f Secubit Garam: Mocha Almond Muffin

N3 Terkini

Wednesday, April 20, 2011

Mocha Almond Muffin

ASSALAMUALAIKUM...

Jom layan muffin, resipi dari TiffinBiru.. Mntak izin ya Che Mat, K.Nor nak kopipes resipi kat sini.. Mekasih..


MOCHA ALMOND MUFFIN
resipi : CMGebu
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHANNYA :-)
90 gram mentega
70 gram gula halus
110 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan diayak)
1 biji telur gred A
50 ml susu segar
3/4 camca teh esen vanilla
1 camca teh mocha flavor
Cincangan kacang badam secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan mufin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
Putar mentega dengan gula halus hingga sebati, masukkan telur dan terus memutar hingga putih dan kembang. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Putar sebati
Akhir sekali masukkan esen vanilla dan mocha flavor, kacau rata. Sudukan 3/4 penuh dalam acuan muffin atau muffin cup tadi. Tabur cincangan kacang badam atasnya.
Bakar 20 - 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan... Selamat mencuba untuk semua....


18 comments:

  1. akak....nak mapin......
    sedappnya tengok.......
    mas mencari2 bekas mapin tu kat kedai bakery....memang tak de ......geramm betul...

    ReplyDelete
  2. As'salam kak nor..ada mapin jugak ye..npk sdp tu rasa moca.. nak rasa ke purlu try buwat ni...

    ReplyDelete
  3. mapinnn..
    kak nor..texture mcm kek ek..sedap ke?

    ReplyDelete
  4. sedapnyer...mocha2 ni mmg saya suka..

    ReplyDelete
  5. nak tanya soalan sama mcm makcik izah..hehe..

    stok almond abis nih..mintak stok almond akak leh?haha..

    ReplyDelete
  6. mas >> cuba cari kat kedai bagus/bake with yen, setahu akak kat situ banyak choice cup2 nih :)

    sheila >> haippp!! belum abis pantang.. hihi

    izah >> sedap, wangi bau mocha.. teksture cam kek sbb kita beat dgn mixer kan bukan gaul2 bodo hihi

    leen >> alhamdulillah.. cedap :)

    norul >> yep, wangi cam bau kopi jer :)

    sue >> apa ni, soalan sama, menu pg td pun sama.. kembar siam ke? atau kembar mak bapak lain2 :)

    nak bg pun tak boleh la sue, stok almond nib ada dlm 2 sudu besar jer lagi :)

    ReplyDelete
  7. mocha2 ni yang kita suka..boleh masuk list ni..

    ReplyDelete
  8. Assalam akak,mapin tuh menggoda lah kak,hihi..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum..
    K nor ni suka buat saya tensen le. Arggghhh geramnya

    ReplyDelete
  10. wahh.. mapin mmg sedap.. buatnya pun mudah.. lebih seronok sbb anak2 pun suka..

    p/s: kak nor.. TQ.. sy dah c&p resepi ccbs dari blog kak nor.. dah buat laaaaamaaa.. hehehe.. mmg best sesangat!!

    ReplyDelete
  11. akak, nak mapinnnn...mesti wangi jer mapin ni ehh..

    ReplyDelete
  12. uishhh mapin mocha sure sedap ni...harum semerbak jer...hehe

    ReplyDelete
  13. ayu >> try la ayu, lembut jer muffin ni.. wangi dgn bau mocha :)

    zaliedana >> dah tergoda, masuk list pastu buat ya.. :)

    sam >> w'salam.. tak baik tensen2.. :)

    ReplyDelete
  14. ratna >> try la.. sedap gak ni :)

    sedap cbbs tu kan :)

    tun >> yep.. wangi dgn bau mocha

    nieza >> jom memapin nieza :)

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Nor,
    Merekah gak ye muffin tu walaupun cara wat guna mixer....kunpius jap

    ReplyDelete
  16. alyn >> w'salam.. apa yg konpius tu? sbb guna mixer utk adun muffin? bg k.nor la, tak semestinya kita adun dgn tangan aje yg boleh buat muffin jd crack. ianya bergantung pd cara kita membakar. ia peru api yg kuat utk naikkan adunan muffin dan buat ia jd crack..

    ReplyDelete
  17. Suhu 180c ke atas kan...sb puas sy wat xmerekah pn,setakat crispy kt ats je...huhuhu

    ReplyDelete