f Secubit Garam: Chocolate Filling/Spread

N3 Terkini

Sunday, April 17, 2011

Chocolate Filling/Spread

ASSALAMUALAIKUM

Seperti yg dijanjikan ni K.Nor nak tayang Chocolate Filling yg K.Nor gunakan dalam Chocolate Rice Bun dalam n3 sebelum ni. Resipi ni K.Nor ambil kat rumah mek yung Anna Qawina. Kalau tak silap empunya resipi asal ialah Azlina Alias. Terima kasih pada dua2nya atas resipi filling ni ya.. Dan mintak izin utk share kat sini pulak.

Boleh gak nak buat spread atas roti ni.. sedap :)

CHOCOLATE FILLING
sumber: Anna Qawina
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
250ml susu sejat
180ml air suam
125gm gula halus atau gula kastor..boleh tambah sedikit jika nak manis
60gram mentega
60gram serbuk koko
40gram tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :
Campurkan susu,koko, air suam dan tepung jagung.Kacau
Tapis kedalam bekas berisi gula..Ana campur & blender sampai halus, terus tuang dalam bekas gula
Kacau dan pekatkan diatas api..guna api perlahan
Kacau sampai pekat
Campurkan mentega dan esen
Kacau sebati dan tutup api..sejukkan

* K.Nor lebihkan gula sbb serbuk koko yg K.Nor guna agak pahit.


22 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Kak nor tolong buatkan saya sebekas. Nanti saya pi ambik.

    ReplyDelete
  2. bila tgk bhn2 dan cara2nya memang nmpk senang jer kan K.Nor.. Terima kasih berkongsi resipi nie.. Suka sgt.. :)

    ReplyDelete
  3. sam >> amboi.. benda mudah gini pun nak order dgn k.nor ya.. dah.. pi balik rumah buat homework :)

    diana >> sama2 kasih..

    psst!! k.nor baru jer balik dr rumah diana, duk selongkar dapur diana, tengok2 n3 lama :)

    ReplyDelete
  4. oooooooo...gini caranya buat choc filling.....
    boleh try nanti...
    maceh kak nor....muahhhhh

    ReplyDelete
  5. nampak senangnya nak buat.. boleh try ni. lepas ni takyah ler dok beli kat kedai lg.

    ReplyDelete
  6. Assalamulaikum Nor..

    Inti ni kalau buat kan simpan dalam peti ais tu berapa lama bole tahan ni Nor. Elok gak kalau buat ni macam2 benda kita bole buat untuk inti kan..hehehe.

    tr kasih atas resipi ni ya Nor :D

    ReplyDelete
  7. hiii..kak nor dah buat..mmg lembik skt time baru2 masak kan, nak masuk dlm roti agak susah, kena boh peti dulu..lupa nak bgtau..hehe..tp kan, saya punya filling ni, tadi keluarkan dari peti, sapu kat roti, elok je tak bergentel2/melekat2 mcm jem yg kita simpan dlm peti kan..elok rata je..
    saya guna koko yg biasa2 je tp rasanya tetap kena tambah gula, bagi lemak2 mnis sesuai ngan roti tawar kan kak..

    Kak CT Delima : saya buat dah seminggu dlm peti ais, tadi mkn elok je lagi tu..takde tanda2 nak kena buang..hihi..rasanya ttp menten..

    ReplyDelete
  8. Knor...terima kasih kerana sudi berkongsi choc filing ne....saya suka sangat.

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Nor..
    Alhamdulillah..Akhirnya dapat gak resipi choc filling ni...Lepas ni dah boleh save budget pasal tak yah selalu beli nutella lagi..
    Thanks Kak Nor panjangkan resipinya sini

    ReplyDelete
  10. thanks kak sudi berkongsi resepi coklat filling nie...he..he..

