f Secubit Garam: NASI KUNING again.....

N3 Terkini

Monday, December 5, 2011

NASI KUNING again.....

ASSALAMUALAIKUM..

Kalau sebelum ni K.Nor dah tayang 2x Nasi Kuning berlaukkan Gulai Ikan Tongkol. Kali ni ada tambahan lauk atas permintaan si anak dara. K.Nor buatkan AYAM MASAK MERAH BEREMPAH disamping GULAI IKAN TONGKOL (lauk wajib kalau masak Nasi Kuning ni.. hehe) dan ACAR TIMUN. Memang bertambah sedap Nasi Kuning bila ada tambahan lauk ayam pedas2 gini.. 

Agak pucat kaler Nasi Kuning kali ni.. 

Ok lah ya.. layan jamu mata dah la ek... Nak mencuba Nasi Kuning dgn menu gandingannya? Sangat dialu-alukan...  Semoga kena dgn selera anak tekak sekeluarga. 

NASI KUNING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker)
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1in halia ~ diketuk
2 helai daun pandan
garam
sedikit pewarna kuning
air **
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu minyak

Cara:
Basuh beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
Panaskan minyak dan minyak sapi dlm periuk nasi (rice cooker)
Masukkan kulit kayu manis dan cengkih.
Masukkan juga bawang besar. Goreng hingga wangi dan bawang layu.
Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.
Bila bawang putih menjadi kekuningan, masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan pewarna kuning.
Masukkan beras dan biarkan seketika.
Alihkan periuk ke periuk nasi dan masak lah sehingga nasi masak.
Hidangkan bersama Gulai Ikan Aya, Acar Timun Mentah dan Sambal Belacan.

** K.Nor tak letak sukatan air secara tepat sbb sukatan air yg diperlukan biasanya bergantung pd jenis beras yg digunakan. Jadi letaklah lebih kurang cam masak nasi putih ya..


16 comments:

  1. adehla..baru je duk sembang dgn mak nak mkn nasi kuning, skali bukak blog k.nor terpampan nasi kuning ni..mabeles jer nmpk ayam pedas tu, hu2.
    oh ya, salam perkenalan dr silent reader yg dah tak silent =)
    saya org trg jugak ^___^

    ReplyDelete
  2. Salam Knor,nasi kuning ke merah ke kalau ada gulai ikan tongkol kita suka le...terus teringat nasi dagang.

    ReplyDelete
  3. waaa...tgk set nasi kuning k.nor tu terus keroncong perut... mengancam!!

    ReplyDelete
  4. Tetiba sue rindu dengan nasi..Heeee..Jgn terkejut tau..kat rumah ni lama tak masak nasi...

    ReplyDelete
  5. adoii.. kurus pahala posa duk terliur nengok ayam tu.. hehe.. feveret tun tuh.

    ReplyDelete
  6. waaaaaa....sedapnya nasi kuning..lama tak makan....tak leh jadi kena wat jugak nanti....dah menitik air liur ni heheh

    ReplyDelete
  7. salam..
    kak nor pakai beras jenis apa? nampak panjang2..

    ReplyDelete
  8. wahh berderet-deret menu auto publish ke ni kak?ke dah selamat sampai umah dah ni?..hehe apapun nampak sedap menu ni.:)

    ReplyDelete
  9. Assalam nor..sedapnya..nak buat jugak lagi nanti..hari tu akak buat terkuning sangat.tengok nasi nor ni
    cantik lak kuningnya..terima kasih nor

    ReplyDelete
  10. Salam K.Nor..
    waa sedapnya nasi kuning..dah lama tak buat..tetiba teringin pulak nak wat nasi kuning...hihihi..suka mkn ngan lauk bersambal..

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Nor..

    Lama x tggl jejak kat sini tp slalu je singgah.. hehe.. Terliurnya tgk nasi kuning.. Dh plan nk try masak weekend ni.. Harap2 menjadi..:)

    ReplyDelete
  12. salam k nor.pekabo? hope sehat jer akak kt sane..sedapnye nasi kunen...klo bubuh kler maler jadi cam nasi ujan panas lak kan.... :)

    ReplyDelete
  13. Salam akak.

    Nak belajar masak. . . Share resepi bole yea

    kumahuitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Salam perkenalan. Used to be ur silent reader for ages!! Sy suko semua menu n resipi k. Nor. Nk tanyo ni, nasi kuning ni supo nasi minyok jugok ko?

    ReplyDelete
  15. sarina >> salam dr k.nor gak buat sarina.. mekasih sudi bersuara dan mekasih sbb sekian lama menjadi SR bg SG.. :)

    nasi kuning ni lite jer.. bahan2 pun simple.. wangi tak seperti nasi minyak yg heavy sket sbb ada penggunaan tomato sos dan susu cair (setengah org letak tairu pun ada) try la buat ya..

    ReplyDelete