f Secubit Garam: Ikan Aji2 Masak Kari

N3 Terkini

Thursday, April 21, 2011

Ikan Aji2 Masak Kari

ASSALAMUALAIKUM..

Satu lagi menu yg digandingkan dgn Ayam Goreng Madu dalam n3 Nasi Daun Pisang. Resipi kari ikan ni asalnya dari Love2Cook. Saja nak mencuba stail baru memasak kari ikan. Love gunakan ikan senangin manakala K.Nor guna ikan aji2. Sedap kari ni tambah lagi bila dimakan dgn berpinggankan daun pisang.. Tq Love for sharing the recipi. Izinkan K.Nor share kat sini lak ya..


THREADFIN FISH CURRY / IKAN SENANGIN MASAK KARI
by love2cook
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients :~
2-3 slices of Threadfin ~ cleaned
1/2 tsp mixed spice seeds (mustard seeds, cumin seeds & fenugreek seeds)
4 garlic cloves ~ chopped
1/2 inch ginger ~ chopped
1 onion ~ sliced
2 green chillis ~ sliced
1 stalk lemongrass ~ lightly crushed
1 sprig curry leaves
3-4 large lady fingers ~ chop off both edges
3 cups of water
2 tbsps fish curry powder
1 tbsp chilli powder
1 tsp turmeric powder
80ml coconut milk ~ optional ( I added)
1 large tomato ~ cubed
2/3 tsp tamarind paste
Oil

Method :~
Heat oil in wok. Saute mixed spice seeds. Add onion, green chillis, lemongrass and curry leaves. Stir until fragrant, add garlic and ginger. Stir for 1 minute.
Add water, tamarind paste, fish curry powder, chilli powder, turmeric powder and salt. Mix well and let it boil for 5 minutes.
Add coconut milk and lady fingers. Let it boil again for 5 minutes. Add tomatoes.
Now, add the fish blocks. Cover the wok and cook under medium heat for another 8 minutes or until fish is cooked. Stir gently once awhile.
Check for salt and dish out.

*** Adjust the amount of water used according to your preference. I'd always prefer thick curries.


15 comments:

  1. apa nama lain ikan aji2 tu?x pernah dgr

    ReplyDelete
  2. EE >> nama lain k.nor tak pasti, tp cuba tengok kat sini ya..

    http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2009/08/colek-ike-aji2.html

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak

    adoi2,lapa balik(lagi)hihi

    nak bendi tu,sedap kuah kari meresap dalm bendi tu

    ReplyDelete
  4. uihh..terliur lak nengok kari ikan nih...dh lama x mengari..
    ikan aji2 tu cam ikan aya(tongkol) ke kak?lum bukak link akk bg atas tu sbb dkhuatiri x nmpk gmbar gak pasal tenet lemau nih..hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya ikan masak kari nie akak... makan ngan nasi berdaun pisang gitu lg ha'... sememangnya yang terbaik... sedap tu akak... suka idea mkn berpinggan daun pisang nie.. :)

    ReplyDelete
  6. hooo..kira nih dah pinish le kak ek..hihi..ikn aji2 tu canne ek? ada rupa ikan apa yer? hihi..saya tak kenal sgt ikan2 nih, tau makan je...ikan paus ngan jerung kenal bebenor ler...

    ReplyDelete
  7. Hope you liked the curry kak! New fish to me...looks so delicious lor your curry! ;)

    ReplyDelete
  8. kari pun sodap! tapi ikan tu tak pernah mkn lagi ler kak..jakun lak saya ni..hehe

    ReplyDelete
  9. Nor...
    kak cek pun tak tau ikan Aji2 tu ikan ape eek...

    Nampak sedapnya kari ikan tu...

    ReplyDelete
  10. bestnya makan nasi atas daun pisang...kalau daun pisang tak der? errr...daun keladi? gatal tak? he he he

    ReplyDelete
  11. Adeh apasal tak keluar pulak dah comment panjang panjang..

    As i said.. ku macam tersiksa batin melihat makanan dalam daun pisang.. memang shiok kan.. kalau boleh sekarang jugak nak pi cari kedai mamak.. ape tu ikan aji?? tak pernah dengar pong..

    ReplyDelete
  12. Assallamualaikum Kak nor..
    Kak, Naz suka lauk tgk lauk akak tu tp.......kalau dapat makan lagi suka..hehehe..
    p/s: Kak, mana gmbr mould tu? Tak sabo ni nk tgk..:))

    ReplyDelete
  13. Rajin betul le akak saya mencuba. i like

    ReplyDelete
  14. arrghh...bestnya kari ikan...makan lak beralaskan daun pisangg...
    sedappnya..

    ReplyDelete
  15. ikan aji2 ni sedap kan kak nor.. isinya lembut.. serupa mcm ikan sisa nabi jugak.. tp kat sini jarang lak nampak.. mungkin kat pasar besar adalah kot.. sy / abg sy selalu belanja kat kedai runcit yg jugak ada jual brg2 basah... maklum kalau hari kerja tu kdg belanja pun dah petang/mlm.. mana sempat nak ke pasar besar.. hehe..

    ReplyDelete