f Secubit Garam: Ayam Masak Hijau Berempah

N3 Terkini

Thursday, April 28, 2011

Ayam Masak Hijau Berempah

ASSALAMUALAIKUM...

Tak berapa nak hijau padahal masa menumis rempah dah jelas warna hijau, bila dimasukkan ayam terus hilang kaler hijau timbul kaler kuning padahal guna serbuk kunyit sket jer tu..

AYAM MASAK HIJAU BEREMPAH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3/4 ekor ayam ~ dipotong
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada sulah
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1/2 in halia *
3 biji cili hijau *
5 - 7 bj cili padi hijau *
1 pokok daun sup * ~ (* diblend)
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 cawan air
garam
gula
1 biji limau nipis
secekak kacang buncis ~ dipotong
1 biji cili ~ dihiris serong
sedikit hirisan daun sup ~ utk ditabur
minyak

Cara :
Panaskan minyak dan goreng ayam yg diperap dgn garam dan serbuk lada sulah hingga masak.
Toskan.
Tinggalkan 5 sudu minyak dan masukkan bahan2 yg diblend.
Tumis hingga garing dan masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih.
Tumis hingga wangi dan masukkan 1/2 cawan air.
Biarkan hingga pecah minyak dan masukkan garam, gula dan ayam yg digoreng tadi.
Gaul hingga sebati dan masukkan perahan limau nipis, kacang buncis dan cili yg dipotong serong.
Goreng seketika dan padamkan api.
Hidangkan dlm pinggan dan taburkan hirisan daun sup.

*K.Nor dah edit sket dlm resipi ni ya. Untuk elakkan ayam jd warna kuning, sila skip serbuk kunyit tapi gantikan dengan serbuk lada sulah..


12 comments:

  1. Waaa .. mcm sedap je. tp byk gak bahan2nya ye. Insyallah satu hari nnt saya cuba. thnks for sharing kak.

    ReplyDelete
  2. wahhhh...sedapnya tengok ayam tu....2 dalam 1...dah ada sayur sekali..mas suka...
    meh tukar ngan ayam mas...he..he,.
    kalau nak masak berkuah sikit boleh tak kak.....

    ReplyDelete
  3. sedapnya menu akak ni...nk tumpang lunch boleh?..hehe

    ReplyDelete
  4. sedap ayam masak macam ni nor..
    siap ada sayur sekali dalam nya tu..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum...

    ella >> nak kata banyak tak jugak tu.. bahan2 pun yg biasa ada kat dapur jer.. try la buat.. insyaallah sedap :)

    mas >> boleh aje, mas lebihkan air pastu jgn masak sampai kering.. baru la berkuah sket..

    nieza >> meh nieza.. sampai awal hari ni kan.. meh kita makan sama2 :)

    ayu >> senang kan ayu bila dah ada sayur.. 2 in 1 hehe.. saja nak menambahkan kaler hijau dlm masakan tu.. tp hasilnya pun sedap..anak nor suka, cik abg pun suka, sedap dia org kata.. try la :)

    ReplyDelete
  6. hari ni saya tak maakn nasi lagi.. tengok lauk kak nor..lapor terusss

    ReplyDelete
  7. assalam kak..

    menarik tertarik mmg laju masuk dlm tekak ni, kalu depan mata..hehehe

    ReplyDelete
  8. Nor, baru nak kata "ku lihaaaaattt ijooo"..tp dah kurang ijo pulak, lenkali jgn letak serbuk kunyit terus Nor, gaul dgn lada sulah jek...mst ijo punyerrr..hehehe

    ReplyDelete
  9. izah >> aikk.. dah diet ek.. :)

    shida >> salam shida.. mmg menyelerakan :)

    ummi >> tu pasal la.. padahal bubuh sket jer kunyit tu.. mmg dah plan lain kali tak nak letak kunyit dah, gaul ayam dgn lada sulah dan garam jer kan.. tq

    ReplyDelete
  10. wahh..makan ngan nasik minyak or nasik tomato mmg ngam nih kan kak..
    bila laa nak msk yg ijau2 nih..haih..teringin lak tekak ni haa

    ReplyDelete
  11. sue >> try la.. sedap tau.. eh ijau la best.. biru? tak main la.. hihi

    ReplyDelete
  12. sedapnye..nak cuba la nnti..terima kasih kak share resepi ni..(^_^)

    ReplyDelete