f Secubit Garam: Kerabu Daging Dgn Mangga Muda

N3 Terkini

Wednesday, April 27, 2011

Kerabu Daging Dgn Mangga Muda

ASSALAMUALAIKUM...

Sebelum ni K.Nor pernah dan selalu gak buat kerabu daging yg diberi nama Daging Gril Pedas, resipi Thai yg sangat sedap. Dah ramai yg mencuba Daging Gril Pedas ni dan menggemarinya kan. Kali ni K.Nor cuba hasilkan satu resipi kerabu daging yg lebih kurang jugak dgn Daging Gril Pedas tapi dimasukkan beberapa bahan tambahan utk menambah keenakkan kerabu daging ni.. Jom tengok resipi..


KERABU DAGING DGN MANGGA MUDA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
350gm daging batang pinang
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu besar kicap

Perap daging dgn kesemua bahan selama 1/2 - 1 jam.
Bakar /gril hingga masak (boleh juga dimasak atas frying pan)
Hiris daging nipis2 dgn kaedah melawan urat supaya daging tidak liat.
Ketepikan.



Bahan lain:
1/2 biji bawang besar ~ dihiris nipis
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
2 batang serai ~ dihiris nipis
5 - 7 biji cili padi ~ dihiris
1 biji mangga muda ~ disagat halus
1 sudu besar cili serbuk kasar
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula
1 biji limau nipis ~ diambil airnya
daun pudina ~ dicarik2kan
daun ketumbar ~ dihiris

Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaul.
Masukkan pula daging yg dah dihiris tadi dan gaul lagi hingga sebati.
Perapkan seketika baru lah dihidangkan.

* K.Nor tak letak garam sbb dah ada rasa masin dari sos ikan dan daging juga telah diperap dgn garam sebelum dibakar.


14 comments:

  1. ya ampunnn... kecur air liur dibuatnya kak nor... mangga muda memang ada kat rumah mak bawak mlm tdi... tapi daging baru je abis dimasak mlm tadi jugak jamu mak & adik2... huhuhuu... takde rezeki nak cuba lagi resepi ni... takpelah buat kerabu mangga biasa ajelah.. hehehe.. malas nak stok lauk dah sbb nak perabis mana yg ada kat dlm esbox je sbb weekend ni nak blk kg lagi.. kazen hubby tunang...

    ReplyDelete
  2. Nor, minggu mangga ke...waaaah kecur air liur tgk...daging ada nih..mangga tataaaakkk...alahaaiii..mintak sikit la Nor...

    ReplyDelete
  3. kak nor....nak sepinggang besar....
    sedappnya tengok..

    ReplyDelete
  4. wooooo.. baca tajuk je dah nak nagis tauu..
    balik la dulu.. nak jenguk mana tau jiran sebelah ada mangga muda..huhu

    ReplyDelete
  5. Kak nor sedapnya..TERLIUR DAH NI..Kak Madihaa,minta cikit mangga,nnti sy tuka ngan daging utk akak,leh kita sama2 wat kerabu daging yg sedapnih,hehe..

    ReplyDelete
  6. Wah, memang kecur dah ni. Nak minta email address, along nak tanya Nor sesuatu.

    ReplyDelete
  7. akakkkkkkkkkk... zura suka daging.. kalu wat kerabu camni sure lg sedapppp... aduhai.. apsal la kak nor dok ganu nun.. kalu dok Kuantan kan best.. zura singgah jap bawak pinggan kosong.. nk ngendeng kerabu daging tu.. ekeke..

    ReplyDelete
  8. molek sungguh daging masak cam gini..boleh makan banyak2 ..selalu dok goreng or gulai..sungguh tak menyihatkan! ckap mmanyak tak moh ..meh sepinggan!

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum...

    ratna >> oo balik kg ya.. slmt makan kenduri :)

    ummi >> ha.. minggu mangga.. kebetulan baru2 ni gi pasar manir, makcik tu jual murah jer mangga.. nor beli tu pun 50sen tp dpt dlm 10 bj! ingatkan satu longgok tu 2.00 rupanya 1.00 jer.. kalau amik semua mau cirit makan mangga jer hehe

    mas >> aiyo.. mana mau sumbat tu.. :)

    izah >> nak? apasal tak cakap awal2.. nanti balik kg minggu dpn kait mangga muda kat pokok atau kat pasar ya.. :)

    ReplyDelete
  10. zaliedana >> elok la tu tukar suka sama2 suka dgn k.ratna tu :)

    along >> nor dah letak kat sbox :)

    zura >> eh.. bukan ke zura kata nak pindah duk sini hehe

    mokwo >> ada pro ada kontra gak tu.. mmg elok tak ada minyak2 tp kalau ada darah tinggi tak leh makan daging banyak2 gak kan.. :)

    ReplyDelete
  11. sedapnya..
    dah lama dah sy print resepi daging grill tu tp tak terbuat2 lagi nya.ini akak tayang kerabu yg ada mangga2 pulak lagi ler terliur
    kot2 umah kita dekat blh ngecek sikit

    ReplyDelete
  12. tension nengok org nayang mangga muda nih!huhh

    ReplyDelete
  13. ida >> try la.. insyaallah sedap tambah lagi ada hirisan mangga muda tu.. ada masam2 pedas..

    sue >> tak ada ke kat sana? skrg ni mmg tengah musim mangga la sue..

    ReplyDelete
  14. sedapnya...sambil lap mulut..kecur
    hihi

    ReplyDelete