f Secubit Garam: Talam Nangka

N3 Terkini

Monday, April 11, 2011

Talam Nangka

ASSALAMUALAIKUM...

Akhirnya dapat jugak buat projek Talam Nangka. Nak buat camna, ahli dalam rumah ni (tak termasuk Luqman) antu nangka (terutamanya yg sedang menaip ni haa... hehe) Dah beli nangka nak buat talam ni, tak kesampaian projek tu. Anak2 pantang bau nangka dlm esbok (biasalah, kalau dah siap perisi, tunggu ngap jer la kan) mula la duk tanya boleh makan ke tidak. Kalau yg tak perisi lagi tu, tak ada org nak peduli pong. :)


Talam Nangka, resipi oleh Si Ratu Talam.. Sapa tak kenal Ratu Talam ni, mmg betul2 Ratu Talam. Nak resipi talam apa? Gi la selongkar dapur dia tu.. Sapa lagi kalau bukan Yati@YatieMemories. Cantik2 jer hasil tangan Yatie dlm bab kuih2 talam ni. Kalau kuih yg perlu kukus mengukus mmg cantik hasilnya bila kena dgn tangan Yatie.. ermmm.. 2 hari ni main duk promote member jer kan.. Alaa.. dah cakap benda yg betul, tak ada yg tak betul, selain yg betul belaka kan.. kan.. (mcm angkat sumpah dlm court la pulak hee.. )Tak caya tanya aje member2 blogger yg lain.. :)


Mekasih Yatie, akhirnya dapat gak K.Nor buat Talam Nangka ni. Resipi ni K.Nor ambil kat rumah Ita masa Ita tayang Talam Nangka dia aritu. Hasil tangan Ita pun hebat, cantik2 jer tambah lagi gambar dan props mmg cun.. Thank Yatie & Ita ya.. Mintak izin nak share kat sini pulak.

TALAM NANGKA
resipi : Yatie
sumber : Azlita & K.Nor

Bahan-Bahan
Lapisan bawah
1 cawan nangka- di cincang
1 cawan tepung beras
3 s/b tepung jagung
3/4 cawan gula pasir
3 cawan santan cair
2 helai daun pandan
sedikit garam

Cara menyediakan lapisan bawah.
Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.

Lapisan Atas -
1/2 cawan tepung beras
4 s/b tpng jagung
3 cawan santan pekat
1 s/k garam
2 s/b gula pasir
2 helai daun pandan
pewarna oren (terpulang pada selera masing2)

Cara menyediakan lapisan atas
Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
Kukus lagi selama 20 minit.
Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.


20 comments:

  1. jelesssnyerrrrrrrr....menciii tawwww...anto kat pg barang seketul dua talam nangka nih huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  2. W'salam kak ;)

    aduhai,saba je la ctk sgh talam nya..terbayang2 bau nangka wangi

    ReplyDelete
  3. perhhhh..cantiknya talam nangka kak nor..
    sedappkan kak talam nangka ni..
    mas pun suka...

    ReplyDelete
  4. wahhhh ni x leh jadi ni heheheh..dah kuar talam nangka pulak..mmg jelas di buatnya nak pulak cantik mcm tu....mmg terbayang bau nagka sampai ke sini.....

    rasacikit lehhhhh

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak nor....kena cari nangka la pulak ehh.....tungggu akan ku cuba....

    ReplyDelete
  6. Assalam kak,ritu nmpak kat umahkak ummi n kak maz pong dah terliur,nih kat umah akak lak,uish lagi la terliur..Duk ushar2 juga nangka kat pasar mlm,xda lah plak,kalo xnak beli berlambak jer ada,Akak meh ckit nak rasa yg akak dulu lah..ngee..

    ReplyDelete
  7. woooo.. shateeknya alo alo comel gok.... lawa la bekas tu kak nor.. sedap ye.. tak terterai lagi ni

    ReplyDelete
  8. alamak kak kalau tau ade talam nak je terbang guna suits kakyu hehehe kite pong antoo nangka jugak kak

    ReplyDelete
  9. amboi... padan lah ita dah terbau2 nangka dari tadi rupanyer dtg dari dapur kak nor...
    adoi... dah meleleh dah ni..
    ada lagi tak?? bak sepiring... hehe

    ReplyDelete
  10. wahhh sedapnya kak tgk ramai dh yang cuba talam ni..nanti nak wat gak la...jap nk pi cari nangka dulu...hehe

    ReplyDelete
  11. comeinyer kuih talam ni...camne agaknya dia punya rasa? mesti lah ada rasa nangka kan...hik hik hik... apa punya soklan daaaaa.... :)

    ReplyDelete
  12. ingatkan kat rumah saya je ramai 'hantu nangka' rupanya kat rumah kak nor pun serupa.. hehehe... talam kak nor pun cun jugak tu.... terliur sy tgk..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum K.Nor,
    Cantiknya talam nangka akak...guna acuan tu lagilah bertambah CUN...mmng sedapkan talam nangka ni...wangi je bau nangka tu...ada lagi tak?...Yatie pantang nmpk kuih2 mcm ni...uishhhhh terliur jek....

    ReplyDelete
  14. memang menggoda betul talam tu...cantik dan licin jer..acuan pun cantik...Beli kat mana acuan tu? hehehhe

    ReplyDelete
  15. Dah lama tak buat kuih talam.. tak kira lah kuih talam ape.. semua pun ku ngap heheh..

    Nangka kah.. cempedak kah..i like.. belum sempat nak buat something out of it.. dah habis benda ni :op

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum...

    azie >> hantar dulu nangka sebiji dua kat akak baru akak hantar kuihnya ke azie..amacam? boleh? hehe

    pia >> tu la pia, selama ni akak duk bersabar jer tengok org lain menalam nangka tu.. :)

    mas >> apa2 berkaitan dgn nangka mmg sedap mas :)

    ReplyDelete
  17. sheila >> haiiippp!! org dlm pantang amat2 tak leh makan nangka. tunggu abis pantang 100 hari dulu ya.. :)

    eima >> slmt mencuba eima :)

    zaliedana >> ct, biasa la benda ni kan, time kita nak tu yg tak ada.. time tak nak berlambak2 kan..

    ReplyDelete
  18. izah >> bila nak terai, duk main dgn labu dgn durian jer nih :)

    mimi >> sama la ek antu nangka hehehe

    ita >> aik aritu dah buat kan..nak lagi ke? jap nak check dlm esbok ada lg ke tak ya.. :)

    ReplyDelete
  19. nieza >> kat finland ada ke nangka? dlm tin agaknya ya..

    ina >> mesti la ada rasa kuih talam pastu ada rasa dan wangi nangka takkan rasa durian lak kan hehe

    ratna >> ramai jugak yg antu nangka ya.. :)

    ReplyDelete
  20. yatie >> w'salam yatie.. alaaa acuan koman jer tu.. hehe.. mekasih ya sudi share resipi talam nangka yg sedap ni

    nazrah >> psst!! kalau nak tau, acuan atau bekas plastik tu k.nor dpt masa makan kat kedai arab di kelantan. dia org serve dessert dlm tu. k.nor tengok cantik jer kalau buat puding, tu yg k.nor bawak balik.. hehe

    rima >> uish.. kalau rima yg buat nanti mmg cun abis la... tu pasal la kan.. kalau nak buat apa2 dgn nangka/cempedak ni mmg kena simpan asing.. dan kena warning awal2 jgn usik.. hehe

    ReplyDelete