    ReplyDelete
  11. Ty for sharing dear KNor.. someday nak cuba jugak tapi tak tahu bila lagi.. nak jot down recipe dulu ah.. :o)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikumwbh kak Nor.....owh....lama dah ayu nak carik resepi ni...kalo la kak nor ni sebelah pintu ni jer..:)..sonok dpt bw kat rumah kak nor ni.....leka nengok entry.....mmmmm ayu masih bizi la ni.....adeh.....

    ReplyDelete
  13. dah salin dah resepinya.. TQ kak nor & anna jugak...

    ReplyDelete
  14. mas >> sama2 kaceh :)

    yani >> mmg senang jer, k.nor guna handwisk jer, insyaallah tak berketul.. tp yani kena adjust manis dia tu ya.. sbb depend atas serbuk coklat gak tu..

    CT >> nor rasa tahan lama gak.. apa kata CT cuba buat half dr adunan dulu sbb 1 adunan dpt banyak gak

    ReplyDelete
  15. ana >> haa.. tu laa.. mmg agak lembik sket la.. tp rasanya kalau dah letak dlm fridge tak lembik sgt utk jdkan filling, tp utk spread nice :)

    noor >> sama cam k.nor gak masa mula2 nampak kat rumah ana aritu, mmg dah lama nak cari resipi filling choc ni.. :) slmt mencuba ya..

    nenie >> alhamdulillah. yg elok kita panjang2kan.. try la.. tp ejjas manis dia tu ya.. k.nor rasa kena tambah gula lg tu

    murni >> yr welcome .. slmt mencuba

    ReplyDelete
  16. rima >> yr welcome rima dear... nanti rasanya rima kena tambah gula lagi tu.. sbb tak rasa sgt manis filling tu

    ayu >> sama la dgn k.nor, dah lama cari resipi ni..

    take care ayu.. jaga kesihatan gak tau.. jgn sampai lepek dah.. all the best :)

    ReplyDelete
  17. SALAM KAK NOR..
    ARI TU SY DUK CARI2 GAK LAH RESEPI COKLAT FILING NI MERATA CARI TP DOK JUPE.NI KAK NOR DAH TAYANG KITA SALIN LAH YER BILA NOK WAT DOK TAU LAH TU HE..HE..AGAK2 KLU LETAK ATAS KEK @ BROWNIES PUN BEST GAK DOK

    ReplyDelete
  18. salam kak,nk mintak izin nk watresepi ni n nk share kat blog ye ;)thanks.

    ReplyDelete
  19. jumpa akhirnye nk buat filling ni..huhhh.. terima kasih kongsi ^^

    ReplyDelete
  20. ida >> sori ida.. k.nor terlepas pandang komen ida ni.. slmt mencuba ya.. (kut2 ida dah cuba pun sbb dah lama komen ni kan.. hehe)

    meare >> salam meare.. silakan

    nad fieya >> filling ni adalah ikut resipi asal yg saya ambil kat blog ana. rasanya kalau nak buat filling roti atau bun, tak sesuai kut.. ia agak cair. lebih sesuai utk spread atas roti. tp kalau utk buat filling apam ok jer tp kena guna plastik bag utk paipkan ke dalam adunan apam.

    kalau utk buat filling roti atau bun, ada post satu lagi yg mana resipi ni dah saya edit utk bg pejalkan sket supaya lebih mudah nak jdkan inti/filling

    ReplyDelete
  21. salam k.nor.. nk try~..sesuai utk apam eh? die x cair dalam pengukus ker?

    ReplyDelete
  22. izza >> w'saalm.. ikut kata anna qawina tu, resipi ni mmg asalnya tuan empunya resipi tu buat utk filling apam ..

    tp bg k.nor kalau utk buat inti pau atau bun k.nor lebih suka yg pejal sket sbb yg ni mmg kurang pejal (nak bentukkan doh mmg payah.. dan bila pau atau bun masak, ia jd lepek jer. utk versi edit yg k.nor guna masa buat bun dan pau boleh tengok kat sini: http://www.secubitgaramnor67.com/2011/05/chocolate-filling-versi-edit.html

    slmt mencuba.. pilih lah yg mana satu berkenan di hati :)

    ReplyDelete