f Secubit Garam: Kung Pao Chicken

N3 Terkini

Friday, April 29, 2011

Kung Pao Chicken

ASSALAMUALAIKUM...

Layan gambar ajer la ya.. Tak leh nak cakap banyak, dah 2 hari kepala berdenyut.. Cuaca yg panas sgt agaknya..


KUNG PAO CHICKEN
sumber : Cik Wan Taipei
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Perapkan bersama 15minit:
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil 3/4 ekor ayam
2 sudu besar sos tiram 4 sudu besar
1 sudu kecil tepong jagung
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.

Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam 1/4 cawan air + 1/2 kiub pati ayam
1 sudu besar kicap manis 2 sb
2 sudu besar sos cili bawang putih 3 sb sos cili
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil tepong jagung. tak letak

Bahan Tumis:
1 sudu besar minyak bijan + 1 sudu besar minyak biasa 2sb
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes letak dua2 (1sb serbuk cili kasar)
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang. tak letak
capsicum merah dan hijau ~ K.Nor tambah..


Cara-cara:
Tinggalkan 1(2) sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan.
Panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu.
Kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng.
Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau.
Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan.
Sedia untuk dihidang.


## K.Nor tambah capsicum hijau dan merah yg dipotong dadu
## K.Nor buat yg bertanda merah


13 comments:

  1. penah cube versi k.ina kl nya

    byk derhaka hihi,akak

    akak goreng ayam deep fry ke?hari tu pia guna myk kurang mase goreng ayam

    isi ayam jadi xbest melekat2 kat kuali :(

    ReplyDelete
  2. Kak Nor,
    nampak sedap..leh try len kali.. =)

    ReplyDelete
  3. kak nor ada migrain ke?eh betui ke eja tu? kak norr.. take a good rest.. jangan panjat turun pajat turun tangga sangat..jangan duk pening2 urusan orang.. biar kan diorang tu kak nor..banyakkan sabo.. eh nasihat kelautt ke ni kak nor?hahah.. sesambil menengok lauk ayam yang menggoda ni sesambil nak membebel ni..

    ReplyDelete
  4. lupe nak tls,akak get well soonest..Amin

    take care

    ReplyDelete
  5. sedapnya.... lama dah x buat ayam ni...anyway take a good rest ya. dah eloh nnti boleh sambung pot pet di blog!

    ReplyDelete
  6. pia >> k.nor tak guna banyak minyak sbb guna non stick pan.. ia jd cam sticky gitu kat ayam.. cam kita buat sticky caramel wing tu.. :)

    tak derhaka tak sah kan :)

    norul >> slmt mencuba.. buat pedas2 sket baru laju :)

    izah >> betul la tu.. tak pikir dah hal dia org tu izah.. tp skrg ni panas sgt kut.. tu yg lain macam jer kepala ni

    jelin2 jer ya.. jgn nak ngap pulak! hehe

    pia .. amiin... mekasih pia .. mmmmmuah :)

    k.rose >> heheheh. amiin.. mudah2an k.rose.. jom mengkung pao k.rose :)

    ReplyDelete
  7. salam k nor..cantiknye kung pao ciken nih..berkilat2...nyumnyum

    ReplyDelete
  8. Assalamulaikum Nor

    Samalah dengan CT ni Nor..dah 4 hari kepala berdenyut2 sampai telinga rasa berdesing jer. Baring jer pun sakit badan juga. Kalau tak masak sape lah yang nak masak, sakit2 kena gagah juga lah bangun. Jaga diri selalu Nor, makan ubat kalau perlu ya :D

    Resipi ni banyak kali gak nak buat, tapi banyak kali gak lah tertangguh.. hehehe

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Nor,
    Bawa nasi beriani singgah sini nak makan dengan kung pao chicken, ada lagi tak...

    ReplyDelete
  10. noor >> akak letak cat kilat sket td tu.. berkilat sgt ke noor? hehehe

    CT >> w'salam.. biasa la kan dlm usia kita ni CT.. betul la tu, kalau tak masak sapa lg nak tulun masak kan.. nak tak nak kena gak masak.. :)

    mudah2an CT pun segera sembuh ya.. take care :)

    wattie >> w'salam.. ada lg ni.. boleh gak makan dng nasi beriani.. sedap tu :)

    ReplyDelete
  11. k.nor..mmg betul2 panas la..berapa minggu doh dok ujan kan..kat paka ni pun panas terik..kha yg liat mandi ni pun 4-5x sehari skrg ni mandi..k.nor kne byk2 mnum air suam taw..baru x skt kepala tu..

    ReplyDelete
  12. kak nor, sedap menu akak ni..lapar lak perut ni...hehe

    akak,sakit kepala tak cukup rehat sama kot...kena banyakkan rehat yer..bykkan minum air kalau cuaca panas dan jgn stress...semoga cepat baik...amin.

    ReplyDelete
  13. kha >> alhamdulillah kha.. dah sihat dah.. mmg terik sungguh kan.. td hujan gak rintik2 sket jer.. mekasih ya..

    nieza >> mekasih nieza.. dah ok dah :)

    ReplyDelete