f Secubit Garam: Nasi Goreng Bunga Kantan

N3 Terkini

Tuesday, April 5, 2011

Nasi Goreng Bunga Kantan

ASSALAMUALAIKUM..

Alhamdulillah .. kembali bersiaran lagi hari ini... Yg ni live ya, bukan n3 berjadual hehe.. Alhamdulillah.. selamat sampai kat rumah pukul 9.30 mlm smlm.. Ikutkan hati nak sambungkan cuti dapur tu, tapi tak sampai hati. Bukan tak sampai hati ke dapur tapi tak sampai hati tak masak utk anak2. Nak gi beli lauk tunjuk2 pun rasa MMMMM jer nak keluar. Cik Abg ke Kerteh pagi ni, nak tak nak terpaksa masak gak. Masak jer dgn apa yg ada dalam peti ais. Esok2 lah ke pasar, penuhkan balik peti ais tu.


Menu yg paling mudah nak buat, semestinya nasi goreng kan. Tengok2 dalam peti ais ada bunga kantan. Buat nasi goreng guna bunga kantan aje la.. Resipi hasil campak mencampak jer ni. Tukang tak larat dah nak makan nasi, dah naik hampir sekilo ni. Nak turun punya la payah, 3 hari ke KL laju jer jarum bergerak ke kanan. Mana taknya, hari2 pulun nasi. Tambah lagi hari Ahad tu, pagi tu makan nasi lemak yg sister K.Nor masak, tengahari kita org ke Sunway Piramid, anak sdara belanja nasi ayam kat CRS pastu malam tu pulak makan nasi beriani kat Kg Pengantin!! Adus...... sendat perut sih....


Eh balik pd menu hari ni. Nasi Goreng Bunga Kantan.. Harum jer bau bunga kantan tapi sbb bunga kantan yg dah seminggu lebih duk bertapa dlm esbok , kaler dia dah tak pink lagi dah.. asal ada bau bunga kantan jadi la kan.. Tinggal sekuntum jer tu yg elok kaler merahnya, tu pun simpan utk nak posing hehe...

NASI GORENG BUNGA KANTAN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3 mangkuk nasi
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
5 biji bawang merah ~ dihiris halus
2 batang bunga kantan ~ dihiris halus
isi ayam/udang/sotong
7 - 9 bj cili padi ~ dihiris
carrot ~ dipotong dadu
1 kiub ikan bilis
1 biji telur ~ dikocok sedikit
2 sudu kecil kicap manis
garam
gula
minyak

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih dan bawang merah yg dihiris.
Goreng sehingga bawang wangi dan layu, pastu masukkan ayam.
Goreng lagi sehingga ayam masak dan masukkan carrot, bunga kantan dan cili padi.
Masukkan juga kiub ikan bilis, garam dan gula (jika suka)
Kaup bahan2 ke tepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur sedikit masak dan kacau2 biarkan hancur.
Masukkan nasi dan gaul hingga sebati dgn bahan2 tadi.
Goreng nasi seketika dan bolehlah angkat dan dihidangkan.


16 comments:

  1. Salam Nor,
    Alahaiii, nampak cam sedapla nasi goreng ni. Nak kena pi cari bunga kantan nampaknya sbb kita tak pernah mkn lagi nasi ni, harus diterai....tks ya

    ReplyDelete
  2. wow..nmpk mudah aje resepi akak ni..tapi saya ni..nk buatnya MMMMM byk sgt..

    nati nk trylah buat..salu nasi goreng saya lagi simple..hehe..

    ReplyDelete
  3. weheeee....nak makan ni kene balik msia dulu la beli bunga kantan.....kat sini takdak la kak...minggu depan balik yey!!!!

    nak tukar nasi goreng dgn kek carrot kak nor tu....kali ni dah wat frosting.....yummeh..thank u kak nor....:)

    ReplyDelete
  4. Salam..Kak..waduh baru nak komen kek gulung tuh dah kuar nasi goreng...huhu..mmg tak tinggal gerabak lagi lajunyer nih!!Btw..Happy belated anniversary to secubit garam and Kak Nor and Husband yerk.

    ReplyDelete
  5. k.nor, cam sdap je ni. rasa cam nk try la. :)

    ReplyDelete
  6. nak cuba la...bunga kantan ada di rumah 3kuntum tu...rembat wat nasi grg dulu sblm mak wat kuah laksa

    ReplyDelete
  7. kak nor..nak nasi goreng sepinggan...he..he...

    ReplyDelete
  8. salam kak nor..buka dah dekat magrib..rasa teringin pulak..tapi bunga kantan tak dak huhu

    ReplyDelete
  9. patut bau harum bunga kantan sampai Penang..i likeee..! :)

    ReplyDelete
  10. salam..lame xsinggah sini..;)
    menarik..guna bunga kantan!heee sy memang suker kak bau bunga kantan..kalau mkn pun bau die menyelerakan...

    ReplyDelete
  11. K.Nor..selamat kembali...sedapnya menu nasi goreng nih...

    ReplyDelete
  12. wah sedapnya tgk nasi goreng ni...mesti wangi dgn bunga kantan tu..selalu buat nasi ulam jer bubuh bunga kantan..dok sini tak ada jual ada bawa dr Msia bunga kantan tu wat frozen tapi kena jimat cermat nk guna pun..hehe

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum..

    wattie >> kalau suka dgn rasa dan bau bunga kantan, insyaallah sedap nasi ni.. cuba la..

    sarah >> versi k.nor ni pun simple jer.. tak banyak sgt bahan2 nya..

    ayu >> kan lebih sedap kek tu bila dimakan dgn CC frosting kan..

    dah nak balik ya.. kejap jer kan..

    ReplyDelete
  14. nina >> mekasih nina.. :)

    psst!! lain kali naik erl laju sket ya.. hehe

    ina >> ada ke bunga kantan kat sana?

    shida >> kesian nanti bila mak cari bunga kantan nak buat laksa tu.. hehe

    ReplyDelete
  15. mas >> dah abis la mas, sori :)

    suri >> kat langkawi mudah ke nak dptkan bunga kantan.. ke suri ada tanam?

    pia >> wahhh.. kuat bau tu melayang ya.. :)

    ReplyDelete
  16. lily >> sama la.. k.nor pun suka wangi bunga kantan ni.. kalau dlm laksa penang, kalau tak letak mmg tak lengkap rasa kuah tu kan.. :)

    lieza >> mekasih lieza, jom cuba resipi nasi goreng ni pulak ya.. :)

    nieza >> elok lg ke bunga tu kalau duk dlm freezer lama2? kesian kan dgn perantau ni, nak makan apa2 kena beringat :)

    ReplyDelete