..

    ReplyDelete
  13. adoiii.. terliur dibuatnyer... kalau guna ikan tuka pun mesti best gok ni kan kak nor....

    ReplyDelete