f Secubit Garam: NASI TOMATO (3) DAN AYAM MASAK KANDAR

N3 Terkini

Friday, December 16, 2011

NASI TOMATO (3) DAN AYAM MASAK KANDAR

ASSALAMUALAIKUM...

Baru2 ni tengok Yatie tayang menu yg dah lama nak buat tp cam biasa tak terbuat2 hehe.. Bila datang mood rajin tambah lagi beras basmathi yg kurang best dah abis dan diganti dgn yg biasa K.Nor guna sebelum ni, baru la rasa bersemangat nak masak menu ni. K.Nor ikut stail Yatie, gandingkan Nasi Tomato bersama Ayam Masak Kandar resipi Nieza. Memang best sungguh rasa Ayam Masak Kandar ni. Rasa nak menambah2 nasi time makan tu hehe..


Mekasih pada Nieza yg dah berkongsi resipi yg enak ni dan mekasih juga pada Yatie yg dah menguar2kannya. Opss.. Resipi Nasi Tomato ni K.Nor guna yg Wana kongsikan kat blognya, iaitu dari Majalah Rasa. Sedap! Mekasih juga buat Wana dan tuan resipi asal Nasi Tomato. Izinkan K.Nor share resipi2 tu kat sini lak Wana dan juga Nieza ya... Mekasih ... :)

NASI TOMATO
sumber : Wana@PotretKasih (dari Majalah Rasa)
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
500 g beras basmathi (dibersihkan)
4 biji tomato (dikisar)
500 ml air
125 ml susu cair
3 sudu makan sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
2 sudu makan minyak sapi
2 cn kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih( ditumbuk)
sedikit kacang gajus ( option)
sedikit kismis ( option)
1 biji bawang besar ( dihiris)
sedikit bawang goreng
sedikit daun ketumbar (dihiris)

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan menumis hingga wangi.
2. Masukkan beras dan goreng sekejap hingga rata.
3. Masukkan sos tomato, tomato kisar, air, susu dan daun pandan.
4. Tanak nasi seperti biasa.
5. Setelah masak taburkan buah gajus, kismis, bawang goreng dan daun ketumbar…

















AYAM MASAK KANDAR
Resipi : Nieza
Sumber : Yatie & K.Nor

Bahan-bahan
1 ekor ayam dipotong kecil
1/2 cawan kicap pekat
1 s/k gula merah
2 s/b kerisik
3 keping asam keping ataupun boleh gunakan sedikit air asam jawa jika suka
3 s/b rempah kari ayam
2 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
2 sudu mkn sos tiram
2 s/b plain yogurt
2 biji ubi kentang dipotong 4
1 biji buah tomato dipotong 4
1 kiub ayam
garam secukup rasa

Bahan Kisar
15 tangkai cili kering- Yatie guna 1/2 cwn cili kisar
3 labu bawang merah besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 s/kjintan manis
1 s/k jintan putih

Bahan Tumis
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manisMinyak masak..saya campurkan dengan mentega sikit
1 ulas bwng putih- hiris
2 ulas bwng merah hiris

Cara-cara masak:
Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis serta bawang merah dan semua bahan yang dimesin tadi.....masukkan rempah dan cili merah yg dimesin halus...dan masakkan hingga masak dan pecah minyak.
Masukkan ayam dan ubi kentang. Biarkan sehingga ayam dan ubi lembut. Jika kuah kering tambahkan sedikit air.

Bila sudah lembut masukkan kicap dan kerisik, sos tiram,sos tomato,sos cili dan plain yogurt.
Masukkan lebihan bawang yg diblender tadi untuk pekatkan kuah....dan masakkan sehingga pekat dan naik minyak.Masukkan kiub ayam dan perisakan garamnya.
Masukkan buat tomato yg dipotong tadi dan tutupkan api...siap dihidang.

23 comments:

  1. assalamualaikum ..
    mood sopan lepas ngaco org ngarang.kikiki... ayam tu betul2 menggoda. aiseh dah lama bekalan beras basmathi habis kat rumah. pepulak sejak menjak uwek2 sebentar dulu kan. hehe.. nex time leh try gandingan lazat ni. kopok mana kopok? papadom tak de?

    ReplyDelete
  2. izah >> kalau bab ngacau org ngarang mmg tak ada org lain dah kan.. huh.. basmathi dah abis ek.. gi beli nun.. akak guna moghul jer.. tak mo beli dah kashmir.. serik! hehe

    juliet >> mmg sedap sgt2 :)

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak :)

    ya Allah ayam msk kandar,tgk resipi pon dah terliur ni ;)

    ReplyDelete
  4. Assalam Nor,
    memang sedap gandingan ni Nor..ayam masak kandar, rupanya yatie pun dah buat ya..kita pun dah buat lama dulu tapi belum masuk entry lagi..sibuk2 Nieza balik msia kemarin sebelum puasa..heheh bayangkan berapa lama tu Nor..Biasalah kan ..kita ni menu tahun lepas pun belum pas masuk blog lagi..hahaa..tapi memang sedap ayam kandar ni..oops ya kita makn dgn nasi biasa aje..:)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikummm!!!!!!!!!!!
    hujan2 ni lapo sokmo.. kalau dpt makan nasi tomato sedap nih.. ayam masak kandar tu pun xpernah try lagi.. nmpk sedap!

