f Secubit Garam: Nasi Daun Pisang

N3 Terkini

Thursday, April 21, 2011

Nasi Daun Pisang

ASSALAMUALAIKUM...

As per request by si anak teruna, si tukang masak pun buat la dgn senang hati. Nak tau apa yg direquest oleh Naim ni? Jom layan....


Yer.. betul.. Naim yg request nak makan ni. Si emak, si ayah, si anak dara dan si anak bongsu pun tumpang sama la menikmati keenakkan makan nasi berpinggankan daun pisang. Memang syok, tambah2 lagi bila nasi dan lauk2 tu panas2, aroma daun pisang tu yg menyedapkan makanan yg disuapkan ke mulut. Luqman yg jenis banyak songeh tu pun ikut sama suka makan nasi beralaskan daun pisang. Siap mintak, lepas ni mak buat lagi ya... hehe Untung arini, tak payah basuh banyak pinggan.. ^___^


Lauk2 yg digandingkan tu akan K.Nor masukkan n3 lepas ni ya.. Tungguuuuuuuu......... ^___^

28 comments:

  1. atie: nampak sedap k nor!!... lauk nasi lemak tu lain dr biasa..hehe...style ganu eh...

    ReplyDelete
  2. masyallah Nor...sungguh sedap ni..rasa cam kat kedai mamak daun pisang:)selamat makan tengahari

    ReplyDelete
  3. Asalammualaikum kak

    enak nya,wangi hmmm

    tiba2 rase SGT lapar,hihi

    ReplyDelete
  4. Memang untung KNor oi takpayah basuh pinggan, saya pulak mengidam nak mencari nasi daun pisang nih Hahah!

    PojiePooh; Hanya Satu...

    ReplyDelete
  5. alahai kak...tibe2 feeling mkn kt kedai mamak lak..huhuhu

    nk pi cr nasik la jap...

    ReplyDelete
  6. Kak Nor ni..sengaja tau!..mana nak pi cari kalau baby kat dalam ni nak exactly macam tu..huhu..:p

    anyhow kak nor..lapar tengok ni la kak nor..

    ReplyDelete
  7. Memang meleleh sangat2 tengok nasi daun pisang dgn kari ikan+bende tu. Adussss...boleh terasa2 kesedapannya tu!
    Patutlah si Naim mintak, kalau saya pun mintak jugak, hehehe.

    ReplyDelete
  8. adoiiiiiiiiiiii laaaa kak nor , saje je menduga iman saya yg tgh nak diet ni konon²nya hihihi

    ReplyDelete
  9. memang tak disangkal lagi Kak Nor...makan beralaskan daun pisang nie ada keistimewaan tersendiri...Uishh..kecur dah nie.

    ReplyDelete
  10. norrr
    sesekali makan nasi gaya gini memang terbaik lah nor..bestnyaaa..
    harus gak akak mencari daun pisang hujung minggu ni pula.

    ReplyDelete
  11. salam nor..waduhh..sedapnye npk nasi daun pisang ni..tingat kt kedai mamak diKL yg wat gini...lapor lah tgk ni...

    ReplyDelete
  12. Kak nor,mkn nasi alas daun pisang mmg sempoi kak..Sedap wangi jer..Tambah2 nasi lemak@minyak..Fuhh terangkat..

    ReplyDelete
  13. kak nor..memori daun pisang..kat kedai mamak atau makan nasi ambeng ..perghhhh..mmg sedap nasi + aroma daun pisang gini.

    ReplyDelete
  14. bestnya makan nasi beralaskan daun pisang..........
    maunya bertambah2 nasi tu..he..he..

    ReplyDelete
  15. Akakkkk...wanna join for lunch here!

    Banana leaf meal...heaven!

    ReplyDelete
  16. wahhh.... bukan main lagi ramai yg mengomen ya... mesti semua ni peminat nasi daun pisang.. nak join sekali ke? jap ek.. nak gi cantas pelepah pisang dulu.. togel gak la nanti pokok pisang kat bawah sinun.. harus tinggal batang jer nanti.. hihi

    *atie >> dah pandai pun tinggalkan komen kat n3 ya.. tahniah :)

    ReplyDelete
  17. kak Nor, saya pun nk minta juga...kat sini daun pisang mahal ler...sure sedap kan bau wangi jer nasi tu adehhh terliurla kak..hehe

    ReplyDelete
  18. aroma daun pisang yg naek dek nasi n lauk panas2 mmg membuat selera lgi bertambah2 hahahaha...

    ReplyDelete
  19. alaaaaaa...org sakit gusi x blh nak makan nasi..:( tp mmg best kan kak klu makan b'alaskan daun pisang ni..lg2 klu makan ramai2...mmg meriah...

    jimat duit air arini kan...he3...

    ReplyDelete
  20. K.nor.... Lieza nak sedaun....cpt2 letak menu apa yg digandingkan tu....terliur ni...

    ReplyDelete
  21. kak ala2 makan kat indian restoran gitu

    ReplyDelete
  22. Kak Nor, teringat dulu bos belanja Tun pergi kat Rest. India yang terkenal dengan Nasi Daun Pisang di area KL nih after balik dr site..tu yg mcm pernah dengor ajer..hihihi...

    ReplyDelete
  23. nieza >> jap ek.. nak courier daun pisang utk nieza :)

    aizura >> betul tu ...

    lia >> jimat sket la.. :)

    lieza >> dah letak dah tu.. mkn elok2 ya.. :)

    mimi >> ala2 jer hehe

    alexxa >> nah amik tisu ni.. :)

    tun >> k.nor makan gak, tp kat tganu ni jer :)

    ReplyDelete
  24. SALAM...
    saya As. selalu masuk umah kak nor ni. Tq bagi idea nak memamasak. Kak Nor x ada ke resepi nasi air dan nasi kerabu. teringin nak makan tapi x tahu bahan2 dan resepinya

    ReplyDelete
  25. as >> w'salam.. mekasih as sudi bertandang ke SG ya.. utk 2 resipi tu cuba as search kat myresipi ya.. insyaallah ada resipi2 tu kat sana

    ReplyDelete