f Secubit Garam: Agar-Agar Santan Gula Melaka

N3 Terkini

Wednesday, April 20, 2011

Agar-Agar Santan Gula Melaka

ASSALAMUALAIKUM...

Banyak sungguh nama bagi agar2 ni kan. Ada yg panggil Agar2 Gudir, Agar2 Gula Melaka dan ada yg panggil Agar2 Lumut. Tak kisahlah, nama yg mana satu pun sbb bendanya sama jer. Yang pasti bukan aje nama tak sama, sukatan bahan2 pun tak sama walau basic ingredients tu sama. Banyak resipi agar2 ni menggunakan agar2 bertali tapi K.Nor lebih suka guna agar2 serbuk sbb lebih cepat sket siap masak. Kalau agar2 bertali ni lambat nak hancur walau kita dah rendam. Lagi satu kena tapis sket kalau guna agar2 bertali.. ermmm... kalau dah kurang ghajen tu ... mcm2 alasan kan.. hehe


Hasil selongkar dapur ke dapur K.Nor jumpa resipi Agar2 Gula Melaka ni tapi diberi nama Agar2 Santan Gula Melaka kat rumah Mek Hana Jepun Kuantan. Resipi asal dari Watie Erman kalau tak silap. K.Nor ikut sukatan yg Hana buat dgn sedikit ubahsuai mengikut bahan yg ada kat dapur. Halal ya Ina, Watie, nak share resipi tu kat sini utk mudahkan rujukan di lain waktu. K.Nor suka teksture puding yg terhasil ni tak pejal sgt dan tak lembik sgt.. just nice :)


AGAR2 SANTAN GULA MELAKA
sumber: Hana

Bahan-bahan
10g serbuk agar-agar (12gm)
1/2 cawan gula merah (nisan)
1/4 cawan gula putih
1150 ml air (1100ml)
120ml air campur 1 paket santan serbuk(Akak guna jenama KARA) (170ml santan pekat)
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan

Cara-cara
Masak air dengan gula dan daun pandan (kalau guna gula merah cap bintang tak payah tapis)
bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
Kecilkan api
kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
Tuang kedalam acuan yang anda suka
Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk.

* yg kaler merah tu sukatan yg K.Nor buat.


33 comments:

  1. Kita admirer betul ngan acuan munga munga tu...eee..geram jer...tak jumpa2 kita cari...waktu panas2 sedap ni makano

    ReplyDelete
  2. lama dah tak makan agar2 ni...
    sedappnya...
    nak seketoi kak...
    cantik jerk agar2 akak tu....

    ReplyDelete
  3. Cumilnya bunga2 tu...kita suka2. Bak spiring kak Nor

    ReplyDelete
  4. sedapnya agar-agar ni kak....lama tak buat nanti copy resepi dulu masuk list...hehe

    ReplyDelete
  5. sedapnya makan agar2 ni bila cuaca panas kan kak....lg2 yg baru keluar dr peti ais.....laju je masuk mulut..:)

    p.s: kak nor....nak tanya sikit ni pasal choc filling.naper lia buat x sama dgn kak nor punya yer....akak punya nampak pekat tp lia punya x jd camtu....bila kat dlm peti ais dia pekat tp bila keluarkan jd cair sikit....masa kacau kat atas api mmg kene tunggu sampai betul2 kental ke kak?

    ReplyDelete
  6. salam kak nor..

    nak tanya la, nana pun dh byk kali wat tp mesti layernye xbalance mcm kak nor wat...biasanye mesti layer santan tu lg byk dr yg jernih tu...sbb apa ek?

    ReplyDelete
  7. dedulu agar ni la menjadi pojaan atiku,agak2 kalau buat nak kena perabih sensorang ka?so makan umah Kak norrr je

    ReplyDelete
  8. nazrah >> k.nor pun suka gak acu tu.. mudah jer nak keluarkan puding/agar2 :)

    mas >> ehhh tadi dan amik kat fb kan.. takkan nak lagi kut :)

    mekna >> uikkk sepiring? tak bley.. seketul jer boleh :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum K.Nor,
    cantiknya agar2 santan gula melaka ni....baru tadi Yatie cari resepi puding2 kat blog akak ni....dah kuar agar2 ni plk..hai rambang mata di buatnya, nak wat mana satu ni..semuanya sedap....

    ReplyDelete
  10. nieza >> silakan.. tq :)

    lia >> mmg filling tu tak pekat sgt. cuba lia masak lebih lama tp kena guna api slow la kalau dah pekat sket tu, kang hangit

    nana >> tak tau nak kata la nana, k.nor buat tu elok jer jd lapisan samarata.. cuba nana guna resipi ni pulak, tengok camna ya..

    mungkin nana kena masak biar betul2 mendidih.. pastu biarkan mendidih sket lagi biar nampak santan tu berketul2 sket ya.. (jgn lupa sentiasa mengacau )

    mimi >> apasal mimi, anak2 dgn zam tak suka ke agar2 ni?

