f Secubit Garam: Ayam Sos Plum Bersama Mangga Muda

N3 Terkini

Tuesday, April 26, 2011

Ayam Sos Plum Bersama Mangga Muda

ASSALAMUALAIKUM..

Lewat betul dapat bersiaran hari ni. Disebabkan banyak hal yg perlu disettlekan, ni baru berpeluang utk post menu lunch yg sangat menyelerakan ni. Resipi asal hasil skodeng dapur Diana@Melley Mey. Bermacam2 resipi yg mengancam ada kat dapur Diana ni. Ni kali ke2 K.Nor mencuba masakan dr dapur Diana. Insyaallah lepas ni ada lagi menu hasil skodeng dapur Diana :)


Resipi asal adalah Ayam Sos Plum yg mana kaedah ayam tu dikukus dan pengunaan bahan yg berbeza dr yg K.Nor guna ni. Diana gunakan nenas dlm masakannya tapi disebabkan tak ada stok nenas dan ada ahli dalam rumah ni yg tak menggemari nenas (terutamanya si tukang masak dan Naim) jadi K.Nor tukar kepada buah mangga. Kebetulan ada stok mangga muda hasil petikan kat pasar Manir baru2 ni.. hehe Opss.. lupa nak beritau, K.Nor tak kukus ayam yg dah diperap tu sebaliknya K.Nor goreng jer hingga masak. Kalau nak tengok resipi asal dan cara penyediaan yg asal boleh klik kat link Diana@Melley Mey tu ya.. Ni semua dah mintak izin tuan empunya resipi utk derhaka resipi asal. Mekasih Diana. Alhamdulillah.. sedap masakan ayam ni, dgn rasa masam2 dari sos plum dan mangga muda juga rasa pedas2 yg K.Nor tambahkan cili api dalam tu. Pastu ada pulak wangi daun ketumbar yg ditabur masa menghidang, membangkitkan selera bila makan. Try la...


AYAM SOS PLUM Bersama MANGGA MUDA
resipi : K.Nor@SecubitGaram
resipi olahan dari Ayam Sos Plum by Diana@Melley Mey

Bahan:
800 gm ayam ~ dipotong kecil
2 biji mangga mudah ~ disagat panjang
sedikit hirisan daun ketumbar ~ utk ditabur

Bahan Perap:
2 sudu besar sos lada hitam
1/2 sudu kecil garam

Bahan A:
5 ulas bawang merah ~ dicincang
3 ulas bawang putih ~ di ketuk dan dicincang
1 in halia ~ diketuk dan dicincang
3 biji cili merah ~ dibuang biji dan dicincang
5 - 7 biji cili api hijau ~ dihiris

Bahan B:
3 sudu besar sos plum ~ k.nor guna brand life
2 sudu besar sos cili thai
1 sudu besar sos tiram
garam
gula

Cara:
Perapkan ayam bersama bahan2 perap selama 30 min atau lebih.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak (tp jgn sampai garing).
Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan lebih kurang 5 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis bahan2 A hingga wangi dan sedikit garing.
Masukkan bahan B dan goreng lagi hingga pecah minyak.
Ambil sebahagian dari bahan tumisan dan ketepikan.
Masukkan ayam dan hirisan mangga muda kedalam kuali dan gaul hingga rata. (tinggalkan sedikit hirisan mangga muda utk ditabur atas hidangan nanti)
Goreng seketika supaya rempah tumisan menyerap ke dalam isi ayam.
Angkat dan hidangkan atas pinggan.
Letakkan bahan tumisan yg diasingkan tadi dan tabur lebihan hirisan mangga muda.
Taburkan pula hirisan daun ketumbar dan sedia utk dimakan.


12 comments:

  1. Lorr..kak nor x suke nenas ke?hehe..

    ni mana dpt mangga lak ni?awat kat sini xde kak?cer jwb sket..ahaks..nampak menyelerakan laaaaaaa ayam tu..dah mkn pun jd lapo balik..
    lom pernah terjah dapur diana tu..nanti la terjah kalo tenet bkerjasama nk nyekodeng dapo org..hihi

    ReplyDelete
  2. uishh sedapnya.. kecur liur tgk mangga atas tu kak ..nieza pun tak suka nenas juga..:)

    ReplyDelete
  3. hehehe..senyum2 akak baca nor..
    banyaknya yang nor tukar2..ikut selera seisi rumah lah ya tak?

    ReplyDelete
  4. wahhhh...menarik...
    tertarik ...
    tergodanya tengok ayam tu...
    meleleh dah air liur ni..
    tolong lapkan kak nor..

    ReplyDelete
  5. Emmmm....sedapla pulak tgk ayam masak cam ni...byknya idea nak masak2 ni Nor...kak cek tgk2 dulu ek....tapi kechurnya....tak tahan ooooo....

    ReplyDelete
  6. As salam....selalu intai2 jerr...ni dah tak tahan...kena komen gak...kecur air liur dah nih...best jerr!!!

    ReplyDelete
  7. Uish mangga tu selera nye nmpk.thx for the share.. =)

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..

    sue >> masa zaman muda remaja dulu mmg antu nenas.. suka makan dgn sapu cili mesin dan tabur garam halus.. punya la sedap! tp bila umur makin tuo ni dah tak leh gi dgn asam2.. ngilu jer rasa kalau makan asam..

    mangga tu ada makcik yg baik ati kat pasar tu, dia bg ke akak bila akak hulurkan duit kertas.. hehe

    nieza >> wahh kita geng la ya.. :)

    k.anim >> yep.. nor dah cakap ke diana nor mmg ada ejjas bahan dan cara masak.. bila dia kata ok baru no post kat sini.. alhamdulillah.. dia memahami..

    yer la k.nim, masak ni kena ikut selera kita tukang masak dan tukan makan gak kan.. tengok gak bahan2 nya sekali kan.. ermm.. nak derhaka pun kena pandai2 la hihi

    mas >> jap2.. akak amik kain lap kat dapur ya.. hehehe

    ReplyDelete
  9. k.cek >> mmg sedap ayam ni, ada rasa masam2 dan pedas..mmg menyelerakan.. try la..

    kd-gardens >> jgn la malu2 segan2.. meh la komen sokmo ya.. hehe..

    jom buat ayam ni, insyaallah sedap :)

    aeshcame >> yr welcome :)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum akak...
    wah dah ada pun dah.. ehhehee.. diana lewat nmpknye tgk entri nie.. baru jer balik dr makan luar.. heheh... ermmm.. diana suka ngan olahan akak nie.. mangga gak fav diana n keluarga.. boleh try cara akak.. tq akak .. ;)

    ReplyDelete
  11. sedapnya, kecur liur tgk mangga tu

    ReplyDelete
  12. diana >> w'salam diana.. alhamdulillah.. hasil olahan dr resipi diana gak ni.. slmt mencuba ya.. mudah2an kena dgn selera diana sekeluarga :)

    idazs >> meh la cuba buat, boleh merasa :)

    ReplyDelete