f Secubit Garam: Bread & Peach Pudding

N3 Terkini

Monday, April 25, 2011

Bread & Peach Pudding

ASSALAMUALAIKUM..

Percubaan membuat kelainan pada puding roti dgn menggoogle mencari resipi yg berkenan di mata. Hasilnya K.Nor jumpa satu resipi Peach Pudding. Dah save lama resipi ni tapi terlupa la pulak nak copy add/link tu.. Ada sedikit pengubahsuaian bahan2 atau dgn kata yg lebih mudah, versi derhaka yg K.Nor buat ni. K.Nor translate mengikut apa yg K.Nor dah ejjas ya.. Ada silap sket masa kaedah membakar tu. Sepatutnya bahagian meringue tu dibakar hingga menjadi brown/perang tp K.Nor dah keluarkan lebih awal jd meringue tu still berwarna putih lagi kan.. K.Nor tak nak buah peach tu jd burn dan dry sgt, tu yg keluarkan sebelum sempat meringue jd brown.. Tak kisah lah.. janji syedap :)


Apapun, Alhamdulillah.. puding ni mendapat sambutan yg baik oleh semua ahli dlm rumah ni. Sekali hadap jer dah licin.. hehe.. Sedap la tu.. :)


BREAD & PEACH PUDDING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 cawan susu segar
4 keping roti sandwich ~ dipotong dadu
1 biji telur A ~ asingkan
1/3 cawan gula castor ~ asingkan 1 sudu besar
secubit garam ^__^
parutan kulit lemon
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar mentega cair
1 sudu teh cream of tartar ~ k.nor gantikan dgn 1 sudu teh jus lemon
sedikit buah peach dalam tin
air panas mendidih secukupnya utk kaedah waterbath

Cara:
Panaskan oven 175C.
Masukkan roti yg dipotong dadu dan susu segar kedalam sebuah mangkuk dan kacau hingga sebati.
Dalam sebuah mangkuk yg berasingan, campurkan kuning telur, gula castor, garam, parutan kulit lemon, jus lemon dan mentega cair. Pukul dgn handwisk hingga sebati.
Tuangkan ke dalam mangkuk berisi roti dan susu segar tadi.
Gaul hingga sebati dan tuangkan ke dalam mangkuk tahan panas yg dah digriskan.
Bakar dalam oven dengan kaedah waterbath selama 30 - 45 min.
Pukul putih telur hingga membentuk soft peak, masukkan jus lemon. Pukul lagi.
Kemudian masukkan gula dan pukul hingga menjadi stiff peak (kental/bertanduk).
Keluarkan puding roti dari oven dan tuangkan adunan putih telur/meringue. Ratakan.
Susun atur hirisan buah peach di atasnya.
Masukkan ke dalam oven yg dinaikkan suhu kepada 185C dan bakar lagi selama 10 - 15 min sehingga meringue menjadi perang.
Keluarkan dari oven dan hidang ketika puding masih suam2 panas.


21 comments:

  1. Assalamualaikum kak :)

    cantik,manis

    nak cikit kak,eh dah hbs hihi

    ReplyDelete
  2. wah..mcm best je..tringin nak cuba nih.masuk list dulu ehehe

    ReplyDelete
  3. Wow!...

    Mesti sedap ni...paling best dapat makan buat peach tu...beso2 lagi...emmmm...Nor dah terasa kat tekak kak cek ni...mentak sepotong boleh ke...

    ReplyDelete
  4. kak Nor mcm mana nak diet ni... adoiii... tak leh tahan dah...

    * kak nor ita dah buat panna cota tak sangka sedap ek.. mula2 ingat apalah rasanyer bila dah rasa mmg sedap betul rupanyer... TQ ye kak Nor resepi tu... ita dah copy... ok eh!

    ReplyDelete
  5. aduhai kak nor...harus cuba nie..semua bahan ada..ermmm sedanyer...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum akak...
    wah!! nampak memang sedap... bila nak try nie? huhuu.. MB tu pun esok baru buat... nie dah tergoda lagi dah... ;)

    ReplyDelete
  7. Yuuu huuu KNor.. Rima memang suka puding puding ni... lagi lagi if got peach.. i loikee.. i copy recipe ye knor.. ty :o)

    ReplyDelete
  8. sedappnya puding tu....
    nampak pun sangat menarik...

    ReplyDelete
  9. Yuhuuuuuuuuuuu....Nor, pandainya derhaka...hehehehhe..nak semangkuk, ada lg tak?

    ReplyDelete
  10. Nasib baik tak ngidam...kalau tak, jenuh gak nak gi ganu cari umah Nor..

    ReplyDelete
  11. knor..waterbath tu apa?? waterbag tau le...hehehe

    ReplyDelete
  12. salam winduuu kak Nor, wahhh byk dah n3 best2 tertinggal ni...sorry lately ni bz sokmo hehe peach pudding ni sungguh menyelerakan....terliur sudah....harus dicuba nanti..:)

    ReplyDelete
  13. cunnyaa..posing kemain menggoda..hehe

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..

    pia >> adik manis, dah tau abis tp mintak gak lagi ya.. :)

    atie >> selamat mencuba :)

    k.cek >> ampun k.cek.. dah abis :)

    mimi >> alhamdulillah.. sedap :)

    ReplyDelete
  15. nazrah >> tq :)

    ita >> akak pun males dah nak diet.. tak tahan godaan gak tengok kat rumah org lain hehe

    tq ita, tak sangka pulak semua suka ya... :)

    zarin >> alhamdulillah.. sedap :)

    nadia >> slmt mencuba smoga kena dgn selera :)

    ReplyDelete
  16. diana >> w'salam diana.. dah buat MB belum? hehe

    star anise >> cuba la.. :)

    rima >> yr welcome .. :)

    mas >> cantik ek.. hehe.. tq :)

    ReplyDelete
  17. ummi >> alaa.. bukan tak biasa bab derhaka kan ummi.. kang kita geng bab derhaka ni :)

    ita >> alaa.. kalau ngidam pun apa salahnya.. mudah jer tu, ita boleh buat punyer :)

    saveme >> aduhai.. waterbag nak buat apa dlm masakan.. hihi..

    waterbath tu cam kukus dlm oven. letak air panas didih dlm satu loyang yg besar pastu letak loyang yg berisi adunan dlm loyang ada air tu. pastu bakar la sampai masak. kiranya cam loyang adunan tu duk tengah2/terapung loyang berisi air tu la.. smoga faham ya..

    nieza >> dah sihat sepenuhnya nieza? makin sibuk la tu ya.. :)

    sue >> saja nak menggoda mek sue la tu :)

    ReplyDelete