f Secubit Garam: Smutiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.............. ^___^

N3 Terkini

Friday, April 22, 2011

Smutiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.............. ^___^



Sapa pernah buat Watermelon Smothie ni? Resipi dari Yani MyResipi ni.. Tak pernah buat? Rugi.. rugi.. try la buat.. sedap ni tau.. Kalau ada lebihan tembikai tu, nak2 tembikai yg kureng manis potong2 dan letak dlm bekas plastik dan simpan biar ia bertapa, keras kejung dlm freezer. Tp jgn la lupa buang kulit tembikai tu ya.. Pastu kena ada susu fresh dan yogurt yg plain punya. Pastu ikut resipi kat bawah ni dan boleh lah nikmati Watermelon Smothie yg menyegarkan anak tekak ni. K.Nor pun perah dah buat dulu menggunakan tembikai kaler kuning, pun sedap! Jom la try.. :)


WATERMELON SMOOTHIE
resipi : Yani Myresipi

Bahan-bahan:
500g tembikai
200ml susu segar
100ml plain yogurt
3 sudu besar gula
sedikit hirisan tembikai utk hiasan
sedkit chocolate chips utk hiasan
Daun pudina utk hiasan

Cara-cara
Potong dadu tembikai selebih kurang saiz ais kiub dan buang bijinya. Frozen tembikai tadi lebih kurang 4-5 jam.
Masukkan tembikai yg dah difrozen ke dalam mixer/blander. Masukkan juga susu segar,yogurt dan juga gula. Kisar sehingga jadi bentuk smoothie.
Tuangkan ke dalam gelas yg sesuai dan hias dengan hirisan tembikai, chocochips dan juga daun pudina.





19 comments:

  1. ;p~~~ terliur...now saya kepingin alpokat..x sabar nak membuatnyerrrr

    ReplyDelete
  2. dan dan tekak trasa nak minum air batu..
    panas2 lak kat sini.. huh nak minum air suam elok untuk kesihatan.huhu

    ReplyDelete
  3. Kak nor,baru jer wat laici smuti klmarin,hihi..Pstt akak,sy pernak wat guna tembikai,tapi xfrozenkan tembikai,tambah ais n blender skali,nnti nak try resepi nih lak..

    ReplyDelete
  4. Emmmm...dah rasa....rasa tembikainya...sejuk aisnya...haaaa...lega...
    sedapnya Nor....bak kak cek segelas....=)

    ReplyDelete
  5. kak nor...mas ambik segelas yerk.....
    pedas ni sebab baru lepas makan bakso....he..he..

    ReplyDelete
  6. kak nor,
    saya tengok pon dah rasa sejuk kat tekak..apatah lg kalau minum nyer..meh segelas..hihi

    ReplyDelete
  7. Salam..K.Nor..nasib abik kat KL hujan skang, kalo panas terik leh terliur tgk smoothie K.Nor ni..hehhe

    www.cikladablog.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. mai segelas smoothie tu K.Nor, Yatie kepedasan mkn ikan bakar berempah harum ni....

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum..

    MDN >> tang jus avacado tu tak pernah lagi k.nor try buat.. tp dah pernah minum masa kat belanga aritu :)

    izah >> akak buat ni pun, srupp dua tiga teguk jer.. yg lain2 tukang perabiskan.. akak tetap teguk air masak suam :)

    zaliedana >> kalau kita letak ais dah lari rasa dia kan, ni rasa tembikai 100% lagi la sedap .. try la ct

    norlie >> jom sejukkan tekak :)

    ReplyDelete
  10. k.cek >> boleh aje k.cek .. jap nak blend ya.. :)

    mas >> kut ya pun nak amik bawak la sekali dgn bakso.. boleh wat barter :)

    norul >> sib baik dtg awal arini, ada lg ni.. :)

    zila >> ehhh.. add blog baru ke zila? ke k.nor tak perasan.. hehe..

    yatie >> hhhhhuuuuuuu.. sorang lagi .. nak air tp tak bawak makanan sekali hehe

    ReplyDelete
  11. Assalamulaikum Nor..

    cuaca panas2 memang sesuai lah kalau dpt minum smoothie ni. sejuk jer masuk tekak..halusssss

    ReplyDelete
  12. Assalam perkenalan K.Nor..selalu g dapur akak cuma x tinggal jejak,erm nampak sedap smutii ni,insyaALLAH ada tembikai nanti saya nak cubalah..resepi akak2 pun menyelerekan..tq sudi kongsi resepi..

    ReplyDelete
  13. sabar jer lah ngan kak Nor ni tau..org masih batuk menayang smothie pulak ni..nanti tunggu baik batuk ni kita lak nk tayang...tapi kalau akak kasi segelas tu belasah juga ..hehehe

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum kak :)

    memang smooth jer kalau msk tekak pia ni hihi

    ReplyDelete
  15. lama tak buattt.. tembikai pon dah habis kena tibai.. jdnya.. tumpang kat umah kak nor ja la.. kihkihkih

    ReplyDelete
  16. Oh tidakkk!!!!!...lalu sini nampak smoothie la plakkkk!!!!!..Lama tak buat smoothie ni....

    ReplyDelete
  17. salam semua...

    dahaga ya.. jom pekena smuti.. erkkkkkk...!! smuti k.nor dah abis la.. dah.. gi balik godek sendiri kat dapur ya.. hehe

    ReplyDelete