f Secubit Garam: Super Moist Eggless Chocolate (Cup)Cake

N3 Terkini

Saturday, April 9, 2011

Super Moist Eggless Chocolate (Cup)Cake

ASSALAMUALAIKUM...

Sebelum masuk titun nak buat satu tayangan amal malam ni. Tak leh nak tunggu esok lagi dah sbb nak share dgn semua betapa SEDAAAAAAAAAAAAAP nyer eggless choc cake dari Dayang ni. Tak tipu ya.. mmg chop jempol!! Bukan sekadar 5 bintang tapi berbintang2 lagi.. Memang tip top! Lebih sedap dari Eggless Chocolate Cake II yg dah acapkali K.Nor buat sebelum ni yg mana resipi dari Dayang gak. Yang ni mmg sesuai sangat dgn namanya Super Moist Eggless Chocolate Cake. Memang moist dan memang lembut sangat2. Kalau org tak ada gigi, kemam ajer pun boleh, pastu telan.. ermmmmm... Sambil makan sambil pejam2 mata gitu.. hihih


Kalau ditengok pada tekstur kek mcm tak caya jer kek yg dihasilkan ni sikit pun tak guna mixer. Just godek2 dgn handwisk jer utk sebatikan adunan. Mana2 yg tak ada mixer mmg boleh sangat2 buat kek ni. Dan pada yg nak sediakan dessert utk guest ke, dgn kadar seberapa segera mmg digalakkan sangat buat kek ni. Nak buat pun kejap jer. Boleh dikatakan tak sampai satu jam, start dari preparation hingga la ke siap dibakar. Memang lembut dan gebus kek ni.. Ehhhh skrg kan heboh pasal telur tiruan tu, jadi ni lah alternatif terbaik tak nak guna telur dalam pembuatan kek coklat. Try la ya bagi antu2 kek cekelat mmg K.Nor rekomen sgt2 ni.. Memang 4 thumbs up!! adehhh... Dayang.. penat dah ni promosi.. agak2 ada habuan tak utk K.Nor? hihihihii...


Tq Dayang, sbb dah share resipi kek yg sangat mabeles. Memang akan disimpan dan diulang buat nanti.. insyaallah.. Mintak izin ya nak kopipes resipi tu kat sini ya... Tq :)

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE
resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.

** K.Nor tak buat topping sbb kek ni dah cukup enak dimakan tanpa topping.

28 comments:

  1. k.Nor--
    kalau k,nor dah kata gitu...sure lah sedap rasanya..
    aduh!!!! lapornya...

    PS; ayu pengemar coklat..apa2 yang berasaskan coklat ayu suka..

    ReplyDelete
  2. sedapnya!!! mmg pantang tgk cokelat2 cam gini,mesti try:)

    ReplyDelete
  3. amboiiiiiii...promot baik punya ....
    buat mas tak sabar2 jerk nak menerai kek coklat ni lak...

    memang nampak lembut dan lembab jerk kek coklat tu...

    kak nor..mas nak tanya..air sejuk tu air paip biasa ke atau air sejuk dari peti ais....

    ReplyDelete
  4. aha kak Nor ita pun baru nak tanya air sejuk tu air dlm peti ais ke???
    mmg nampak sedap! boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  5. soalan sama ngan mas n kak ita..
    lawo bekas cup..terbaikkk..
    nak buat gakk..leh buat sempena nyambut hubby balik nanti..ececehh

    ReplyDelete
  6. wahhhh kak nor dah cuba dah resepi kak dayang ni...bagus ..kek sihat tak dak telur..harus dicuba ni...hehe

    ReplyDelete
  7. salam kak nor....

    hamboiiiii...kemain sedap nengok gambo kek dia...wajib cuba nih,,,mntak halal resepi...

    ReplyDelete
  8. Came for cupcakes!!! Nakkk ;)

    Dear, you've been awarded! Pls stop by to collect from me ya! ;)

    ReplyDelete
  9. Asslmkm Kak nor..
    Emmm..sedappp...Key..mintak halal ya..
    Sue ambik..letak dalam list..heee

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum ...

    ayu >> try la ayu.. mmg sedap ngat ni tau.. tak rugi cuba.. buat pun mudah jer :)

    mamma olyn >> jom jom.. cuba ya.. :)

    mas >> mmg lembut dah mmg lembab.. try la mas, kejap jer dah siap

    k.nor guna air yg diletakkan ais 2 ketul pastu biarkan ais tu cair.. nak guna air sejuk dlm peti ais pun boleh tp sbb kat rumah ni tak ada sediakan air sejuk dalam peti.. so k.nor guna ais

    ReplyDelete
  11. ita & izah >> dah jawab dah.. air sejuk dr peti..

    nieza >> betul2..kek sihat dan kek jimat hehe

    beattey >> mmg syok abis ni.. try la :)

    love >> nah amik love seketul sbb dah bagi banyak award utk k.nor :)

    sue >> w'salam sue.. silakan.. :)

    ReplyDelete
  12. Trm ksh byk2 yer kak sb sudi mencube dan mempromosikan resepi ni kpd yg lain2.Cantik sgt bubuh dlm cup. Actually, dyg pun buat lg pg ni sb ade jemputan dinner kat umh jiran mlm ni..hehe. Syukur Alhamdulillah.....