    ReplyDelete
  11. yatie >> salam yatie, hehe.. patut la bunyi keletung keletang td ya.. hehe

    kalau nak yg mudah dan cepat siap, bahan pun tak banyak, try yg ni.. kejap jer dah boleh ngap (tp kena sejukkan dulu la baru lagi syok :)

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum kak

    adoi,akak ni buat pia terliur ptg2 ni..hjn pulak tu hihi

    ReplyDelete
  13. Assallamualaikum Kak Nor,
    Emmmm..tahap ghajin jugalah kalau buat tu.. X kiralah guna agar2 serbuk ker, agar2 tali ker.. Sedap kan agar2 ni.. Naz suka.
    Akak nk tnya ni, gmbr agar2 akak yg last tu, acuan nye akak dapat dari mana? Naz berkenan la dgn bntuk tu.. Dulu prnh nmpk puding di dapur Kak Nur kejadiannya mcm tu jugak. Nti akak bg tau eh.. Tq Kak.

    ReplyDelete
  14. lama tak buat agar2 mcm ni.. yg perisa pandan tu pun sama.. Ehh!! actually memang jarang buat agar2lah lately ni... musykil jugak ni... padahal mknnyer suka yg amat... hehhe..

    ReplyDelete
  15. Amboi kak Nor,
    Resepi bebiasa jer...tapi design nyer...sangat terkini...

    ReplyDelete
  16. Sama ngn kak Madiha, lama dah tak buat yg guna nisan ataupun yang pandan...padahal klu dah buat, cepat ajer habis..hihihi..
    dah kak nor post ni, leh la buat next time.. ^__^

    ReplyDelete
  17. cantik agar2 nor ni..
    rasa macam nak ngap seketul dah lama kita tak makan agar2 ni..the last time kita makan bila my mum yang buat and that was a few years ago..so far kita belum pernah try buat sendiri..hehe

    ReplyDelete
  18. cantiknyaaa..
    saya pun dah try buat resepi ni pun amik kat rumah kak hana..
    sedap sedap..ooo banyak santan tu..hehe

    ReplyDelete
  19. Salam k.nor....baru dpt nak terjah ni haaa...semput semput...dari td lg...lepas g umah izah tak leh kemana kena balik umah semula....seksa bila broadband dibawa pergi...
    K.nor sedap tu agar2 camtu...lama tak mkn...apatah lg nak buat sendiri...biasa bulan puasa mak buat..hukhukhuk
    Wah Kali ni word verificationnya "nabil"hehehe

    ReplyDelete
  20. memang suka ngan agar2 santan gula melaka... sedap sesgt...:)

    ReplyDelete
  21. pia >> meh jamu selera dgn agar2 sejuk ni nak? :)

    naz >> insyaallah, akak snap gambar mould tu ya..

    ratna >> k.nor ni bukan jarang2 tapi kadang2 jer hehe

    gerau >> wahhh adik hajjah gerau... lama tak nampak mengomen.. per kabar? hehe..

    ReplyDelete
  22. rabiatun >> slmt mencuba tun :)

    ayu >> acu cuba buat resipi ni, insyaallah jadi dan sedap.. try laa :)

    izah >> yep, mmg sedap... :)

    ReplyDelete
  23. lieza >> oo patut la tak update blog ya.. tarik nafas dalam2.. relek.. nanti kejar balik mana2 yg tertinggal ya. hehehe

    k.cek >> jemput layan mata :)

    diana >> yep, mmg diakui sedap agar2 stail lama ni kan :)

    ReplyDelete
  24. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    ReplyDelete
  25. dh lama plan nk buat agar2 ni tp masa tengah teringin gula melakanya xde..sekarang bila dh ada xterbuat2 juga...hehehe..dh nmpk kat sini kena buat le lps ni... =)

    ReplyDelete
  26. zihan >> slmt mencuba ya zihan...

    now serving >> tq so much :)

    ReplyDelete
  27. k.nor,nisan tu nk letak byk mane ek..cmne nk jadikan ianya stgh 1/2 cwn?

    ReplyDelete
  28. zila >> nisan tu k.nor potong kecik dan sukat dgn cawan metrik.

    ReplyDelete
  29. salam K.Nor :)

    sukkeeee sangat kuih nii.
    tp tak ingat namanye eheheh.
    tiba2 terjumpa gambar kuih ni kat blog akak, terus eksaited!

    nk mintak izin share entry ni eh kat facebook page saya

    http://www.facebook.com/pages/Chikabaker/116302325102646

    tenkiu akak! :D

    ReplyDelete
  30. chika >> w'salam.. dessert sepanjang zaman ni kan.. hehe.. silakan share.. k.nor dah like page chikabaker tu.. dan slmt mencuba resipi ni :)

    yr welcome :)

    ReplyDelete
  31. saya pun cuba...
    http://myhayatiz.blogspot.com/2012/05/resipi-puding-santan-plus-nangka.html

    ReplyDelete