    ReplyDelete
  6. sedapnya..... antar sini sikit yer knor ....

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum K.Nor yg manissss,
    adoyaiii sedapnya tngk set nasi tomato ni..mmng sedapkan gandingkan dngn ayam masak kandar ni...masih teringat2 lagi kesedapannya...mcm nak buat lagi je..kali ni nak tukar daging pulak..mesti lagi sedap...fuhhhhh..

    ReplyDelete
  8. Adoh!!!! sakit pulak jatuh!!! ki3x

    Betul2x menyelerakan ayam msk kandar diganbungkan ngan nasi tomato!!!
    Sabor jer leh...

    ReplyDelete
  9. Salam K.Nor..makin lapar aje tengok nasi kandar tu..ada yam lagi..emm sedapnya..

    ReplyDelete
  10. Assalam kak Nor Cayang!..lambat terbang hari ni..2-3hari ni dapur pun tak berasap sibuk sokmo..tapi bila terbau ayam msk kandar ni terus la terbang ke sini..hehe

    alhamdulillah kalau kena ngan selera akak resepi ni..sedap mkn ngan nasi tomato tu. tq sudi mencuba kak. resepi ni asalnya belajar ngan MIL tapi telah diolah dan diderhakakan oleh saya bahan lain tu ikut citarasa saya..memang sedap:)

    ReplyDelete
  11. Wah lama tak makan nasi tomato sedap betul nampak. Tak sabar rasa nak tunggu tomato masak kat depan rumah. Supaya boleh cuba resepi ni.

    ReplyDelete
  12. Set menu lengkap...nasi tomato yang sedap...emmmm...bestnya...:)

    ReplyDelete
  13. salam k nor.. ayoo nasi tomato di petang jumaatr yg mulia.. sedapnye kak nor.. lame x mkn nasi tomato....:)

    ReplyDelete
  14. assalam nor..akak dah tengok didapur yatie..lepas tu tengok pulak kat dapur nor ni..teringin betul nak buat..tapi belum berkesempatan..tiap minggu kenduri.

    ReplyDelete
  15. Assalam Kak Nor,
    tak boleh tengok lama-lama nasi tomato tu, memang suka sangat! lagilah dengan lauknya yang begitu rupa...adeeeeh..melelh liur, nak buat jugak ni.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum akak nor cayang...
    waaah!! nampak sgt menyelerakan ler menu kat atas tu akak... sedaaaaaappp!!! x bole jadi nie akak.. kena buat juga ler nie nnt... terliurnya tgk

    ReplyDelete
  17. slm kak nor..

    1st time buat nasi tomato guna resepi ni.. jadikkk.. Alhamdulillah..

    http://tarabozu2.blogspot.com/2011/12/nasi-tomato.html

    ReplyDelete
  18. pia >> w'salam pia.. mmg sedap ni pia.. :)

    ayu >> oo entri peram la tu ya.. hehe.. biasa la tu ayu, nor pun ada banyak lg entri peram ni.. hehe..

    tun >> w'salam!!!! balik kg gerenti bertambah kg tu nanti ya tun :)

    roses leo >> sori .. dah lama pinish :)

    yatie >> w'salam yatie yg sweet :)

    haa.. sedap gak kan tukar guna daging.. tq bg idea :)

    mamahawa >> apahal yg tak duk diam ni ma.. duk elok2 ya.. kang lebam montot tu hehe

    rahel >> w'salam rahel.. mmg sedap sgt ni.. hehe

    nieza >> w'salam nieza.. mekasih sgt2 sudi share resipi yg mabeles ni.. mmg akan dibuat lagi dah lagi.. cam yatie kata, nak cuba dgn daging lak lain kali :)

    MKG >> bestnya org ada kebun sayur ni ya.. jeles betul! hehe

    k.cek >> betul2.. mmg gandingan yg mantop :)

    noorsha >> w'salam noor, balik dr langkawi buat nanti ya.. :)

    k.erna >> w'salam kak.. takper.. tunggu abis musim kenduri dulu ya.. :)

    amie >> w'salam amie.. betul tu.. mmg ngam.. selama ni k.nor biasa buat dgn ayam masak merah jer.. kali ni bila buat ayam masak kandar ni, rasanya lebih sedap la pulak .. try la..

    diana >> w'salam D.. dah buat nanti jgn lupa utk k.nor satu mangkuk tingkat ya.. hehe

    TB >> nah amik tisu.. kang lencun keyboard :)

    zue >> salam zue.. mekasih sudi try resipi dr blog wana ni ya..

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. hajjah mariah said...
    Assalamualaikum kak nor. Mariah dah cuba nasi tomato kak nor ni dua kali. Wala wala... Memang sedap dan menyelerakan. Mendapat pujian anggota keluarga gitu. Tq kak nor.

    July 14, 2013 at 12:33 PM

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      alhamdulillah... tumpang gembira dgr feedback gini.. semua dgn kehendakNYA kan... terima kasih kerana sudi mencuba dan juga kepada pd penyumbang asal resipi :)

      Delete