    Kpd yg bertanya ttg air sejuk tu, sila guna air sejuk dlm peti ais yer. tq. Nanti kak Nor mtk tlg edit kat bhn resepi tu yer, tq skali lg...mmmuahhh!

    ReplyDelete
  13. dayang >> dah edit pun! dua minit jer selisih dgn komen dayang td.. hihi

    mmg puas hati betul buat kek ni dayang.. mulut rasa tak puas ngap.. lembut dan moist dia tu yg tak tahan.. :)

    ReplyDelete
  14. tetibe trbyg kak nor kemam kek nih..hihih..mesti comel jek kan!

    bak sini laa kak..xmo buat ah..nk mkn yg akk buat gakkkk...mesti akk ader wat lebey kan..tu nak surprisekan kite ler tuu..aaa..mesti ada jap lagi tu...kite tutup matee..tutup matee...ade nih kang...hikhikhik

    ReplyDelete
  15. sue >> tak kose nak bagi sue sbb sue kejam dgn akak smlm, duk tayang udang galah... huh!! gi balik godek sendiri nun.. :P

    ReplyDelete
  16. Kak Nor..punyalah sedap sampai 4thumbs up yer...jenuh pk..
    kena try nih...tp nak cari cup comel skit dulu...huhu

    ReplyDelete
  17. norul >> mmg betul2 sedap kat anak tekak k.nor sbb tu bg4 thumbs up.. try la mudah2an kena dgn selera anak tekak norul :)

    ReplyDelete
  18. salam k.nor,
    nak try la nnti..mcm senang je,xyah susah2 nk kuar mixer segala..hehe..
    susu tepung tu kalo xde,leh ganti dgn ape yer?

    ReplyDelete
  19. salam knor. 1 adunan ni knor dapat berapa biji cup? hanim nak buat untuk kenduri sedara hanim. tertarik tengok cupcake knor ni? reply yer ....

    ReplyDelete
  20. elly >> w'salam..

    maafkan k.nor ya.. tak perasan ada pertanyaan dr elly ni.. susu tu boleh digantikan dgn krimer

    roses >> w'salam..

    maaf la roses.. dah lama betul buat SMECC dlm bentuk cupcake ni. tak ingat dah dpt berapa bj. semua bergantung pd saiz cup yg digunakan

    ReplyDelete
  21. roses >> oo hanim namanya ya.. satu adunan ni sangat sedikit. cuba buat dulu 1 adunan utk pastikan dpt berapa bj

    ReplyDelete
  22. hi kak nor, saya dah cuba kek nie..mmg super duper good...saya buat untuk Mothers Day celebration kat doha nie dua hari lepas, thank you so much for sharing..nnt saya cuba entri akak yang lain pulak...

    ReplyDelete
  23. sathiarani >> hi sathiarani.. mekasih sudi cuba resipi ni.. mmg ni resipi kek eggless yg terbaik kan.. thanks to dayang yg sudi berkongsi resipi ni utk kita semua :)

    tq juga sudi singgah blog ni ya.. :)

    ReplyDelete
  24. sy dah buat,tp kenapa kek sy x mau naik yer? walaupun x naik,tp, sedap...hehe

    ReplyDelete
  25. ibnu rashid >> kek ni mmg tak naik gebu sgt. satu faktornya disebabkan kita tak beat/pukul adunanya tu, just kacau2 jer. yg kedua tak ada penggunaan telur dlm adunan. sbb biasanya kalau ada telur , kita akan beat telur sampai kembang kan ni yg menyebabkan adunan jd kembang dan kek jd naik.. satulg faktor sbb adunan kek ni mmg cair sket, penyebab kek jd moist.. mmg sebenarnya tekstur kek ni padat bukan gebu fluffy..

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Salam kak nor,
    nak tanya kalo nak kukus boleh ke?
    bape cup k.nor dapat ?

    ReplyDelete
  28. w'salam...

    insyaallah boleh aje dikukus..

    maaf ya, dah hampir setahun buat kek ni, dah lupa dpt berapa

    ReplyDelete