f Secubit Garam: Konyakku Jelly

N3 Terkini

Monday, April 18, 2011

Konyakku Jelly

ASSALAMUALAIKUM...


Dessert utk penyejuk tekak, Konyakku Jelly. Resipi K.Nor ambil kat rumah Rima lama dah rasanya. Saja nak menerai buat jelly dari serbuk jelly. Sebelum ni K.Nor buat Konyakku Jelly yg readymade dlm pack, dah sedia ada gula. Rasanya agak pejal sket berbanding yg readymade tapi tetap sedap tambah lagi kat dalam tu K.Nor letak buah mangga yg dipotong kiub. Enak jer dimakan sejuk2.


Thanks Rima for the recipi. K.Nor nak share kat sini utk mudahkan rujukan di lain waktu.. Tq ^__^


KONNYAKU JELLY
source : Rima

Ingredients
15 gm. Konnyaku jelly powder
80 gm. fine sugar
170 ml concentrated fruit syrup (i used fruit syrup fm lychee's can)
730 ml. water

Method:
Mix konnyaku powder with sugar and stir well.
Boil water with fruit syrup till it boils.
Pour in konnyaku powder and sugar mixture and stir till dissolves.
Place cut lycee into mini jelly moulds and pour mixture.
Leave to set.
Chill before serving.

Dalam kehijauan ada kebiruan.. nampak tak? nampak tak?
^____^

18 comments:

  1. Sejuk je rasa masuk kat tekak...emmmmmmm....comel n cute...

    ReplyDelete
  2. cantiknya warna jelly tu..siap ada biru kehijau hijauan..cayalah...

    ReplyDelete
  3. K.Nor... cutenya jelly tu... warna warni gitu... anak2 kalau nmpk mesti suka kan... ermm jgn kata anak2.. diana sendiri pun suka tgk..:)

    ReplyDelete
  4. cm terasa2 mkn jelly...nk cnp resepi ni kak...ada 2 bngks dlm lemari..dah lama dok diam kat situ tetiba tgk jelly kak nor dia dok cak2 n loncat2 plak :))

    ReplyDelete
  5. Dalam kehijauan ada kebiruan.. nampak tak? nampak tak? x nampak..kalau bagi mkn baru nampak kot..^______^

    ReplyDelete
  6. eh norrr,pekenan lah nengok sudu putih tu..pinjam sat nak senduk masak lemak nangka..hehehe..

    terasa segar jelly ni bila masuk ke anak tekak kan nor?.

    ReplyDelete
  7. wahhhhh...cantiknyaaaa......
    nak...nak..nak....
    yang warna hijaubiru tu..

    ReplyDelete
  8. bestnya makan ketika musim panas gini. Still nampak warna w/p color blind!

    ReplyDelete
  9. Cantik sekali~!!! ;)

    Love pun selalu buat jeli konnyaku. Letak nata de coco je. Heheh :)

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum kak

    cantik nya :)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum..
    Kak nor agak2 kalau letak honeydew sedap tak?

    ReplyDelete
  12. comelnyaaaa... macam ada berlian dalam jelly tu Nor :D

    ReplyDelete
  13. Ah..cumelnyaa...huh..paling suka tengok yg kebiruan dalam kehijauan tu..hihi

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum...

    k.cek >> yep.. mmg sejuk anak tekak di kala musim panas ni :)

    nazrah >> yg biru dlm hijau tu sebenarnya berbentuk bunga tp tak nampak sgt shape ia tu.. :)

    diana >> tu la.. bila dlm gambar cantik jer yg hijau kebiruan tu :)

    del >> wahhh siap berjoget2 ya jelly tu del ... hehee jom menjelly del :)

    ReplyDelete
  15. fieza >> tak nampak? ish... kena tambah power spec dah tu.. :)

    k.nim >> lemak nangka? kat mana pulak ada lemak nangka ni k.nim? lemak udang ada la.. hehe

    mas >> sila2.. :)

    teratai >> agaknya k.ga nampak kaler apa ya.. oren gak ke?

    ReplyDelete
  16. love >> akak pun suka letak nata tp dah kebetulan ada buah mangga kat dapur, guna aje la kan. :)

    pia >> w'salam.. akak ke cantik? mekasih.. hihi

    sam >> boleh aje.. tp biar yg dah masak, baru lembut sket

    CT >> berlian? hehehe

    sue >> mesti yg kebiruan tu gak yg dia berkenan :)

    ReplyDelete
  17. as salam kak nor...

    jengah2 cni td cari2 CKT kak nor..huhuhu...jadi x buat CKT utk berbuka semalam..^___^

    kak lia copy resepi choc filling...nak buat petang ni,blh sapu kat roti utk bekal anak2 sekolah esok...x yah lah nak beli jem nutella lagik...jimat sikit kan kak.....

    tq tau kak nor..:D

    ReplyDelete
  18. lia >> salam lia.. mmg buat tp tak sempat nak post lagi.. kejap lg ya..

    silakan.. nanti lia ejjas gula tu ya.. yep mmg menjimatkan kalau buat sendiri :) yr welcome ...

    ReplyDelete