f Secubit Garam: Telur Masak Taucu

N3 Terkini

Sunday, April 24, 2011

Telur Masak Taucu

ASSALAMUALAIKUM...

Sunyi sepi jer di hari minggu kan, jadi K.Nor pun tak nak pot pet banyak2.. Jom layan Telur Masak Taucu dan Kacang Bendi Goreng Bertelur.


TELUR MASAK TAUCU
sumber : Ayu S'pore
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients:-
3-5 biji telur
3 ulas bawang merah-dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
1biji lada merah dibuang bijinya dihiris-(Ayu tambah)
3 bj cili api ~ dipotong serong ~ k.nor tambah
1 inci halia-(Ayu gunakan sikit aje) ~ k.nor guna 1/2 in jer
1 sudu besar taucu ~ k.nor tumbuk
sedikit asam jawa
1 sudu kecil gula
minyak untuk menumis
garam secukupnya kalau perlu- sebab taucu dah masin

Method:-
Goreng telur mata lembu/kerbau macam biasa. Gunakan minyak sedikit.Jangan sampai garing, kalau goreng separuh masak lagi sedap. Angkat telur dan letakkan dalam pinggan. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau. Masuukan taucu(kalau minyak sikit sangat, nanti taucu hangit jadi tambah air panas kalau nampak macam nak hangit.) Masukan air asam jawa. Kalau nak sedap, asam direndam dengan air panas supaya pekat. Masukkan gula. masak sampai mendidih dan kuah pekat. Tuangkan kuah diatas telur.


Kacang Bendi Goreng Bertelur


19 comments:

  1. kak nor....lauk yang simple dan sedappppp......
    boleh try buat nanti..
    selalu mas buat ikan masak taucu jerk....
    bendi tu..sedappnya

    ReplyDelete
  2. K.Nor.. dua2 saya suka, nakkk!!!

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak

    meh pia buat kecoh,hiihi

    bendi!!dah lama xmakan,nti nak gi beli dan msk hihi

    ReplyDelete
  4. Aslmkum kak nor.. saya suke msk camni.. simple n cepat siap pas tu sedap pulak.. kak saya minta izin CP link ikan pari bakar akk kt facebook utk ank murid sy yg nk rspi tu..

    ReplyDelete
  5. kak nor,
    tapau sikit berendi tu..lazat ke kejadiannye...yummm

    ReplyDelete
  6. Assalamulaikum Nor, salam ceria buat Nor selalu :D

    lauk2 yang simple2 ini lah yang sedap sesekali kalau kita makan. CT kat rumah pun masak yang simple2 jer sebab cuma tinggal berdua jer ank2 gi rumah adik. Lom pernah cuba masak telur tauchu ni Nor, satu idea yang baik ni, bole cuba bila dah tak tahu nk masak apa :D

    ReplyDelete
  7. nasib baik telor kak nor ni tak kenan kambeng jiya yang hitam menawan tu.. muehehehehhee

    ReplyDelete
  8. arrghhh! tak tahan tengok gambo bendi tu.. (tak tahan sokmo le pulok)

    ReplyDelete
  9. salam kak nor...duk dlm pantang nie x leh buka blog kak nor....kang teringin macam2..hu..hu...hu..kak nor ika bangkok g mana dah x ber blog ker....

    ReplyDelete
  10. Assalam Nor,
    banyaknya menu yang kita tertinggal..
    semua confirm dah habis..namapk telur taucu & bendi goreng telur tu..waduh..kecur ni..

    ReplyDelete
  11. uishh camne la tak terpikir nak masak taucu sejak balik nih... asyik2 telur msk kicap.. hahaha

    ReplyDelete
  12. sejujurnya kak...lia mmg x reti makan taucu...tp sayur bendi grg b'telur itu mmg sayur pujaan hatiku...;D

    ReplyDelete
  13. Salam Nor,
    Sedap telur kalau dimasak cam gini

    ReplyDelete
  14. salam kak nor..
    sedap lauk ni kak nor.. walaupun simple tp best layan time2 malas ke pasar.. hehe...

    ReplyDelete
  15. mas >> taucu buat apa pun sedap, try la versi telur lak mas :)

    umialya >> erkk.. dah abis :)

    pia >> w'salam.. kecohkan pia.. hehe

    laa.. ingatkan lama tak makan taucu :)

    ReplyDelete
  16. hani >> ermm diet ek.. nak sayur aje la ya.. hehe

    CT >> w'salam.. sbb tak tau nak masak apa yg masak telur taucu ni.. hari2 masak pun blank gak kan :)

    jiya >> haippp!! tak main la kenan ke kamben jiya yg itam legam tu.. tak kose :P

    ReplyDelete
  17. zana >> yep, simple tp sedappp :)

    silakan zana.. ilmu yg baik kita panjang2kan :)

    jemarioren >> agak2nya apa yg tahan tengok ek.. hihi

    wawa >> ehhh dah bersalin ke wa.. jap nak terbang ke rumah wa :)

    ReplyDelete
  18. wawa >> comelnyer ammar!! ^___^

    ReplyDelete
  19. ayu >> biasa la ayu kalau dah start minggu baru, mmg banyak yg tertinggal masa wiken kan :)

    hana >> agaknya duk melepas geram dan dendam dgn kicap buatan msia kut sbb selama ni duk makan kicap jepong jer :)

    lia >> dulu k.nor pun tak reti gak lia, tp bila dah sekali buat, sedap la pulak! tambah2 kalau kita buat kuah tu masam2 pedas .. syok lia :)

    wattie >> yep, betul tu

    ratna >> tepat!! time malas nak gi topup barangan basah hihi

    ReplyDelete